I oktober fik beboerne i Hans Tavsens Gade og Struenseegade sig et chok, da en pakketransportvogn eksploderede og brød i brand. De to nabogader har det seneste år været hårdt plaget af bilbrande, og nu forholder justitsministeren sig til beboernes opråb om politisk handling,
I oktober fik beboerne i Hans Tavsens Gade og Struenseegade sig et chok, da en pakketransportvogn eksploderede og brød i brand. De to nabogader har det seneste år været hårdt plaget af bilbrande, og nu forholder justitsministeren sig til beboernes opråb om politisk handling, - Foto: Ditte Bjarnild

Justitsminister om bilbrande på Nørrebro: »Jeg har en klar forventning om, at politiet sætter effektivt ind i de plagede områder«

Nørrebro/Nordvest Bladet har tidligere berettet om utrygheden i Hans Tavsens Gade/Struenseegade, som det seneste år har været stærkt plaget af bilbrande. Nu forholder justitsministeren sig til beboernes opråb.

Af Julie Stougaard

Beboerne i Struenseegade og Hans Tavsens Gade har ialt fået brændt 12 beboerbiler af det seneste år. For mindre end en måned siden oplevede beboerne i området en voldsom bilbrand, da en pakketransportvogn eksploderede og brændte med meterhøje flammer.

Beboer Kristian Birk mener, at situationen er så alvorlig, at det kræver justitsminister Nick Hækkerups (S) opmærksomhed.

»Jeg mener, de mange episoder kalder på, at ministeren skal gå ind i det. Det har en højere alvorsgrad, end hvad politiet og kommunen kan håndtere,« sagde han til Nørrebro/Nordvest Bladet i sidste måned.

Nu har avisen modtaget et svar fra ministeren, som netop har været i samråd om bilafbrændinger i København.

»Jeg har en klar forventning om, at politiet sætter effektivt ind i de plagede områder, så borgerne kan føle sig trygge,« siger justitsminister Nick Hækkerup i et skriftligt svar til Nørrebro/Nordvest Bladet og tilføjer, at regeringen med trygheds- og sikkerhedspakken blandt andet styrker mulighederne for tv-overvågning, som vil kunne hjælpe politiet i forbindelse med opklaring af bilbrande.

Kommer til at tage tid

Han håber, at det initiativ kan bidrage til at løse problemet, men pointerer at det er et langt, sejt træk at komme bilafbrændingerne til livs.

»Jeg må desværre også være realistisk og sige, at det kommer til at tage tid at løse de mange forskellige udfordringer med for eksempel bander og sociale og integrationsmæssige udfordringer, som kan gemme sig nedenunder bilafbrændingerne. Det er dog vigtigt at understrege, at regeringen tager det alvorligt og ikke lader det gå ubemærket hen,« siger Nick Hækkerup.

Savner konkrete tiltag

Kristian Birk glæder sig over, at ministeren ser med stor alvor på situationen.

»Det glæder mig, at han ikke agter at lade stå til. Jeg har også hæftet mig ved, at de forskellige retsordførere bekymrer sig, og at retsudvalget i den forbindelse har kaldt ministeren i samråd, hvor bilafbrændingerne i København var et central del af spørgsmålene. Det viser mig, at udfordringerne ikke bare pakkes væk. For det er, helt, helt uacceptabelt, at der midt i en by skal sættes ild til biler lige udenfor lejligheder, hvor familier bor; i områder hvor børn færdes,« siger Kristian Birk, der dog savner nogle konkrete initiativer, der kan dæmme op for problemet.

»Vi oplever hyperlokalt en massiv stigning i antallet af brændende biler udenfor vores vinduer. Det synes jeg i høj grad kalder på en ekstraordinær indsats af initiativer – både politimæssigt, men også socialpolitisk: Hvad skal der konkret ske i området her for at blive klogere på, hvem der står bag ildspåsættelserne? Og hvorfor de gør det? Og hvordan kan der arbejdes mere systematisk i registreringen og opfølgningen? Jeg håber, at vi i fællesskab kan få gjort noget ved det,« siger han.

Siden episoden med pakketransportbilen har der været endnu en bilbrand i Hans Tavsens Gade.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Henriette Øe fra Lillemors Pølser da hun i 2010 flyttede ind på en plads stillet til rådighed af Østerbro Tømmerhandel.

Hilsen til Østerbro: En tak fra lillemor

Skøjtebane på Frederiksberg Runddel.

På med skøjterne fra på lørdag