H17 (th i billedet) ligger lige overfor H15 ved indgangen til den Brune Kødby. Udfordringerne med den åbne stofscene er endnu ikke løst.FOTO: René Mølskov
H17 (th i billedet) ligger lige overfor H15 ved indgangen til den Brune Kødby. Udfordringerne med den åbne stofscene er endnu ikke løst.FOTO: René Mølskov

Til nabomøde i H17: Dialog er en del af en større og samlet løsning

Første skridt i retning af færre problemer med en åben stofscene er dialog

Aftenmørket har lagt sig og en lille gruppe brugere af tilbudet H17 står på rampen ved døren nede ved Halmtorvet.

De stimler sammen for at hilse på og se et nyt og fremmed ansigt an. Denne aften er der nemlig foruden brugere og ansatte besøg fra naboer, nysgerrige og Vesterbro Bladet. Anledningen er glögg, æbleskiver og ikke mindst den debat, der i et stykke tid har kørt omkring den åbne stofscene, der er opstået i Kødbyen.

Mændenes Hjem, der tidligere på året overtog driften af H17, har ikke midler eller bemyndigelse til at gribe ind overfor stofhandel og -indtag i det åbne rum i hele Kødbyen. Men de forsøger alligevel at inddrage naboer og aktører for at samle erfaringer og indsatsbehov sammen.

Derfor har de inviteret til åbent dialogmøde for alle interesserede. Et møde som både naboer, politi og forretningsdrivende har taget godt imod.

»Vi er stadig meget udfordrede af, at de går gennem Victoriagade mellem Skyen og H17. Det er 24/7, men problemet er mest udtalt tidligt om morgenen,« siger en af naboerne og en anden nabo uddyber:

»Vi er også begyndt at lægge mærke til, at der er meget salg. Det har ændret sig meget, at der holder en del biler, hvor de sælger. Det har taget til de sidste tre måneders tid.«

Råbt an gennem vindue

At få viden om, hvordan virkeligheden for naboer til og lejere i Kødbyen ser ud,er afgørende for at kunne byde ind med den rette indsats. Og forståelse af omfanget.

»Man kan forestille sig, at det at politiet laver en skærpet indsats i forhold til folk på Rampen, kan være med til at flytte noget af handlen med stoffer andre steder hen. Det er i hvert fald en mulig konsekvens,« siger Ivan Christensen, der er leder af Mændenes Hjem.

En anden nabo fortæller, at beboerne i stuelejligheder i området omkring Halmtorvet ikke kan have åbne vinduer uden at få henvendelser fra dem, der hænger ud omkring Halmtorvet.

Renhold et fokusområde for Københavns Ejendomme, der fortæller, at det ikke muligt at holde området rent hele døgnet, men at der typisk ikke ligger affald særlig længe af gangen.

Det betyder dog ikke, at man ikke kan ramme ind i perioder, hvor der endnu ikke er rengjort. Som en af de besøgende fortæller:

»Den 6. oktober skulle jeg vandre igennem med en 6-årig. Men der var så mange kanyler, og blod og snask og skidt, som vi vadede igennem for at komme op til parkeringspladserne.«

Politiet ønsker info

Den lokale betjent var også med til mødet. For deres indsats som lokalpoliti afhænger enormt meget af deres viden.

»Vi er som nærpoliti på Indre Vesterbro meget afhængige af, at vi får alle de her henvendelser fra borgere, der gør sig nogle iagtagelser. Selvom I måske ikke har en forventning om, at vi skal komme ud til det, så kan det være, I har en information til os. Det har vi brug for, så vi kan målrette vores indsats,« siger Rud Ellegaard, der er gadebetjent på Vesterbro.

Skyen er åben igen

I løbet af sommeren var Skyen i perioder lukket, og det gav et ekstra pres på H17, som afdelingsleder for H17 og Skyen, Rasmus Koberg Christensen forventer er aftaget igen.

»Det kan være, at der er nogen af naboerne, der har lagt mærke til, at når vi lukker Skyen i en periode, sker der også en forskydning af miljøet. Det vil sige, at mange af de brugere, der har været vant til at bruge Skyen er rykket herover. Derfor kan det have virket som om, at det har været voldsommere herovre i juni, juli, august. Men fra 1. september har vi rykket Skyen tilbage, så den har normal åbningstid,« fortæller han.

Hvad mener du?

Vesterbro Bladet fastholder sit fokus på Vesterbros åbne stofscene. Tip os gerne med historier, holdninger og debatindlæg på vores email: red@vesterbrobladet.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

René Mølskov

Om journalisten René Mølskov

Journalist med ansvar for Vesterbro Bladet. Jeg har en forkærlighed for lokale nyheder, politik og features. Jeg tror på, at Vesterbro Bladet kan gøre en stor forskel i bydelen. Kontakt mig altid gerne med tip om stort som småt.

Vi kan ikke love sne 1. december, men der vil være rig mulighed for at komme i grøn julestemning i Kildevældskirken på søndag.

I kirken på søndag: Jul med grøn omtanke

Kollegiet Blækhuset på Gammel Køge Landevej var de første, der fik besøg af husholdningslærerinden Eline Lange Hansen (midten). Menuen var minestronesuppe bestående af andensorterings grøntsager, og det klimavenlige måltid blev lavet i fællesskab.

Lån en klimakok: »Den miljøvenlige mad skal skabe nydelse og glæde«