Leon Kofoed gør sig klar til sit livs udfordring, hvor han kaster sig ud fra luftballonen.
Leon Kofoed gør sig klar til sit livs udfordring, hvor han kaster sig ud fra luftballonen. - Foto: Jesper Grønnemark/Red Bull Media House.

Leons højdeskræk dinglede i et 50 meter langt reb fra en luftballon

Elitesportsatlet Leon Kofoed har udfordret sin højdeskræk ved at blive den første i verden til at klatre op ad et 50 meter højt reb hængende fra en luftballon i én kilometers højde.

Lider du af højdeskræk? Så har Leon Kofoed opskriften på, hvordan du kan overvinde angsten.

Tilbage i september gjorde Leon det umulige muligt. Missionen lød på, at han skulle klatre op ad et 50 meter langt reb, hængende fra en luftballon i én kilometers højde.

Leon Kofoed er OCR-atlet og løber cirka 80-100 km om ugen på Amager, hvor han bor med sin kæreste. Igennem de sidste par år har gået rundt med den ene fjollede idé efter den anden. Fællesnævneren var højde.

Dumme og latterlige idéer

»Mine tanker gik på broer, kraner eller luftballoner. Nogle idéer var bare dumme, og andre var latterlige. Jeg havde tænkt en del på reb, og en dag faldt det i hak. Jeg skulle klatre op ad et reb i 1.000 meter højde fra en luftballon,« fortæller Leon.

Ord blev til handling:

En kold og mørk septembernat stod han i Tølløse med et stærkt crew. Video, sikkerhed, venner og nysgerrige var samlet for at sende en stor ballon fra Go Dream i luften. Den skulle flyve 1.000 meter op og så skulle Leon »kastes ud« af den, hvorefter han skulle klatre op af rebet.

»Det var fuldstændig surrealistisk. Det var sindssygt skræmmende. At komme ud af luftballonen var fuldstændig latterligt svært. Da jeg kommer ned til bunden drejer det hele rundt. Det var virkelig galt,« beskriver Leon.

Fysisk og psykisk træning

Forud for verdensrekordforsøget havde Leon trænet hårdt – både fysisk og psykisk. Hos Urban Ranger Camp fik han chancen for at øve teknik og udholdenhed, da deres unikke rammer tillod ham at simulere at klatre 35 meter op ad et reb.

»Jeg havde to elementer, der skulle forberedes op til forsøget. Den psykiske træning med min højdeskræk, frygten for at fejle, og den tekniske og fysiske del. Jeg brugte mit nærmeste netværk, hvor vi havde mange lange dialoger og læste op på bekæmpelse af akrofobi.«

Forberedelserne gav Leon det sidste skub ud over ballonen denne mindeværdige septemberdag.

Og Leon kan nu se tilbage på et år, hvor han har vundet verdens- og europamesterskabet i OCR sammen med holdkammeraterne Ida Mathilde og Nikolaj Dam.

»Men den største sejr er kampen mod højdeskræk – om at overkomme sine begrænsninger og tro på, at man kan meget mere end man lige regner med.«

»Det var dog først, da jeg nåede frem til de sidste ti meter, at jeg begyndte at tro på, at det kunne lade sig gøre. Det var én ud af kroppen, ud af verden-oplevelse,« fortæller Leon.

Det var fuldstændig surrealistisk. At komme ud af luft-ballonen var fuldstændig latterligt svært.

Velkommen hjem!

Velkommen hjem! – Foto: Jesper Grønnemark/Red Bull Media House.

»Jeg gjorde det!«

»Jeg gjorde det!« – Foto: Jesper Grønnemark/Red Bull Media House.

Og kæresteknus!

Og kæresteknus! – Foto: Jesper Grønnemark/Red Bull Media House.

1-2-3... GO!

1-2-3… GO! – Foto: Jesper Grønnemark/Red Bull Media House.

Og så på vej op!

Og så på vej op! – Foto: Jesper Grønnemark/Red Bull Media House.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Hovedstadens Beredskab har tidligere holdt bootcampen med succes

20 heldige unge kan komme på brandkadet Bootcamp

Jette Ingerslev, Johan Pauli, Ann Seemann, Søren Bruun og Margrethe Albeck på Dantes Plads.

Kampen mod p-kælder har styrket sammenholdet på Dantes Plads