Der er gang i penslerne hjemme hos Simon Bang.
Der er gang i penslerne hjemme hos Simon Bang. - Foto: Martin Sørensen

Et fravalg der blev et valg – Simons skæbne som kunstner

Simon Bang er femte generation af kunstnere, men egentlig ville han helst være fri. han havde oplevet både hans far og farfar være fattige og ikke råd til husleje. Derfor prioriterede han i mange år sine kreative kræfter i projekter, som gav penge.

»Jeg er i en familie med kunstnere i fem generationer.«

Sådan lyder det fra Simon Bang, da Østerbro Avis besøger ham i hjemmet i Rosenvænget-kvarteret, hvor villaerne og de grønne omgivelser i kvarteret har inspireret til flere af de malerier, som kan ses i lejligheden, hvor de fylder godt.

Både hans far og farfar – Jacob Bang og Arne Bang – var keramikere og billedhuggere. Oldefaderen var kunstmaleren Christian Bang, mens tipoldefaderen Søren Møller Jørgensen var den første kunstner i familien.

»Han arvede et gods, og han var ved at blive gjort arveløs, fordi han malede og malede,« fortæller han.

Ville tjene penge

Simon Bang oplevede, at kunstverdenen langt fra kun var en dans på roser. Den havde sine bagsider, især økonomiske.

»Min far spurgte, om han måtte låne penge af mig til huslejen. Det samme havde hans far gjort med ham. Der tænkte jeg, at jeg ville tjene mine egne penge,« siger han.

Simon Bang havde derfor jobs med stor succes inden for musik-, film- og forlagsverdenen, hvor han skabe covers, plakater og forsider for blandt andet Kim Larsen, Sneakers, Lone Scherfig, Lars von Trier, Miles Davies og Bille August.

Godt nok debuterede han som kunstner på Den Frie i 1990, men han holdt sig samtidig til de sikre projekter.

Han brugte sin kreativitet, men det var for det meste ikke til selvstændige kunstværker, de var i høj grad defineret af musikerne og filminstruktørerne.

»Det var pligtopgaver, og jeg fik nogle definerede opgaver inden for nogle rammer,« konstaterer han.

Hustruen satte ham i gang

Ægteskabet med forfatteren Birgithe Kosovic, der i de senere år har fået stor anerkendelse og hæder for sine romaner om den omstridte politiker Erik Scavenius, gjorde, at Simon Bang tog skridtet og blev først og fremmest kunstner. De blev gift for ti år siden.

»Birgithe sad og skrev og lavede det, hun havde lyst til. Det var jo det, min far også havde gjort med sin kunst. Hun blev et forbillede for mig,« siger han.

Som kunstner er han blandt andet fascineret af omgivelserne i Rosenvænget-området.

»Hele det her kvarter er jo et kunstnerkvarter, her kom Heiberg, Skovgaard og H.C. Andersen. Det var jo ude på landet i 1840’erne,« siger han.

Han har blandt andet malet en villa fra 1875 tegnet af arkitekten Vilhelm Dahlerup. Her boede maleren C.F. Aagaard. 5

»Hele det her kvarter er jo et kunstnerkvarter, her kom Heiberg, Skovgaard og H.C. Andersen. Det var jo ude på landet i 1840’erne, hvor de kunne få ro,« siger han og nævner, at han samtidig er inspireret af årstidernes skiften.

Efteråret er noget helt særligt.

»Nogle gange bliver træerne mere røde. Det skaber en stemning af mol og mystik.«

Simon Bang blander virkeligheden med fantasi i sine lokale malerier. De røde nuancer forstærkes, og nogle gange kommer der elementerne ind i billederne, som dog har rødder i virkeligheden. For eksempel er der hegn uden om Rosenvænget-kvarteret

»I gamle dage var der nøgle til Rosenvænget-kvarteret,« fortæller han.

Morfar var kaptajn

Simon Bang har boet på Østerbro i næsten 40 år på flere adresser, og det er efterhånden blevet til en del år i den nuværende lejlighed.

Allerede som barn kom han på Østerbro, da hans mors familie boede her. Hans morfar var kaptajn og boede i Solgaarden ved Tåsinge Plads.

Simon Bang voksede op på Holmegaard Glasværk, men flyttede allerede som 17-årig til København, da han begyndte på Skolen for Brugskunst, da han allerede fra tidlig alder havde udfoldet sig kunstnerisk.

Udover malerier er Simon Bang også involveret i flere filmprojekter.

Simon Bang foran maleriet af den nærliggende villa.

Simon Bang foran maleriet af den nærliggende villa. – Foto: Martin Sørensen

Udstilling i Odensegade

Simon Bang er født 27. november 1960 i Fensmark. Han er af kunstnerfamilie og har tegnet og malet, så længe han kan huske.

Simon Bangs malerier kan opleves sammen med andre kunstneres værker i udstillingen Remix #6 i Kunstmix i Odensegade 26B 7. november til 12. december. Der er fernisering torsdag 7. november klokken 17-20.

De deltagende kunstnere er udover Simon Bang: Anna Taina-Nielsen, Daniel Goldenberg, Enfants Terrible, Felix Pedersen, Finn Have, Henrik Scheel Andersen, Jacob Hoff, Marianne Markvad, Matvey Slavin, Meik Brüsch, Nana Rosenørn Holland Bastrup, Simon Grimm og Ulla Lampe

Alle kunstnere bidrager med et værk under det overordnede tema: København Nu!

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
23. november er det atter tid til at bytte til nyt, når Valby Lokaludvalgs Miljøgruppe inviterer til deres populære byttemarked i Valby Kulturhus.

Byttemarked: Giv hvad du kan undvære – tag hvad du kan bruge

Billederne viser bilen inden tyveriet

Opdateret: Efterlyst bil fundet afbrændt. Politiet søger stadig vidner