Et af de grønne områder - ved Strødamvej - hvor der planlægges boliger.
Et af de grønne områder - ved Strødamvej - hvor der planlægges boliger. - Foto: Thomas Frederiksen

Like 👍

Når de røde og de grønne hensyn støder mod hinanden

Omkring 200 mennesker dukkede i sidste uge op til borgermøde i Lundehus Kirke, hvor de omstridte byggeplaner i Emdrup og Ryparken var på programmet. Tre politikere var til stede.

Gangen måtte tages i brug, og der måtte tilføjes ekstra bænke i sognegården i Lundehus Kirke, da der var borgermøde om byggeplanerne til boliger til udsatte borgere i Emdrup og Ryparken.

Et par hundrede mennesker var mødt frem, og mødet understregede den bekymring, som Østerbro Avis har beskrevet i forvejen.

Borgerne mener, at de i forvejen bor i et område, der tager et stort socialt ansvar med udsatte borgere, og så er de vrede over, at kommunen vil bygge på grønne områder.

Det sidste gav næstformand i Danmarks Naturfredningsforening København, Knud Erik Hansen, dem ret i.

Han var en del af panelet til borgermødet sammen med tre politikere og en lokal boligforeningsformand.

»Det er fantastiske grønne områder, som er her, træerne i sig selv er jo noget unikt. Det er sådanne grønne områder, der skal være i et boligområde,« mener han.

Knud Erik Hansen skosede Københavns Kommune for at ødelægge grønne områder og ikke tænke sådanne områder ind ved nybyggeri.

»Kommunen er grøn, når det kommer til klima, men når vi taler natur, er København sort,« sagde han.

Afslag i 1950

Det var den lokale AAB-afdeling 32, som havde taget initiativ til borgermødet. Og herfra kom formanden Dan Eriksen med en historisk introduktion med tankevækkende paralleller.

»I 1950 fik DUI afslag på at bygge et skur, da der allerede var for bebygget,« fortalte han og redegjorde også for, hvordan kommunen gennem årene har henvist flere og flere til boliger i Emdrups boligforeninger.

Noget der efter hans mening ikke modsvarer den støtte, som kommunen giver til opførsel af almennyttige boliger.

Medlem af borgerrepræsentationen Andreas Keil (S) giver beboerne i Emdrup og Ryparken, hvor han selv er vokset op, ret i, at det ikke bør være det område, som skal huse hjemløse og udsatte unge, da han mener, at området i forvejen tager et stort ansvar for svage borgere.

Han kritiserede socialborgmester Mia Nyegaard (R) for, at disse boliger er planlagt der.

Men det Økonomiforvaltningen, der ligger under overborgmester Frank Jensen (S), som finder grundene til Socialforvaltningen. Østerbro Avis spurgte derfor:

– Er det dermed ikke i højere grad din partifælle Frank Jensens ansvar?

»Socialborgmesteren og Socialforvaltningen bør fokusere på de områder, hvor der er udsatte boliger i forvejen. Det bør de have et fokus på, når de får boliger stillet til rådighed« sagde Andreas Keil, som fortalte, at han forsøger at overbevise sine socialdemokratiske partifæller i, at det er en dårlig idé at bygge boliger for udsatte i Ryparken og Emdrup.

– Hvad gør du så, hvis det ikke lykkes at overbevise dem?

»Jeg er loyal over for mit parti, men jeg vil argumentere for, hvorfor disse boliger ikke skal ligge på Strømdamvej og Emdrupvej.«

Ikke i det grønne

Den konservative Helle Bonnesen var den tredje politiker i panelet.

Hun gav udtryk for, at der ikke bør bygges i det grønne.

»Midlertidige boliger hører ikke til i grønne områder,« fastslog hun.

Københavns Kommune bliver i forvejen kritiseret for kommunens sociale indsats, og fra socialborgmesteren har det før lydt, at det gælder om at slå til, når der er mulighed for boliger til svage borgere.

Et dilemma

Fungerende sundheds- og omsorgsborgmester Klaus Mygind (SF) erkendte, at det er en balancegang.

»Vi bliver nødt til at skaffe flere boliger til socialt udsatte borgere, det har vi ikke været gode nok til. Så her er vi i et dilemma mellem den sociale by og den grønne by, mellem det røde og det grønne,« sagde han.

Klaus Mygind lovede, at han vil kigge ekstra på byggeplanerne i Emdrup og Ryparken.

Blandt beboerne som mødte op, var der blandt næsten alle skepsis over for byggeriet, enten fordi de ikke mere, at området kan bære flere socialt belastede personer, eller på grund af de vil bevare de grønne områder. Eller begge dele.

En enkelt borger gik dog mod strømmen. Han fortalte, at han selv var kommer dertil fra Sundholm på Amager i en anvist bolig.

»Bare fordi at man har haft nogle store knæk på vejen i livet, kan man godt være et ordentligt menneske. Hvis vi siger nej, siger vi nej til nogle mennesker, som i forvejen er på vej ned,« understregede han.

Boligplaner for socialt udsatte

Der er tre forskellige boligplaner for socialt udsatte i Ryparken/Emdrup-området:

12 såkaldt skæve boliger til tidligere hjemløse på det grønne areal ved Strødamvej 10, midlertidige boliger til udsatte på det grønne areal ved Emdrupvej over for Tuborgvej samt en institution for sindslidende i Ryparken, som eventuelt skal flyttes fra Bystævneparken i Brønshøj

Knud Erik Hansen fra Danmarks Naturfredningsforening har ordet i panelet.

Knud Erik Hansen fra Danmarks Naturfredningsforening har ordet i panelet. – Foto: Merete Pedersen

Spørgelysten var stor.

Spørgelysten var stor. – Foto: Merete Pedersen

Der måtte stilles bænke op i gangen ved siden af mødelokalet.

Der måtte stilles bænke op i gangen ved siden af mødelokalet. – Foto: Thomas Frederiksen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Kunstneren Cecilia Fiona udstiller i Galleri Øckenlund.

Kunstnere med kærlighed til stærke farver

En flok Dragør-unge står bag hærværk på kommunens institutioner.

Farlig tendens: Dragør-unge bag hærværk, kriminalitet og trusler mod andre unge