- Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Budgetforlig: Dragør skal spare og tager et lån til kommunekassen

I et budgetforlig har S, O, V og T i Dragør besluttet at optage et lån på 20 mio. for at have noget i baghånden til uforudsete udgifter. Spareplaner på 12 mio. årligt venter i kulissen.

En nedadgående kurve for kassebeholdningen i Dragør Kommune sætter sit præg på det budgetforlig for 2020, som Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Liste T 28. oktober har indgået for 2020-2023 (Konservative stod udenfor).

Partierne har nemlig besluttet at optage et 10-årigt lån på 20 mio. kroner fra regeringens pulje til kommuner med lav likviditet.

Pengene skal stoppe kurven nedad og sikre en buffer til uforudsete udgifter – de må ikke bruges til driftsudvidelser og anlægsudgifter.

»Da driften giver overskud, så vil kommunens kassebeholdning løbende stige samtidig med, at kommunen tilbagebetaler lånet. I øvrigt har lånet negativ rente, hvilket betyder, at vi reelt tjener penge på lånet,« fortæller de fire partier i en fælles pressemeddelelse.

Først det positive

Lad os opridse nogle af de større poster. På plussiden er der afsat nye penge til genopretning, oprensning og udvikling af havnen. 1 mio. både i 2020 og 2021 samt 2 mio. både i 2022 og 2023.

Der skal etableres nye, permanente toiletforhold på Nordre Væl (pladsen mellem Stationsvej og E.C. Hammersvej) for 540.000.

Kommunens bygninger skal vedligeholdes for knap 2 mio. årligt i 2020-2023.

En ny spejderhytte støttes med 400.000 kroner, hvis altså spejderne opnår fuld finansiering til projektet.

Og der afsættes 2,5 mio. årligt til uforudsete driftsudgifter.

Besparelser eller skat

Der er også besparelser i horisonten, men spareobjekterne findes først i starten af 2020 via et ’Strukturprojekt’ under Økonomiudvalget.

Der skal findes permanente driftsbesparelser på 12 mio. kroner årligt fra 2021. Dem finder man enten via optimering af ressourcerne – samme serviceniveau for færre penge – men også egentlige servicereduktioner, og især hvor Dragør har et højere serviceniveau end regionens andre kommuner.

Der kan også være tale om indtægter – for eksempel nævnes en forhøjelse af skatten som en mulighed.

Økonomiudvalget skal i workshops med repræsentanter fra kommunens ansatte, råd, nævn og brugerbestyrelser finde forslag til større investeringer, strukturændringer eller nye måder at løse opgaver på, som hver kan bidrage med minimum 500.000 kroner årligt.

Strukturprojektet afleverer sine anbefalinger senest til maj, og de indgår i budgetmaterialet næste efterår.

Der er også her og nu-besparelser i sigte. Der planlægges blandt andet en sammenlægning af stillingerne erhvervs-, turisme- og kulturkonsulent. Det sparer man 600.000 kroner på.

Og nye selvbetjeningsløsninger i personaleadministrationen kan spare kommunen for mellem 400.000 og 750.000 kr. årligt.

Tårnby-udbud er aflyst

En enkelt besparelse på et par millioner årligt ser ud til at være røget på gulvet lige før budgetforliget.

Tårnby Kommune, som Dragør har et forpligtende samarbejde med på blandt andet arbejdsmarkedsområdet, var i gang med et udbud om offentligt/privat samarbejde for borgere på kanten af arbejdsmarkedet.

Det forventedes at ville give Dragør en besparelse på 1 mio. i 2020 og 1,9 mio. fremover. Tallene er medtaget i budgetforliget.

Men Tårnby meddelte 25. oktober, at udbuddet er aflyst på grund af for få tilbud, så det tyder på, at besparelsen også er aflyst.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Niels Stockmarr beskriver cykelstien på Dybbølsbro som direkte kaotisk og farlig.

DEBAT: Kaotiske Dybbølsbro

17. november fylder Tivoli Food Hall to år, og det fejres på forskud med det nye koncept Smag på Tivoli Food Hall 9. og 10. november.

Spis dig gennem alle verdensdele i Tivoli Food Hall