Der har ligget tre pavilloner på Langelinie, dette er den anden fra 1902, som blev sprænget i luften af tyskerne i 1944.
Der har ligget tre pavilloner på Langelinie, dette er den anden fra 1902, som blev sprænget i luften af tyskerne i 1944. - Foto: Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Like 👍

Så er der historie: Tredje Langeliniepavillion er i brug – den anden blev sprængt under krigen

Når man går tur på Langelinie, kan man ikke undgå at se restauranten, som ejes af Kongelig Dansk Yachtklub, Langelinie Pavillonen på adressen Langelinie 10..

Der lå et lille vagthus her på Pinnebergs Reduit – et reduit er en tilflugtsskanse, og den del af en befæstet stilling, som skal holdes længst muligt, også efter at stillingen er gennembrudt på andre steder.

Reduitet måtte imidlertid vige for ønskerne fra »Dansk Forening for Lystsejlads« om at opføre en restaurant med klublokaler, og den første Langelinie Pavillon blev således opført her i 1884. Den er tegnet af Vilhelm Dahlerup.

På den tid blev Langelinies port mod Esplanaden lukket hver aften klokken ti om aftenen, så sene aftengæster måtte gå ud ad Strandpromenaden og videre hjem ad Kastelvej og Østerbrogade.

Allerede i 1902 måtte denne første Langelinie Pavillon vige for nummer to bygget af arkitekten Fritz Anton Peter Koch, det er den der ses på billedet. Det var et imponerende bygningsværk med ottekantede tårne i hver sit hjørne det ene med kuppelsal til bl.a. bygherren »Kongelig Dansk Yachtklub« og med klublokaler i bedste herreværelsesstil. Desuden var der en publikumsrestaurant med plads til 300 mennesker, og det var stedet hvor man mødtes, hvis man ville ses og se.

Når man dertil lægger den flotte beliggenhed, kan man godt forstå at Kochs pavillon var meget populær blandt borgerskabet.

Det var derfor et chok for mange københavnere, da den blev sprængt i luften af tyskerne natten mellem 10. og 11. juni 1944 af den berygtede »Peter Gruppe«. Det populære udflugtsmål skulle undgælde for modstandsbevægelsens sabotager.

Efter besættelsen ønskede en del københavnere at pavillonen skulle genopføres i sin oprindelige skikkelse. Ønskerne blev delvist efterkommet idet Københavns kommune i 1954 udskrev en arkitektkonkurrence, som Eva og Niels Koppel vandt, og deres modernistiske pavillon blev opført i perioden 1956-58.

Det var også her vi blev præsenteret for Poul Henningsens koglelamper for første gang. I dag fungerer Langelinie Pavillonen som selskabslokaler.

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv,

Bryggervangen 62

www.2100lokalhistorisk.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Det uofficielle DM i gløgg plejer at være noget af et tilløbsstykke.

Hvem laver vinterens bedste gløgg?

Josephine Hjeds Larsen og Simon Baun tog imod prisen til Kødbenhavns Hundepark.

Borgerinitiativ giver pote: Kødbenhavns Hundepark får frivilligpris