»Jeg elsker mad, og det er spændende at være her. Kimchi-mayoen smagte bedst. Det havde jeg aldrig prøvet før,« sagde en begejstret Molly på otte år, som her sidder sammen med Nora.
»Jeg elsker mad, og det er spændende at være her. Kimchi-mayoen smagte bedst. Det havde jeg aldrig prøvet før,« sagde en begejstret Molly på otte år, som her sidder sammen med Nora. - Foto: Klaus Sletting

Smagens time: »Det smager jo herregodt«

Sidste tirsdag var der smagens time i hele landet. Det betyder, at børn går på restaurant med hinanden og uden forældre. Det var en stor succes på restaurant Det Simrer på Melchiors Plads, hvor 13 børn spiste fint..

Det var en børnevenlig menu bestående af brød med kimchi-mayo og fermenteret hummus, boller i karry og citronfromage, som 13 børn sidste tidsdag blev mødt med. De havde alle købt billet til Smagens Time, hvor børn mellem 5 og 15 år går på restaurant uden deres forældre.

Klokken 16.30 præsenterede restauratør Thomas Varming menuen og forklarede, hvordan kimchi laves af bakterier.

Det fik straks et par børn til at rynke på næsen, men da de først fik smagt, udbrød den første:

»Det smager jo herregodt.«

Madspild og karry

Årets fokus var madspild, så det havde alle deltagende restauranter havde fokus på, ligesom de unge gæster kunne deltage i en konkurrence ved at fortælle, hvordan de selv minimerer madspild derhjemme.

Hovedretten på Det Simrer var boller i karry og for at gøre det ekstra spændende, var der både en traditionel kødbolle og en vegetarkødbolle serveret med ris og karrysauce.

Det var noget, der gjorde lykke.

»Jeg synes, mad er sjovt, og jeg elsker at hjælpe til derhjemme,« fortalte Nora på otte år.

Hun har en fast maddag, men den var hun sluppet for sidste tirsdag for at tage på Det Simrer med et par venner.

»Jeg er her, fordi det har noget med mad at gøre, og det er befriende, at mine forældre ikke er her,« grinede Nora, inden hun fortsatte med både den ene og den anden slags boller i karry.

Skrald i sovsen

Efter hovedretten afslørede restauratøren, hvori restaurantens madspildsinitiativ består.

»I kender alle sammen bouillonterninger. Dem bruger vi slet ikke på restauranten. I stedet koger vi alle gulerodsskræller, kød vi har skåret fra og løgskræller til en suppe, og den er brugt i karrysovsen,« forklarede han sine unge gæster.

Det var noget, der gav anerkendelse hos de klimabevidste børn.

»Jeg er her, fordi jeg gerne vil høre noget om madspild, og så interesserer jeg mig for at være sammen med andre børn. Jeg var især vild med det der, vi fik i starten (kimchi-mayo, red.) Det var jeg overrasket over, at jeg elskede,« sagde Liva på otte år.

For Thomas Varming var det også en stor dag at have besøg af de mange børn uden voksne.

»Jeg synes, det er et sjovt initiativ, og jeg gør det for at give børnene en sjov oplevelse, og jeg synes, det er en god ide, at forældrene ikke er med. Når det så er sagt, håber jeg, at børnene går hjem og insisterer på at få deres forældre med herned en anden gang,« sagde Thomas Varming med et smil.

Klokken 18 stod de første forældre klar til at hente deres trætte og mætte børn, men selv om trætheden var overvældende, blev der alligevel sagt ”tak for mad”.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Afspærringen på Halmtorvet betød i tre dage, at både bænke og opholdsrum på en stor del af Halmtorvet var forbeholdt politiet.

Politiet lånte et større stykke af Halmtorvet

Platanvej er stadig spærret for trafik, men snart åbner vejen igen for gennemkørende trafik.

Politikerne er enige: Platanvej skal åbnes for trafik igen