Jette Ingerslev, Johan Pauli, Ann Seemann, Søren Bruun og Margrethe Albeck på Dantes Plads.
Jette Ingerslev, Johan Pauli, Ann Seemann, Søren Bruun og Margrethe Albeck på Dantes Plads. - Foto: Christian M. Olsen

Kampen mod p-kælder har styrket sammenholdet på Dantes Plads

Beboerne omkring Dantes Plads er rykket tættere sammen i en fælles kamp mod den parkeringskælder, der efter planen skal opføres under pladsen.

Der er sort kaffe i krusene, og papirer ligger i stakke på bordet lige inden for døren i den hyggelige Restaurant Karla i Vester Voldgade denne torsdag formiddag.

Restauranten er endnu ikke åbnet, men mens køkkenet er ved at gøre klar til dagens første frokostgæster, har fem mennesker sat sig rundt om bordet. Det har de gjort hver torsdag i godt et halvt år.

Årsagen ligger lige uden for vinduet: Dantes Plads.

Pladsen med eget postnummer – 1556 – på aksen mellem Christiansborg og Glyptoteket skal udstyres med en parkeringskælder. Mod beboernes ønske.

Med badges og bannere, plakater og protestskrivelser har beboere og erhvervsdrivende omkring pladsen mobiliseret en kamp mod en beslutning, som de mener er blevet ’trukket ned over hovedet på dem’.

Og det er da også svært ikke at tale om aktindsigter, VVM-undersøgelse, lokalplan, trafiktællinger og grundvandssænkning, som vi sidder her rundt om bordet.

En fælles ånd

Men det er ikke derfor, vi er på besøg. Ikke denne gang.

Nej, vi vil gerne høre lidt mere om, hvad det egentlig har betydet for området, at der pludselig er kommet en fælles fjende, som parkeringskælderen er blevet.

»Der er opstået en fælles ånd, som vi alle er sammen om,« siger Jette Ingerslev, som er et af de engagerede medlemmer af beboergruppen.

»Vi har oplevet et stort engagement, og jeg synes, det er tydeligt, at beboerne er rykket tættere sammen.«

»Vi kendte hinanden af udseende, og nikkede til hinanden, når vi mødtes, men det var ikke sådan, at vi rendte hinanden på dørene,« supplerer Margrethe Albeck.

Overrumplende

Selv om muligheden for, at Dantes Plads kunne blive udstyret med en parkeringskælder har været kendt i et årti, kom den konkrete beslutning overrumplende for beboerne i området.

»Jeg tror, at det kom som en overraskelse for de fleste, da den første orienteringsskrivelse dukkede op,« siger Søren Bruun, der er indehaver af Restaurant Karla og hurtigt fik allieret sig med naboer i området.

»Det stod hurtigt klart, at her var en kamp, vi måtte kæmpe, og at vi måtte være sammen om det,« supplerer Ann Seemann, der har boet i området i et par-og-fyrre år.

Også for Johan Pauli, der bor i Holckenhus på den nordvestlige side af den triangelformede plads, var det naturligt at tilslutte sig beboergruppen:

»Jo flere, vi er sammen om det her, jo stærkere står vi,« siger han.

»Vi giver ikke op«

De har stået ude i Vester Voldgade og talt cykler. De har talt med ingeniører om grundvandsspejl, og de har søgt aktindsigt i alle beslutningsprocesser.

»Vi er jo nærmest blevet eksperter på nogle områder, som vi ikke anede, vi skulle beskæftige os med,« siger Jette Ingerslev.

Selv om beslutningen ligger fast, og grunden under Dantes Plads er solgt, er kampen mod p-kælderen ikke slut for beboerne:

»Vi giver ikke op. Og vi bliver ved med at holde sammen. Det er et enestående sammenhold, der har udfoldet sig omkring Dantes Plads,« siger Ann Seemann.

pr-illustration

pr-illustration

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Leon Kofoed gør sig klar til sit livs udfordring, hvor han kaster sig ud fra luftballonen.

Leons højdeskræk dinglede i et 50 meter langt reb fra en luftballon

Lad dig inspirere til Andelsboligdagen 9. november

Gratis inspirationsdag for andelsboligejere