Skovfoged Sven Norup ved fugletårnet mellem Aflandshage og Klydesøen.
Skovfoged Sven Norup ved fugletårnet mellem Aflandshage og Klydesøen. - Foto: Hanne Bjørton

Elsker 😍 Wow 🤩 Like 👍

Skovfogeden guider: Ni gode steder at opleve i gigantiske Naturpark Amager

Vidste du, at det samlede areal i Naturpark Amager er tre en halv gang så stort som Dyrehaven i Klampenborg? Skovfoged Sven Norup fra Naturstyrelsen Hovedstaden fortæller her om ni af mange gode steder at besøge i Amagers natur.

Interview og fotos: Hanne Bjørton

På kortet her ser du de gule markeringer af de to første steder, skovfogeden udpeger i Naturpark Amager.

1. Bjerget på Amager Fælled

Fra Bjerget på Amager Fælled, som det hedder, har man udsigt til både storby og natur.

1. »Mange københavnere opfatter Dyrehaven som noget nærmest uendeligt med sine 1.000 hektar. Men Naturpark Amager er 3.500 hektar, så det er 3,5 gange uendeligt. Det er en grøn kile direkte ind i centrum af byen, og det kan man se her fra bakkerne, der lige som det meste af Amager Fælled er opfyldsarealer, men det ændrer ikke på, at det er natur. Her på Amager Fælled man stå og tænke: »Wow, der er byen, lige der.« Og her kan man om foråret høre nattergalen synge,« fortæller Sven Norup.

2. Naturcenter Amager

Naturcenter Amager ligger på kanten af Amagers store savanne, Kalvebod Fælled.

2. »Naturcenter Amager ligger lige på kanten af naturen, og ud fra et biologisk synspunkt er der egentlig ret kedelig natur lige her, men vi ved, at det er godt med sådan en ’Klampenborg-port’ – en indgang til naturen. Her kan du i Friluftshuset leje cykler og købe brænde. Du kan låne udstyr og tage ud i den rigtige natur – båludstyr, popcorn-popper, fødselsdagskasser med udstyr til en børnefødselsdag, safarikasser, vandhulskasser. Her har både Tårnby og København velfungerende naturskoler. Og her kan du spise godt på Traktørstedet med udsigt ud over savannen.«

På kortet her ser du de gule markeringer af de syv sidste steder, skovfogeden har udpeget.

3. Villahøj og lavvandede søer

De lavvandede søer omkring Villahøj.

3. »Villahøj og de andre høje på Kalvebod Fælled er rester af det tidligere militære øvelsesområde. De ligger som strukturer i et ellers fladt landskab. Herfra er der to kilometer til naturcentret, og du har en fantastisk udsigt til flot natur og kontrasten til den nye by. Vi har rodet lidt med nogle grøfter her og skabt et par lavvandede områder, som giver et fint fugleliv. Blandt andet har vi brushøns, med dens spændende fjerdragt. Der er set op til 150 individer her. Den er gået kraftigt tilbage som ynglefugl, der er under 100 ynglende par i Danmark. Det er et godt bevis for, at naturforvaltningen virker.«

4. Cykel- og gangstien på Kalveboddiget

Stien på Kalveboddiget. Strækningen fra motorvejsbroen til det sydlige Amager er lige så flad som resten af øen, men her på kanten af Køge Bugt er der tit en strid vind.

4. »Stien på diget langs kysten er det tiltag, jeg har været med til i min tid her, som har givet flest nye brugere, ikke mindst motionscyklister. Det er en fantastisk sti, men jeg ærgrer mig over de konflikter, der ofte er mellem hurtige cyklister og andre brugere. Når motionscyklister er ude for at sætte personlige rekorder og så møder andre grupper af brugere på stien, så er det ikke pæne ord, der bliver sagt, og der har også været egentlige sammenstød, hvor folk er kommet til skade. Der skal være plads til alle, og vi appellerer til, at man tager hensyn til hinanden,« siger Sven Norup.

5. Svens badebro

Den 15 år gamle badebro skiftes om føje år ud med et af Naturpark Amagers nye, blå støttepunkter med langt flere faciliteter end i dag.

5. »Vi satte badebroen her op i 2003 eller 2004. Det er det perfekte sted: Der er cirka 1,30 meter dybt fra broen, og det bliver hurtigt lavt, når du går ind mod land, og det bliver hurtigt dybt, når du går udad. På en varm sommerdag, er der rigtig mange brugere, og mange har glæde af at fiske fra broen. Broen blev jo nærmest tegnet på bagsiden af en tændstikæske, men stedet får et kæmpeløft set ud fra et rekreativt synspunkt, når der etableres et blåt støttepunkt i projektprogrammet for Naturpark Amager. Der bliver badebroer, toilet, undervisningsplatforme og måske også en sauna. Vi er glade, hvis det står færdigt i 2021/22.«

6. Kalveboddiget ved Søndre Pumpe

Sven Norup ved Søndre Pumpe tæt ved Kongelunden og med udsigt ud over Køge Bugt.

6. »Det her er for mig et af de mest spændende steder i Naturpark Amager, for her er mange forskellige naturtyper koncentreret på ét sted: Flotte strandenge, skovbryn, krat og skov, der er sø, der er hele Køge Bugt. Her møder gammelt land nyt land, man ser den gamle kyst og hvor det inddæmmede Vestamager begynder. Her kan man se allerflest forskellige fuglearter. Hvis man i dag skulle bygge vores naturcenter set ud fra et naturmæssigt synspunkt, skulle det ligge her. Men det er selvfølgelig tilgængelighed, der er grunden til, at naturcentret ligger hvor det ligger,« fortæller Sven Norup.

7. Shelteret Viben i Pinseskoven

Shelteret Viben i Pinseskoven har plads til 36 overnattende gæster.

7. »Shelter Viben i Pinseskoven er et af vores fire shelters, og de er meget populære. I sommerhalvåret bliver det booket i alle weekender og en del hverdage. I Viben er der plads til, at 36 personer overnatter, så det er en størrelse skoleklasse. Måske er det en god ide at komme ud af klasseværelset og få pulsen ned. Det er jo ikke alle børn, der oplever, at deres forældre tager dem ud og overnatter i naturen. Det er gratis at booke, og det er ikke kun for børn – vi er ikke politimænd overfor, hvem der booker.«

8. Kongelundsfortet

Kongelundsfortet rummer både historie, natur og fritidsaktiviteter.

8. »Kongelundsfortet er en af hovedindgangene til Naturpark Amager. Ud over at rumme natur, er fortet også kulturhistorie. Både om Københavns Befæstning, der omkranser hele København med Vestvolden og her i Naturpark Amager både Dragør Fort og Kongelundsfortet. Men her er også koldkrigsfaciliteter fra tiden efter 2. Verdenskrig. Fortet har også masser af aktiviteter; DGI København og Dragør Kommune samarbejder om et outdoorcenter, og Dragør Ungdomsskole har en masse aktiviteter her. Herfra kan du se kitesurferne ved Sydvestpynten, der kommer hertil i stort tal, når vinden er i vest.«

9. Fugletårnet ved Aflandshage og Klydesøen

En mageløs udsigt, man selv skal opleve, fra fugletårnet mellem Aflandshage og Klydesøen.

9. »Fugletårnet her ligger mellem to områder, der ellers er lukket for offentligheden: Aflandshage og Klydesøen. Herfra er der udsigt til en ureguleret kystlinje, der har set sådan ud siden stenalderen. Her er de smukkeste strandenge med et utroligt rigt fugleliv. Der er også udsigt til Øresundsbroen og Køge Bugt. Stedet er ejet af Forsvaret, og lige omme bagved er der ly, hvis man vil spise en madpakke. Før i tiden stod en overvågningsradar, der blev kaldt Krokodilleradaren, som overvågede hele Østersøen,« slutter Sven Norup.

(Der er adgang til fugletårnet fra Fælledvej ad Fasanstien mod syd til digestien langs Søvang til Dragør. Her går en lille sti mod vest hen til fugletårnet)

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Borgmester Simon Aggesen planter sit gave-træ 20. november.

Frederiksberg: Borgmester planter gave-træ

Der skal flyttes lidt rundt i Kvarterhuset, og det betyder midlertidig lukning af biblioteket.

Sundby Bibliotek lukker et par uger