Kollegiet Blækhuset på Gammel Køge Landevej var de første, der fik besøg af husholdningslærerinden Eline Lange Hansen (midten). Menuen var minestronesuppe bestående af andensorterings grøntsager, og det klimavenlige måltid blev lavet i fællesskab.
Kollegiet Blækhuset på Gammel Køge Landevej var de første, der fik besøg af husholdningslærerinden Eline Lange Hansen (midten). Menuen var minestronesuppe bestående af andensorterings grøntsager, og det klimavenlige måltid blev lavet i fællesskab.

Like 👍

Lån en klimakok: »Den miljøvenlige mad skal skabe nydelse og glæde«

Fællesskab og miljøvenlig mad er på dagsordenen i et nyt samarbejde mellem Valby Lokaludvalgs miljøgruppe og husholdningslærerinde Eline Lange Hansen, som man i resten af 2019 kan låne gratis for en aften.

Madduften breder sig helt ned i gadeniveau, hvor Gammel Køge Landevejs myldretidstrafik ellers gør sit til at fange opmærksomheden. På hjørnet ved Ib Schønbergs Allé ligger kollegiet Blækhuset, og det er her fra madduften kommer sivende ud.

Øverst oppe på sjette etage ligger kollegiets fællesrum med køkken og her er Eline Lange Hansen i fuld gang med at snitte løg. Nu kunne man foranlediges til tro, at hun var en af kollegiets beboere, men det er nu ikke tilfældet. Eline Lange Hansen har nemlig taget en professionsbachelor i ernæring og sundhed, og så er hun temmelig god til at lave klimavenlig mad og skabe fællesskaber omkring det. Selv kalder hun sig dog en mere mundret titel:

»Min titel er så lang, så jeg kalder mig selv for husholdningslærerinde. Jeg arbejder meget med klimavenlig mad, men også meget med fællesskaber og mad. Det her med at lave folkekøkken og få folk til at lave mad sammen, synes jeg, er super spændende. Vi bliver jo alle sammen sultne hver dag, og der bliver maden sådan en dejlig lavpraktisk måde at have noget mødes over og deles om,« fortæller Eline Lange Hansen.

Lån klimakokken for en aften

Klimavenlige fællesspisninger er da også netop temaet i et nyt initiativ fra Valby Lokaludvalgs miljøgruppe, hvor eksempelvis kollegier og ungdomsboliger gratis kan låne husholdningslærerinden for en aften.

»Samarbejdet med Valby Lokaludvalg går ud på, at de gerne vil bidrage til, at vi lever grønnere, og at vi spiser mere klimavenligt. Derfor tager jeg ud og besøger forskellige steder og laver klimavenlig mad sammen med folk for at give dem et indtryk af, hvad det er for noget,« forklarer Eline Lange Hansen.

Det er muligt at låne klimakokken i resten af 2019, og mange har allerede booket hende. Kollegiet Blækhuset er første skud på stammen, og herfra fortæller kommunikationskonsulent Mia Vad, at det klimavenlige tilbud er en oplagt mulighed hed at gribe:

»Det er første gang, at vi holder en fællesmiddag i Blækhuset, og det er en del af den indsats, vi gør, for at skabe nogle fællesskaber herude. Vi har en del internationale studerende, som bor her, og de vil gerne hinanden, men de skal lige have et lille ekstra skub, så de lærer hinanden rigtig godt at kende. Det er så det, vi forsøger at gøre med maden i dag. Succeskriteriet er dog ikke, at der kommer en kæmpe hær af tilmeldte, men at det bliver hyggeligt,« siger hun.

Den klimakærlige mad

Den blå time har ramt København, der breder sig ud under de store panoramavinduer på Blækhusets tagetage. På et langbord ligger rækker af grøntsager og rodfrugter, som snart vil blive snittet og kogt til en velsmagende minestronesuppe, der udgør aftenens menu.

Som de ligger der på rad og række ligner de et smukt og yderst spiseligt stilleben, men fælles for rodfrugterne er dog, at de alle er blevet sorteret fra. Nogle er for store. Nogle for små. Nogle har en plet for meget. Og så er der knoldsellerien, som ganske enkelt ser for mærkelig ud. Normalt ville de blive kasseret, men ikke i Eline Lange Hansens køkken:

»Klimavenlig mad er flere ting. Jeg fokuserer rigtig meget på, at det reducerer madspild, for vi smider sindssygt meget mad ud hvert år. Både ude på markerne, i industrien og derhjemme. Derfor har jeg også taget nogle andensorterings grøntsager med i dag, som måske ellers bare ville blive pløjet ned igen eller ikke ville blive solgt i en butik,« fortæller hun.

Og der er flere gode anbefalinger til det klimakærlige måltid: Forsøg at spise de grøntsager, der er i sæson, og dem der er tæt på, så man undgår grøntsager, der har været ude på en lang og CO2-fyldt rejse, eller har været dyrket i et drivhus. Og så er der selvfølgelig den med kødet. Spis mindre af det og prøv at undgå alt for meget oksekød og lam, som er de to dyrearter, der producerer allermest CO2 pr. kalorie.

Grøn mad er også nydelse

Når det er sagt, har husholdningslærerinden dog også en opfordring:

»Jeg tror ikke på, at vejen er, man skal spise fuldstændig vegansk eller blive helt asketisk omkring det. Det er vildt vigtigt, at det stadig er dejligt, og at maden er nydelse og glæde. Jeg har eksempelvis valgt at tage parmesan med i dag, som jo også er lig med CO2 fra en ko, men det er krydderi oven på et lækkert måltid fyldt med grøntsager, så jeg synes, det opvejer det. Jeg lever ikke selv hverken vegetarisk eller vegansk, men jeg tænker over, hvad jeg gør, og så lader jeg grøntsagerne fylde meget mere end kødet. Min tilgang til den klimavenlige mad er, at man skal tage en masse små skridt og sørge for, at det er lækkert,« lyder opfordringen.

Tekst og Foto: Benedicte Lorenzen

belo@minby.dk

Nogle grøntsager var for store, nogle for små, nogle for mærkelige, men fælles for dem var, at de intet fejlede i smagen. Slet ikke da de kom Eline Lange Hansens minestronesuppe.

Nogle grøntsager var for store, nogle for små, nogle for mærkelige, men fælles for dem var, at de intet fejlede i smagen. Slet ikke da de kom Eline Lange Hansens minestronesuppe.

Der var gang i snittearbejdet, da de mange grøntsager skulle gøres klar til kogning. Heldigvis deltog flere af kollegiets beboere, så madlavningen også blev en hyggelig fællesskabsting.

Der var gang i snittearbejdet, da de mange grøntsager skulle gøres klar til kogning. Heldigvis deltog flere af kollegiets beboere, så madlavningen også blev en hyggelig fællesskabsting.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Benedicte Lorenzen

Om journalisten Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

H17 (th i billedet) ligger lige overfor H15 ved indgangen til den Brune Kødby. Udfordringerne med den åbne stofscene er endnu ikke løst.FOTO: René Mølskov

Til nabomøde i H17: Dialog er en del af en større og samlet løsning

Publikum strømmer til Café Livas julecabaret Grin, Gran og Guirlander.

Julecabaret melder alt udsolgt: Nu kommer der en ekstra forestilling