Toreld og Elisabeth bruger til daglig Café Klare, som er en vigtig del af deres liv lige nu.
Toreld og Elisabeth bruger til daglig Café Klare, som er en vigtig del af deres liv lige nu. - Foto: René Mølskov

Elsker 😍 Like 👍

Café Klare klarede skærene

Siden Café Klare blev en realitet i 2011 har natcaféen for kvinder sikret ro, hvile og vejledning til udsatte kvinder. Tilbudet er nu kommet på en tast bevilling og dermed er indsatsen på Vesterbro for de udsatte kvinder sikret.

En kvinde sidder med en halvanden liters colaflaske foran døren ind til Cafe Klare. Hun ryger en smøg. Sidder med et blåt net fra Ikea, hvori hun har sine ting.

Klokken er 11 om formiddagen og det er en time siden natcafeens åbningstid var forbi. Hver eneste nat er de fleste af de 20 sengepladser i Lyrskovgade i brug. De er der for kvinder, der står uden ly for natten.

Alle brugere af Café Klare har livshistorier ud over det sædvanlige. FOTO: René Mølskov

Alle brugere af Café Klare har livshistorier ud over det sædvanlige. FOTO: René Mølskov

»Vi afviser aldrig nogen på grund af pladsmangel. Hvis alle senge, sofaer og madrasser er taget, så lægger vi nogle yogamåtter op,« fortæller Ea Lundsgaard, relationsmedarbejder i Café Klare.

Aldrig lukket på vagt

Natcafeen for kvinder har eksisteret siden 2011 og siden da har indsatsen aldrig været lukket på en vagt. Den dedikerede indsats for udsatte, hjemløse og ofte psykisk syge eller sårbare kvinder har i år båret ekstraordinær stor frugt.

Tidligere på året blev Cafe Klare tildelt årets hjemløsepris og efter budgetforhandlingerne er de nu på en fast bevilling. I den anledning lagde overborgmester Frank Jensen vejen forbi for at se tilbudet og hilse på medarbejdere og brugere.

For Ea Lundsgaard er der ingen tvivl om, hvor afgørende betydning det har, at de ikke længere skal søge hver andet eller fjerde år for at overleve.

»Vi kan se fremad på en helt anden måde nu. Det sidste halve år, hvor vi ikke har vidst om vi var købt eller solgt har været svært. Men nu kan vi for alvor gå i gang med at tænke fremad. Det giver et helt andet perspektiv for arbejdet. Også for kvinderne har det givet en anden ro. De har været nervøse for, at de ville stå uden tag over hovedet,« siger hun.

Afgav til socialområdet

Frank Jensens forvaltning måtte i år selv sænke budgettet sammenlignet med sidste år, for at give plads til de behov der var på særligt socialområdet.

– Foto: René Mølskov

»Nogle forvaltninger, herunder min egen forvaltning, har afgivet flere penge end vi havde i 2019. Det har vi, fordi vi har afleveret mere til velfærdsforvaltninger. Og Socialforvaltningen var den forvaltning, der i denne omgang fik den største andel af de frie midler, der var til service. Det er jeg glad for. For vi ved godt, at vi har nogle ekstraordinære udfordringer som storby og som hovedstad,« siger Frank Jensen.

Socialudvalget fik i denne omgang et løft på 144 millioner kroner, hvoraf pengene til Café Klare også blev fundet.

Det siger brugerne

Det har blandt andet Toreld været glad for. Hun er fra Norge og holder fra tid til anden til i København, hvor hun sover hos Café Klare.

– Foto: René Mølskov

»Her er pænt. og de hjælper mig. For eksempel med tøj. Jeg rejser også til Norge men jeg har været her igennem otte år nu,« fortæller hun.

Også Elisabeth fortæller, at hun har haft stor glæde af tilbuddet.

»Jeg er hjemløs. Jeg ville gerne være dansk statsborger, have mine egne penge og betale mine egne regninger. Jeg kom i maj, men har ikke boet her hele tiden,« siger hun.

Kvinderne på Café Klare kommer fra hele Danmark, Skandinavien og der er kvinder fra de fleste kontinenter. Primært er det dog danske kvinder.

»Mange af brugerne her kommer fra mange steder i verden. Som det er tilfældet på Mændenes hjem. Det er en hovedstadsopgave at kunne rumme det og kunne løfte den opgave. Men fra Christiansborg hører vi oftest at Kbh skal af med penge til resten af Danmark, fordi vi har så meget. Det er sjældent man hører om at København løfter en ekstrastor socialopgave for resten af Danmark. Men det gør vi jo. Det er faktum,« siger Frank Jensen og fortsætter:

»Jeg kunne godt tænke mig, at Christiansborg havde lidt mere forståelse for, at vi løfter en stor opgave.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

René Mølskov

Om journalisten René Mølskov

Journalist med ansvar for Vesterbro Bladet. Jeg har en forkærlighed for lokale nyheder, politik og features. Jeg tror på, at Vesterbro Bladet kan gøre en stor forskel i bydelen. Kontakt mig altid gerne med tip om stort som småt.

Adm. direktør Søren Gøtterup-Tang med en del af Crowdios team af udviklere og growth managers i Ørestad.

Crowdio skaber job til mennesker arbejdsmarkedet ellers ikke kan rumme

Andrea Stokholm Overgaard umiddelbart efter at have sikret sig en VM-bronzemedalje i 100 meter racerunning.

VM-bronze til Andrea Stokholm Overgaard