Giftslangen Puff Adder bider og dræber rigtigt mange mennesker i Afrika.
Giftslangen Puff Adder bider og dræber rigtigt mange mennesker i Afrika. - Foto: Henrik Egede-Lassen

Fra Østerbro til Abdurafi – Slangebid er et overset problem

I september 2019 tog østerbroer og forsker på institut for Lægemiddel-design og farmakologi (KU) Brian Lohse og fotograf Henrik Egede-Lassen fra ZooMedia til Abdurafi i Etiopien med Læger uden Grænser for at se på omfanget af slangebid. Turen gav Brian blod på tanden til at forske endnu mere.

»En far kom ind med sin søn, Biru, på fem år gammel. Biru havde vogtet geder med sin bror og blev bidt i benet af en slange (Puff adder). Biru overlevede kun, fordi hans far hurtigt bragte ham ind på Lægers uden Grænsers lille klinik i Abdurafi i Etiopien.

I bedste fald havde Biru fået amputeret sit ben, hvilket er lig med en langsom død i Afrika,« siger Brian Lohse.

Overrasket over omfang

Sammen med fotograf Henrik Egede-Lassen tog østerbroer og forsker og i slangegift Brian Lohse til Etiopien for at dokumentere omfanget af slangebid, og han blev overrasket.

»Ud fra statistikkerne vidste jeg, at det stod slemt til, men ikke så slemt, « siger Brian Lohse og fortæller, at der hvert år dørmellem 81.000-137.000 mennesker af slangebid, og at over 400.000 får varige mén – i form af amputationer. »

I 2017 behandlede Læger uden Grænser 322 patienter på deres klinik i Abdurafi. I 2018 var tallet steget til 647 patienter og tallet stiger signifikant år efter år.

»Et af de største problemer er, at god kvalitets modgift ikke er til rådighed for de fattige i for eksempel Afrika,« siger Brian Lohse og fortæller, at mange ikke har råd til modgiften eller også har de ikke modgiften på de nationale hospitaler.

18 slangebidofre på seks timer

»Læger uden Grænser er heldigvis tilstede mange steder i Afrika, hvor de giver slangebidpatienter gratis modgift og behandling,« siger Brian Lohse og fortæller, at han, efter sit besøg i Etiopien, er blevet endnu mere motiveret for at forske i bedre alternativer til de eksisterende modgifte.

»Som forsker befinder man sig ofte i en osteklokke. Rejsen har sat mine tanker i gang, og jeg mener at alle forskere, der får muligheden, bør tage ud og se patienten om det er slangebid, cancer, virus eller resistente bakterier man forsker i . Brian fortæller, at der, den ene dag, han og Henrik sad i klinikken i Abdurafi, kom 18 mennesker ind med slangebid i løbet af seks timer, og en af dem var fem-årige Biru.

I og med, at det er de færreste steder i Afrika, hvor der bliver ført målrettet journal i forhold til slangebid, er det ifølge Brian Lohse uklart, hvor mange der bliver bidt af giftslanger og får behandling med modgift.

Derudover er der mange som opsøger den lokale medicinmand i stedet for at opsøge professionel lægehjælp. Ofte er det fordi, at prisen på medicinen er for høj, modgiften er lavet i for eksempel i heste, hvilket kan give kraftige allergiske reaktioner, som i værste fald kan føre til anafylaktisk shock. Derudover er det en kulturel ting i den del af verdenen, at medicinmanden har videreført brugen af plantemedicin, gennem årtusinder.

Arbejder i bare tæer

Brian Lohse fortæller, at mange slangebidsofre arbejder i bare tæer, og uden handsker i marker og plantager. Han pointerer, at dataindsamling, som Læger uden Grænser laver i forskellige lande, er med til at tegne et mere komplet billede af slangebid problemet. Billedet er allerede ret entydigt: Der er stærkt brug for fokus på slangebid, for økonomisk støtte og ikke mindst behandling af slangebid.

»Det bedste er jo, hvis de slet ikke bliver bidt. Dataindsamlingen om hvor folk primært bliver bidt, kan betyde at man måske kan støtte lokalbefolkningen, ved at de præventivt får udleveret gummistøvler og handsker, hvis de bliver bidt i hænder og fødder« siger Brian Lohse, og slår fast at det stadig er vigtigt at indsamle data og forske i en endnu bedre modgift, da der formentlig i fremtiden vil være flere der bliver bidt på grund af en stigning i landbrug, som tiltrækker flere og flere immigrantarbejdere til.

»Ny forskning kan bane vejen for nye typer af syntetiske modgifte, der ikke udnytter heste eller slanger. Modgifte der laves i et kemilaboratorie, og som bliver så billige, at alle har råd til det. Og det hele foregår på institut for lægemiddel design her på 2100 Østerbro,« siger Brian Lohse og smiler stolt.

Brian Lohse fra Østerbro er her i Afrika.

Brian Lohse fra Østerbro er her i Afrika.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Avatar

Om journalisten Chili Djurhuus

Journalist på Frederiksbergbladet.

Forestillingen ’ELECTRONIC’ undersøger historiens indflydelse på technomusikkens udvikling.

Musikalsk forestilling: Hvordan har Trump og 9/11 påvirket technoen?

Høxbroe boltrer sig på sin gamle hjemmebane på torsdag.

Poeten vender tilbage til sit gamle posthus