Fra venstre de tre bydelsmødre Sana Waheed, Naghma og Memoona samt Iben Lindemark fra Amager Øst Lokaludvalg, der overrakte frivilligprisen.
Fra venstre de tre bydelsmødre Sana Waheed, Naghma og Memoona samt Iben Lindemark fra Amager Øst Lokaludvalg, der overrakte frivilligprisen. - Foto: Hanne Bjørton

Elsker 😍 Like 👍

Frivilligpris: Bydelsmødre løfter kvinder bedre på plads i det danske samfund

Bydelsmødre vejleder og hjælper andre kvinder med at finde hoved og hale på det danske samfund. Onsdag fik Bydelsmødre Amager frivilligprisen fra Amager Øst Lokaludvalg for deres arbejde

Memoonas varme blik tager imod den uanmeldte gæst i pavillonen midt på Prags Boulevard, da Amager Bladet banker på.

Hun og Naghma er bydelsmødre samt tovholdere for en netværksgruppe af kvinder, der hver onsdag mødes i pavillonen klokken 10-14.

Jeg præsenterer mig for kvinderne og fortæller, at jeg er kommet for at overvære, at Bydelsmødre Amager får overrakt Amager Øst Lokaludvalgs frivilligpris.

I et hjørne summer en symaskine og snakken går ivrigt på et sprog, jeg ikke forstår – og pludselig dukker ordene ’Amager Bladet’ op i samtalen.

Udflugt og ensomhed

Netværksgruppen tager om sommeren på udflugter til museer og kulturhuse, de har for eksempel besøgt Frilandsmuseet, H.C. Andersens hus i Odense, Davids Samling og Rosenborg Slot.

Men når de mødes, er det også for, at bydelsmødrene kan hjælpe og støtte kvinderne til at forstå det danske samfund bedre.

»Vores barriere er sprog, og når vi snakker i gruppen, handler det tit om problemer med opholdstilladelse og NemID. Vi fortæller om de tilbud, der er i det danske samfund, når de har brug for hjælp,« fortæller Naghma.

Netværksgruppen har også haft besøg af Københavns Politi for at tale om kriminalitet blandt børn og unge.

»Kvinderne kunne stille spørgsmål til politiet og lære mere om, hvordan man opdager, hvis ens barn er kørt af sporet,« siger Naghma.

Ensomhed er et tema for en hel del kvinder.

»Det fylder meget , og de er meget glade for, at de har den her dag for sig selv i netværksgruppen,« siger Naghma.

»Hvis vi kender nogen, så banker vi på deres dør og inviterer dem. De siger tit: Nej, jeg har ikke lyst. Eller: Jeg har børn, så jeg har ikke tid. Men vi giver ikke op første gang – så kommer vi igen og igen,« fortæller Memoona.

Indstillet af en borger

Det er en borger, som har indstillet bydelsmødrene til Amager Øst Lokaludvalgs Frivilligpris, fortæller Iben Lindemark fra lokaludvalget og læser op fra indstillingen:

»De er nogle meget seje kvinder, som finder tid i deres travle hverdag til at hjælpe andre kvinder. Jeg er sikker på, at mange beboere på Amager har været glade for at være i kontakt med en bydelsmor og har fået hjælp og vejledning. De har fokus på børneopdragelse, kriminalitet blandt unge, uddannelsesmuligheder, social kontrol, sundhed og motion. Og et af de seneste initiativer er en gratis madklub for ældre mennesker. Formålet er at bekæmpe ensomhed blandt ældre. Jeg synes virkelig, de fortjener et skulderklap.«

Med prisen (bydelsmødrene deler årets pris med Kødbenhavns Hundepark som fortalt i sidste uges avis) følger 12.500 kroner.

»Som I får som forening, og som I kan bruge til noget, som I synes kan være med til at understøtte foreningen. Og vi er selvfølgelig rigtig glade for, at I laver nogle aktiviteter her i bydelen,« siger Iben Lindemark. Og så er der bifald fra kvinderne.

En vitaminpille for os

Faktisk fik bydelsmødrene på landsplan en stor anerkendelse, da de 2. november modtog Kronprinsparrets Sociale Pris, og med den fulgte 500.000 kroner.

»Det skal gøre det muligt at sende os på flere kurser, så vi kan lære mere om sociale aktiviteter, psykologi, børns udvikling og sociale problemer,« fortæller Naghma.

Hun er glad for både Kronprinsparrets og lokaludvalgets pris.

»Selvfølgelig bliver man glad og man mærker, at man bliver set og hørt også. Hvis man tænker bare et par år tilbage, så skulle man altid fortælle, hvem vi er: Bydelsmødre. Der var ikke ret mange, der vidste hvem vi var. Men nu kan folk se vores arbejde. Sådan en pris er en vitaminpille for os.«

Sana Waheed er også bydelsmor på Amager og kasserer i Bydelsmødre Amager.

Hun var med i et tv-indslag, hvor hun fortalte om bydelsmødrene i forbindelse med overrækkelsen af Kronprinsparrets Sociale Pris.

»Vi fik æren at møde Kronprinsparret, og vi havde en lille samtale med dem og forklarede, hvad vores arbejde går ud på, og hvordan vi hjælper andre kvinder med små, konkrete eksempler. Prisen betyder meget, vi bliver meget glade og stolte. Det er frivilligt arbejde, alle har arbejde og familie, så man er meget optaget hele dagen. Det er af lyst, at vi tager ud for at være bydelsmor, så hvis man får sådan en pris, er det en stor belønning, og det giver os lyst til at fortsætte,« siger Sana Washeed.

Om bydelsmødre

  • Bydelsmødre er primært kvinder med etnisk minoritetsbaggrund, som gør en frivillig indsats i lokalområdet for at støtte kvinder, som ofte er isolerede og som det etablerede system kan have vanskeligt ved at nå. Bydelsmoren lytter, formidler vigtige informationer og bygger bro mellem kvinden og det sted, som bedst kan hjælpe kvinden videre. Hjælpen styrker kvinderne, så de kan hjælpe sig selv, deres børn og familie.

  • På landsplan: Er der over 600 aktive bydelsmødre og 40 bydelsmødregrupper. Repræsenterer bydelsmødrene 41 forskellige nationaliteter. Har en bydelsmor i gennemsnit tre samtaler pr. måned. Bruger bydelsmødrene 137.000 frivillige timer.

  • Bydelsmødre har på landsplan for nylig fået Kronprinsparrets Sociale Pris og er en del af Fonden for Socialt Ansvar.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Henrik Obel foran den kommende biograf på Hamborg Plads

Længe siden det er sket på Østerbro: Stor biograf åbner i næste måned

Pigegarden skridter fronten ved sidste års juleoptog på Amagerbrogade.

Amagerbrogade klar til årets julebrag