Susan og Johanne Mathiesen har begge haft voldsomme oplevelser i krydset Ågade/Jagtvej/Falkoner Allé inden for de seneste uger, og de ser dagligt biler, der ikke overholder forbuddet mod at svinge til højre eller venstre. Nu må der ske noget, mener de.
Susan og Johanne Mathiesen har begge haft voldsomme oplevelser i krydset Ågade/Jagtvej/Falkoner Allé inden for de seneste uger, og de ser dagligt biler, der ikke overholder forbuddet mod at svinge til højre eller venstre. Nu må der ske noget, mener de. - Foto: Byrd/Rikke Flensborg

Beboere om Ågade-kryds: »Vi venter bare på den næste dødsulykke«

For nyligt hjalp Johanne Mathiesen en kvæstet cyklist, da han blev ramt af en bil, der svingede ulovligt til højre i krydset Jagtvej/Ågade. Weekenden efter var hendes mor tæt på at blive ramt af en bil, der foretog et ulovligt venstresving i samme kryds. De håber nu at kunne råbe politikerne op.

»Der var virkelig meget blod på hjørnet. Det var lige her på fortovet og op ad butiksfacaden. Da ambulancefolkene fik cyklisten op at stå, kunne man se, at knoglen i hans skulder stak ud gennem tøjet, og han var ved at besvime, da han så sig selv i butiksruden.«

Johanne Mathiesen peger på OS Frisørartiklers rude på hjørnet af Jagtvej og Ågade. Her var hun for et par uger siden vidne til, hvordan en cyklist blev kørt ned af en bil, der svingede ulovligt til højre fra Jagtvej.

Det er på dette hjørne, at Johanne Mathiesen var vidne til en cyklist, der blev kørt ned, da en bilist foretog et ulovligt højresving. Få uger senere var hendes mor ved at blive kørt ned samme sted.

Det er på dette hjørne, at Johanne Mathiesen var vidne til en cyklist, der blev kørt ned, da en bilist foretog et ulovligt højresving. Få uger senere var hendes mor ved at blive kørt ned samme sted. – Foto: Byrd/Rikke Flensborg

Og den bilist er langt fra alene om at foretage de ulovlige sving i krydset Jagtvej/Ågade/Falkoner Allé.

Sidste weekend var Johannes mor, Susan Mathiesen, nær blevet ramt af en bil, der foretog et ulovligt venstresving.

»Jeg havde været i Kvickly på Falkoner Allé med min mand ved middagstid, det var en lørdag, og da vi så næsten var nået over fodgængerovergangen, kom der en rød bil i høj fart fra Falkoner Allé, som svingede til venstre, selvom han ikke må. Han var en centimeter fra at ramme mig, jeg kunne simpelthen mærke suset fra bilen, og han fortsatte bare derudaf,« fortæller Susan, som efterfølgende meldte bilisten til politiet.

»Vi var begge to dybt chokerede, for vi kunne lige så godt have ligget i en ambulance,« tilføjer hun.

Tre biler på 20 minutter

Hun og hendes datter bor begge lige rundt om hjørnet fra det pågældende kryds, og de ser dagligt bilister, der trods skiltningen vælger at svinge ulovligt til venstre eller højre.

På 20 minutter når undertegnede da også at være vidne til tre biler, der svinger til højre fra Jagtvej i retning mod Ågade.

»Ja, der kan du selv se, det sker hele tiden,« udbryder Susan forarget.

»Jeg ved simpelthen ikke, hvorfor folk har så travlt med ikke at overholde færdselsreglerne. En dag kunne det lige så godt være en mor til tre eller et barn, der blev ramt,« fortsætter hun.

»Jeg er en halvgammel kælling, jeg har haft mit liv, men jeg vil nødigt skulle begrave min datter eller min søn. Så jeg tænker, om de kære politikere ikke kan gøre noget ved det kryds. Det er livsfarligt.«

En række ulykker

Ifølge Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning, som har tal fra Københavns Politi, har politiet fra 2014-2018 registreret 26 ulykker i det pågældende kryds. Syv af ulykkerne omfattede personskade. I de syv ulykker er der i alt kommet 11 mennesker til skade: En fodgænger, tre cyklister og syv i personbil. I to af ulykkerne har en lastbil drejet til højre, hvor der er højresving forbudt.

Forvaltningen oplyser, at der i løbet af de fire år er sket to dødsulykker. Den ene var en højresvingsulykke mellem en cyklist og en lastbil, og den anden en ulykke mellem to biler, hvor der var fire tilskadekomne i alt (en død og tre kvæstede).

’Der tegner sig ikke noget klart billede af, hvorfor ulykkerne sker. Den faglige vurdering af krydset er, at der ikke er meget plads til trafikken på stedet. Derfor kan det godt føles presset, og det er nok også en af årsagerne, når der sker ulykker. Forvaltningen har løbende gennemført mindre signaltekniske og afmærkningsmæssige justeringer i krydset. Efter den seneste dødsulykke har vi ændret skiltningen i krydset og gjort det endnu mere tydeligt, at højresving er forbudt,’ skriver forvaltningen i en mail.

Mere politikontrol

Det er da heller ikke skiltningen, som Johanne og Susan oplever som et problem. Problemet er ifølge dem, at bilisterne ikke retter sig efter skiltene.

»Da politiet i en periode stod ved krydset, fordi der blev kørt gaderæs, var der ikke så mange, der lavede de ulovlige højre- eller venstresving. Så kunne man se, hvordan folk slog blinklyset fra, når de så politiet,« fortæller Johanne.

I krydset er der både forbud mod at svinge mod venstre, når man kommer fra Falkoner Allé og forbud mod at svinge mod højre, når man kommer fra Jagtvej. Det vælger mange bilister dog at ignorere.

I krydset er der både forbud mod at svinge mod venstre, når man kommer fra Falkoner Allé og forbud mod at svinge mod højre, når man kommer fra Jagtvej. Det vælger mange bilister dog at ignorere. – Foto: Byrd/Rikke Flensborg

Hun og hendes mor er ikke i tvivl om, at mere politikontrol vil være løsningen på problemet.

»Hvis man nu kunne stille en fotovogn op ved krydset, ville det helt sikkert hjælpe,« mener Johanne.

De håber, at politikerne på Københavns Rådhus vil finde en løsning på problemet, for ellers er de sikre på, at de ikke har set den sidste dødsulykke i det kryds.

»Vi går bare og venter på den næste dødsulykke. Man får jo lyst til at sige til politikerne ’hvor mange skal dø, før der sker noget?’,« siger Susan Mathiesen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra overborgmester Frank Jensen (S) inden deadline. Vi følger op på sagen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Tobias Rahbeck spiller på Råhuset.

Gratis koncert på Råhuset

Vind billetter til en vandring i julekalenderen 24 Hemmeligheder hos teater ZeBu