Asger K. Bartels debutfilm, ‘Natsværmer’ har fået flere danske og internationale awards og nomineringer.
Asger K. Bartels debutfilm, ‘Natsværmer’ har fået flere danske og internationale awards og nomineringer. - Foto: Chili Djurhuus

Frederiksberg har fået en ny, ung og lovende filminstruktør

Da Asger K. Bartels for tre år siden var færdig med gymnasiet, hævede han sin børneopsparing og tog et job som tjener. Han sparede 65.000 kroner sammen og fulgte drømmen om at blive filminstruktør. Hans debutfilm hedder: ‘Natsværmer.’

På en lille hyggelig cafe på Frederiksberg sidder den autodidakte filminstruktør Asger K. Bartels. Han er aktuel med sin debutfilm ‘Natsværmer’, der har modtaget flere danske og internationale priser og awards.

Før Asger besluttede sig for at blive filminstruktør, havde han aldrig instrueret en film. Det satte dog ikke en stopper for Asgers instruktørdrøm. Efter gymnasiet hævede Asger sin børneopsparing, fandt et job som tjener og begyndte at arbejde gratis på forskellige filmsets for at få erfaring.

»Jeg startede med at lave lyd, og langsomt fik jeg et indblik i hvordan instruktører arbejder og filmbranchen fungerer. Det var en form for mesterlære,« siger Asger K. Bartels, og tager en tår af sin kaffe.

»Ved at arbejde gratis på forskellige filmsets, fik jeg et indblik i, hvad der virker og hvad der ikke virker, når man sidder i instruktørstolen, og det har jeg lært helt vildt, meget af,« siger Asger K. Bartels der er har boet på Frederiksberg, siden han var seks år.

Filosof til instruktør

Før Asger K. Bartels besluttede sig for at blive instruktør, drømte han om at læse filosofi. »Da jeg nok mere er typen der ønsker at få folk til at tænke over livet i stedet for, i en undervisningssituation at fortælle, hvordan filosofferne ser livet, besluttede jeg mig for at gå instruktørvejen, siger Asger K. Bartels, der ikke fortryder et sekund.

Natsværmer af Asger K. Bartels – TEASER 2018. 42 Films

Natsværmer af Asger K. Bartels – TEASER 2018. 42 Films

Lavt budget og frivillige

Ligesom Asger arbejdede gratis, da han besluttede sig for at gå ind i filmbranchen, har folk arbejdet gratis for ham. Folks frivillige arbejde har bevirket, at ’Natsværmer’ kunne laves på et budget på 65.000 kroner. »Uden frivillige er det umuligt at lave indiefilm (independent, uafhængige film, red). Det er virkelig fedt at møde så mange passionerede mennesker, ligesom jeg var, da jeg startede,« siger Asger og nævner blandet andet sin kameramand. Morten Wilhelm, der troede på projektet, og som satte filmudstyr til. Eller musikeren, David Nørlund Wiberg der kontaktede Asger, da han søgte en lysmand, og sagde: »Jeg kan ikke lave lys, men jeg kan lave musik.«

Ved at arbejde gratis på forskellige filmsets, fik jeg et indblik i, hvad der virker og hvad der ikke virker, når man sidder i instruktørstolen, og det har jeg lært helt vildt, meget af

Natsværmer

»’Natsværmer’ tager udgangspunkt i kvartvejskrisen – i de eksistentielle spørgsmål der dukker op, når man står sidst i 20’erne, og ser tilbage på ens ungdom og frem mod et mere ansvarsbetonet voksenliv, og ikke helt ved, om man har opnået hvad man burde på det givne tidspunkt,” fortæller Asger, og afviser ikke at hovedpersonen Louis (hovedpersonen i ’Natsværmer’, red) også handler om ham selv.

Når jeg skriver, er det terapeutisk. Det driver mig at sætte billeder på den del af mig selv der frygter at fejle, på en sådan måde, at dem der ser filmen kan identificerer sig med følelsen.

Mine film skal give en større mening. Jeg arbejder meget med ’blocking’ som metode. Blocking er for film, hvad koreografi er for dans. Det er metode hvor man tænker over, hvor og hvordan skuepillerne bevæger sig i relation til kameraet, og det kan tilføje noget dybde til karaktererne og historien. Blocking gør, at filmen vokser for hver gang man ser filmen,« forklarer Asger.

Hvad symboliserer ’Natsværmer’? »’Kvartvejkrisen.’ Det at søge en mening med livet. Oplevelsen af at flakke rundt – ligesom en natsværmer der flakker rundt om lyset, når det er nat.

Nomineringer og awards

Sammen tonemester, Nora Øland, har Asger skrevet manuskriptet til ’Natsværmer.’ Filmen haft sit eget liv på diverse filmfestivaler i og udenfor Danmark, og den har i skrivende stund 18 nomineringer og 10 awards bag sig.

Selvom filmen stadig er stadig aktiv på festivaler rundt om i verden, er Asger er allerede i gang med manuskriptet til, det mange kunstnere kalder: ’Den svære to’er’.

»Hvor ’Natsværmer’ er en film der er bygget op omkring mange små historier, og det eksistentielle spørgsmål: ’Hvornår er livet som det skal være?’ handler min kommende film om det at finde håb et håbløst sted.«

Hvis du ikke nåede at se ’Natsværmer’ i biografen kan den købes/ og streames på blandt andet Blockbuster og Filmstriben.

Hvad handler ‘Natsværmer’ om?

  • I Natsværmer møder vi Louis (Karim Theilgaard), en fotograf sidst i 20’erne. Da hans far dør, indser han, at han aldrig rigtig har fået opnået så meget i livet som han havde håbet på. Han jagter stadig den samme drøm om at blive en kendt fotograf, men har siddet fast i det samme projekt i mange år. Louis’ kæreste Rosa (Rosa Falstrøm) prøver at få Louis til at tage sig sammen og blive voksen, men efter et tilfældigt møde med gamle venner forsvinder Louis mere og mere ind i natten.

  • Kilde: 42 Films.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Der er afsat penge til at forskønne Allégade-anlægget med blomster.

Forskønnelse af Allégade

Filibusters spiller på Krudttønden.

Filibusters fyrer op under Krudttønden