Selina Juul er gået i køkkenet med kendte kokke og prinsesse Marie.
Selina Juul er gået i køkkenet med kendte kokke og prinsesse Marie. - Foto: Josephine Amalie Moldow

Kamp mod madspild: »Familier mangler ofte tid og inspiration«

Selina Juul har fået os til at være opmærksomme på at stoppe madspild. Nu er københavnerkvinden aktuel med en by bog, hvor blandt andet Timm Vladimir og prinsesse Marie kokkererer.

Du kender det sikkert godt: Bagest i fryseren ligger en lille pakke, som du egentlig ikke vidste, lå der. Og du har absolut ingen ide om, hvad den indeholder.

Selina Juul kalder det en UFO – et uidentificeret frossent objekt.

Hun har gennem mere end 11 år været frontløber i kampen mod madspild. Nu er frontfiguren i bevægelsen ’Stop Spild Af Mad’ aktuel med en ny bog, som med 80 opskrifter sat sammen af kendte kokke og selveste prinsesse Marie, giver gode råd til, hvordan børnefamilier undgår at tørt brød, rynket frugt og ’UFO’er’ ender i skraldespanden.

»Vi har rykket Danmark i kampen mod madspild. Men der er stadig udfordringer, og flere undersøgelser viser, at dem, der har de største problemer, er familier med børn,« siger Selina Juul, og det kan der være mange grunde til.

»Mange familier mangler ofte tid og inspiration. De planlægger ikke særlig godt og mangler ideer til at udnytte resterne. Så ender du med en UFO i fryseren,« siger hun.

Slatne grønsager

Bogen har fokus på de typiske ting, som familier altid smider ud, for eksempel brød og slatne grønsager. I et register kan du søge på den madvare, som er på vej til at ryge i skraldespanden og så blive guidet til opskrifter, hvor netop den ingrediens indgår.

Kogebogen er desuden spækket med ideer til hvordan familier kan reducere madspild i forbindelse med tilberedning af morgenmad, frokost, aftensmad, desserter og festmiddage.

Foruden prinsesse Marie er det kokkene Timm Vladimir, Anh Lê, Louisa Lorang, Michel Michaud og Francis Cardenau, som har sammensat retterne.

Årets dansker

For Selina Juul er kampen mod madspild blevet en livsopgave. Det gjorde hende i 2014 til ’Årets dansker’ kåret af Berlingske.

»Jeg bruger afsindigt meget tid på Stop Spild Af Mad, og det er ikke kun fra 8-16, det er næsten hele mit liv. Jeg har en regel, der hedder, at jeg holder fri om lørdagen og måske om søndagen, men ellers skal jeg hele tiden vide, hvad der foregår,« siger hun.

Men selv om danskerne generelt har meget mere fokus på at undgå at mad går til spilde, er der stadig en stor opgave at løfte.

»Danmark har taget kampen mod madspild sig. Der er en kæmpe bevægelse i gang. Og det er en vigtig kamp, for i hele værdikæden fra jord til bord, er det hos forbrugerne, der er størst potentiale til at begrænse madspild,« siger Selina Juul.

Mad med respekt – en familiekogebog, der mindsker madspild. Gyldendal. Udgives 5. november. Hvert solgt eksemplar af bogen udløser en donation til Folkekirkens Nødhjælp.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Jubeldans i regnen efter sejren over FC Midtjylland.

Fremad Amager er klar til endnu et Superliga-offer onsdag

Bunkerne på P.G. Ramms Allé bliver en del af et klimatilpasningsprojekt og en slags museum.

Skybrudsprojekt og museum i bunkers på P.G. Ramms Allé