Lokalarkivets formand Anders Hjorth tæller ned og Amager Bladets redaktør Jan Jeppesen klipper den røde snor og erklærer arkivet for officielt indviet.
Lokalarkivets formand Anders Hjorth tæller ned og Amager Bladets redaktør Jan Jeppesen klipper den røde snor og erklærer arkivet for officielt indviet. - Foto: HENRIK HILDEBRANDT/BYRD.

Amager Bladets arkiv har fået nyt liv i lokalarkivet

Amager Bladets avisarkiv er flyttet til et nyindrettet redaktørkontor hos Sundby Lokalhistoriske Forening og Arkiv.

»Amager Bladets sjæl og ånd er forankret for eftertiden,« sagde formand for Sundby Lokalhistoriske Forening og Arkiv, Anders Hjorth, da han – iført høj hat, vest og butterfly – med stolthed i stemmen erklærede »Redaktørkontoret anno 1918« for indviet.

Redaktørkontoret, der er møbleret med skrivebord, skrivemaskine og skabe, er indrettet for at opbevare Amager Bladets store avisarkiv, der omfatter indbundne årgange fra 1874 og frem til i dag .

»Avisarkivet er en sand guldmine, og det er mit håb, at mange amagerkanere vil benytte det flittigt. Desværre er der nogle få huller i årgangene, blandt andet fordi noget af arkivet gik op i røg dengang Amager Bladet lå på Øresundsvej. Lokalerne nedbrændte og det var ikke muligt at redde hele arkivet,« forklarede Amager Bladets redaktør Jan Jeppesen.

I Amager Bladets første udgivelsesår ser man eksempler på befolkningens stigende krav til serviceydelser. For eksempel kan man læse at grundejerne i Sundby kræver at få rendestensopfejningen kørt bort en gang om ugen.

»Og i 1895 kan man læse, at Sundby bliver udskilt som selvstændig kommune, fordi der opstod konflikter mellem det landlige Tårnby og det voksende Sundby omkring kloakering, skoler og gadeanlæg. Selvstændigheden varede dog kun syv år grundet store økonomiske og sundhedsmæssige problemer,« forklarede Anders Hjorth.

Amager Bladet arkiv på Øresundsvej 6A, 2. sal, har åbent hver onsdag mellem klokken 15.00-17.00.

Anders Hjorth og redaktøren beundrer tillykke-kagen fra Jakobs Bageri i Holmbladsgade og de økologiske godbidder fra Bagerdygtigt Amager.

Anders Hjorth og redaktøren beundrer tillykke-kagen fra Jakobs Bageri i Holmbladsgade og de økologiske godbidder fra Bagerdygtigt Amager. – Foto: HENRIK HIILDEBRANDT/BYRD

Amager Bladets arkiv er en sand guldmine af indbundne årgange fra 1874. Her præsenteres en forside fra 1924 med nyheder og annoncer fra øens handlende.

Amager Bladets arkiv er en sand guldmine af indbundne årgange fra 1874. Her præsenteres en forside fra 1924 med nyheder og annoncer fra øens handlende. – Foto: HENRIK HILDEBRANDT/BYRD.

Anne-Marie Høegh har i en lang årrække været teatertegner. Det er blevet til mange tegninger fra forskellige teatre, men især Amager Scenen og Røde Kro Teater er godt dækket ind i Amager Bladet op gennem 1990erne.

Anne-Marie Høegh har i en lang årrække været teatertegner. Det er blevet til mange tegninger fra forskellige teatre, men især Amager Scenen og Røde Kro Teater er godt dækket ind i Amager Bladet op gennem 1990erne. – Foto: HENRIK HILDEBRANDT/BYRD.

Redaktøren nyder et lille glas festbobler i selskab med ejendomsmægler Niels Hald. ----------------------------------------------------------------

Redaktøren nyder et lille glas festbobler i selskab med ejendomsmægler Niels Hald. —————————————————————-
– Foto: HENRIK HILDEBRANDT/BYRD.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Københavnerne har været flittige til at bruge Lille Langebro. Her ses overborgmester Frank Jensen (S) i forbindelse med åbningen af broen.

Nye tal: Københavnerne strømmer over Lille Langebro

B.93‘s herrer spiller på Svanemølleanlægget i Østerbro-Hellerup-dysten mod HIK lørdag klokken 12. Klokken 13 spiller Østerbro IF’s kvinder i Fælledparken i kampen for oprykning.

Fodbold: Afgørende kampe for mænd og kvinder lørdag