Moderne menneskers forhold til dyr er noget af en jungle at bevæge sig rundt i, skriver Michael Engelbrecht.
Moderne menneskers forhold til dyr er noget af en jungle at bevæge sig rundt i, skriver Michael Engelbrecht. - Foto: Martin Sørensen

Like 👍

Klumme: Når gode råd er dyre

Her er et tip til masochisterne. Hvis man gerne vil udsætte sig selv for verdens mest umulige opgave, hvor fiaskoen er 100 procent sikker. Ja, så skal man bare invitere 20 børn og deres mødre til spisning.

I klassisk nordisk protestantisme forbød man sang, dans og alt, hvad der eller kunne glæde sjælen.

I dag pisker de nyreligiøse sig selv med spelt, persillerødder og stenalderkost.

’Sukkerpoliti’ tænker nogle med erfaring på børnefødselsdage. Jo, kære læser, De er på rette spor.

Men fødselsdagene, hvor traktementet består af gulerodsstave og bladselleri med lavkaloriedressing, var kun begyndelsen på det regimente, som diverse monstermødre m/k har trukket ned over børnehaver og skoler ud fra parolen: Min egen hjemmestrikkede diæt gælder mine børn – OG alle andre.

Madmissionærerne har for længst åbnet nye fronter, hvor det tunge skyts er gluten og laktose, for selv om det kun er 0,5 procent af danskerne, der lider af intolerans over for disse stoffer, så er salget af f.eks. soya-, mandel- og havremælk oppe på 15 procent i nogle lokale supermarkeder.

For hvis lille Mathilde og Mathias bare har en prut på tværs, så ryger de straks på en barndomslang diæt til gene for dem selv og alle andre.

Diætist Mette Borre fra Aarhus Universitetshospital har ellers advaret mod at droppe gluten i den daglige kost, da man kan blive fejlernæret.

»Fuldkorn beskytter os mod eksempelvis brystkræft og tyktarmskræft,« siger hun.

Det ondeste dyr i den nyreligiøse åbenbaring er dog: KØD. I de nye kapitler og vers i tidens madtestamente skal alt ondt fordrives ved kun at spise vegansk.

I modsætning til vegetarerne, der gerne snupper en ostemad, et blødkogt æg og ofte også en stegt sild, så vil veganerne ikke sætte tænderne i noget som helst, der stammer fra et dyr: Intet smør på brødet, ingen marengs lavet på æggehvide, ingen vingummibamse pga. gelatinen, der er lavet af svin.

Her er muslimerne faktisk mere tolerante, da man anser geléen i slik for at være kemisk renset for gris, og den er derfor haram – altså tilladt.

Uviljen mod kød er sådan set bare resultatet af den udvikling, som H.C. Andersen uvidende startede engang i 1830’erne, hvor han gav den grimme ælling og andre dyr en stemme. Siden fulgte Disney op med at menneskeliggøre dyr i en sådan grad, at nogle mennesker mener, at dyr har følelser, fuldstændig som os mennesker.

Det har både børn og forældre i nutiden i den grad fået under huden, så en fem-årig, mens far og mor kiggede på, kravlede under hegnet og stak hånden ind til panteren i Zoo, for det var jo den søde Bagheera. Det var en dum idé.

Dogmet er, at man ikke spiser dyr, der påstås at have følelser og behov, som vi selv har.

Man kan heller ikke bruge deres skind og pels til sko og frakker, mener et højtråbende mindretal. Slet ikke, hvis der er hår på. Og løbende indføres dyrerettigheder på linje med menneskers.

En ny dyrelov viser udviklingen. Man må stadig gerne aflive dyr, men nu forbydes f.eks. sex med dyr – også selv om det ikke er dyrplageri.

Der er ikke altid meget logik i udvælgelsen af de dyr, som er særligt hjælpeværdige. I reklamer er det oftest titusinder af dyr med store øjne, der bruges som blikfang. Bjørne og elefanter.

Der samles også ind til vilde græske hunde.

Det er specielt synd for gæs til fois gras – selv om de flokkes om foderautomaten – men her kan der jo også serveres lidt forargelsessovs, da det jo kun er de ’rige’, der tager sig råd.

Til gengæld får 20 millioner danske slagtesvin, hvis liv hverken er lutter lagkage eller en dans på roser, ikke megen opmærksomhed af de rabiate, selvom et lille slag for dyrevelfærd nok kunne batte noget her.

For slet ikke at tale om kyllingefabrikkerne, hvor de stakkels kræ vokser så hurtigt, at deres ben ikke kan bære dem.

Nej, kræfterne bruges på klokkefrøer, flodkrebs og grøn kølleguldsmed, som de fleste aldrig har hørt om. Og så er der nogle dyr, som slet ingen gider slås for: Jeg har aldrig hørt nogen brokke sig over bekæmpelsen af rotter.

Og i alt stilhed er fladbukken – eller –lusen – truet på sin eksistens. De naturlige habitater er simpelthen forsvundet, nu hvor barberbladet har fjernet al kropsbehåring hos de yngre generationer.

Det må være en sag for den ansvarlige minister Mogens Jensen, der må lave en redningsplan for denne truede art. Hvis Jesus havde levet i dag, ville han komme i svære problemer, når han skulle bespise 5000 mennesker i ørkenen med fem brød og to fisk.

»Jeg er veganer. Er det glutenfri brød? Er fiskene stegt i smør? Er kornet økologisk?«

Ja, for sådan ville sultende folk i dagens Danmark helt sikkert råbe.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Hannah Curden er uddannet psykolog og er medejer af kultur- og terapicentret ‘Den grønne Dal’, Godthåbsvej 182. Hannah kommer på ‘Green Love’ flere gange om ugen

Green Love: Ligesom i New York – bare bedre

Trafikpropper, køretøjer på fortov og biler, der smyger sig forbi hinanden på smalle veje. Det er scenariet for mange forældre, som hver dag afleverer deres børn i skolerne på Høffdingsvej, der nu bliver ensrettet i myldretiden.

Slut med trafikprop ved morgenens drop-off