Politiske reaktioner: »Byggeriet skal passe til området«

Mandag skal Teknik- og Miljøudvalget behandle startredegørelsen for byggeriet på Stejlepladsen, men timingen i sagen er helt galt, mener flere sydhavnere, som vi har skrevet om i ugens løb. Tre medlemmer af udvalget forklarer her, hvorfor de stemte for Stejlepladsen.

»Borgerinddragelse? Det er en fremmedord herude, du. Nu bulldozer de igen henover os. By og Havn har sat en arkitektkonkurrence i gang uden at præmisserne for byggeriet overhovedet er politisk besluttet. De presser på for at få vedtaget den her startredegørelse, som fuldstændigt er på bygherrens prmæisser,« sådan lød det i ugens løb fra Jan Mathisen, der er talsmand i sydhavnsforeningen ‘Fiskerhavnens Venner’.

Læs også: Fiskerhavnens Venner raser over hastværk med boliger på Stejlepladsen: »Nu bulldozer de igen henover os«

Reaktionen kom frem, fordi medlemmerne af Teknik- og Miljøudvalget mandag skal behandle startredegørelsen for det boligbyggeri rigtig mange sydhavnere er imod. Mange føler sig desuden løbet over ende af politikerne. Vi fangede tre medlemmer af Teknik- og Miljøudvalget, som også har været med til at bestemme, at boligbyggeriet skal ligge på Stejlepladsen. De tre er Socialdemokraternes gruppeformand Lars Weiss, De Konservatives gruppeformand Jakob Næsager og De Radikales gruppeformand Mette Annelie Rasmussen.

Valget af Stejlepladsen har medført massive lokale protester, har det fået dig til at genoverveje beslutningen?

Mette Annelie Rasmussen: »Når så mange mennesker siger, at det er en dårlig idé, så skal vi lytte. Når det er sagt, har vi en bunden opgave, vi skal løse, og der går vi videre med Stejlepladsen og ser på, hvad vi kan nu. De store protester siger dog noget om, at vi skal gå varsomt frem, og at vi skal undersøge alt til bunds, så vi er klare på, hvad vi laver derude.«

Lars Weiss: »Reelt var der ikke andre muligheder end Stejlepladsen, hvis man skulle skaffe det samme antal boliger, som der var planlagt på Amager Fælled oprindeligt. Hvis målet var, at der slet ikke skal bygges på Stejlepladsen, så har protesterne nok været spildt. Men indsigelserne gør jo, at der bredt er en meget stor opmærksomhed på hvad og hvordan, der skal bygges.«

Jakob Næsager: »Det var et krav fra nogle partier, at byggefeltet på Amager Fælled blev splittet. Det var ikke en konservativ opfindelse. Men ud af alternativerne ville de andre byggegrunde give meget små områder med en meget høj bebyggelsesprocent for at give den økonomi, der manglede. Det har i hvert fald fået os til at reflektere over processen, hvor man bag lukkede døre på rådhuset meget hurtigt træffer så vidtrækkende beslutninger uden borgerinddragelse. Det må aldrig gentage sig.«

Først udskriver man en arkitektkonkurrence før, startredegørelsen er vedtaget. Så sender man startredegørelsen til behandling i Teknik- og Miljøudvalget få uger før indsigelserne til kommuneplanen skal behandles. Hvad vil du sige om timingen?

Mette Annelie Rasmussen: »Jeg kan godt forstå, at borgerne oplever den her proces lidt bagvendt, men i forhold til de mange indsigelser til kommunalplanen, vil jeg sige, vi er mange, der både sidder i Teknik- og Miljøudvalget og er med til at forhandle den nye kommunalplan. Så jeg har været inde og læse samtlige høringssvar, som vi gerne vil bruge til at få rykket byggeriet i en retning, der gør så mange som muligt tilfredse. Byggeriet skal passe til området, og det forventer vi også af arkitektkonkurrencen. Teknik- og Miljøudvalget har tidligere bevist, at hvis visionen ikke er opfyldt, så sender vi den tilbage.«

Lars Weiss: »Nu er det jo ikke By og Havn, der bestemmer på grund af en arkitektkonkurrence. Umiddelbart ser det måske ikke kønt ud, men startredegørelser er jo en forhøring til den reelle høring om en lokalplan, hvor man meget tidligt kan få alle forslag til forbedringer med. Det er ikke en kortslutning af processen, snarere tværtimod. Jeg ser ikke noget demokratisk problem i det.«

Jakob Næsager: »Ja, det virker jo som om, at timingen er vendt helt på hovedet. Vi vil også gøre alt for at undgå, at det sker i forhold til de kommende planer for godsbaneterrænet, så vi får en borgerinddragelse meget tidligere. Alle synspunkter skal frem, inden der træffes beslutninger, så vi vil gøre alt i kommuneplanforhandlingerne for, at vi ikke får en ’Stejlepladsen 2’.«

Borgerne føler sig overhørt i den her sag, hvad tænker du om det?

Mette Annelie Rasmussen: »Vi hører, hvad borgerne siger, men samtidig står vi med et budget, hvor vi har taget nogle beslutninger, og nu skal vi eksekvere på dem. Det var ikke en let beslutning, og derfor skal vi selvfølgelig lægge os i selen for at gøre det så hensynsfuldt som muligt.Det er beskeden mandag.«

Lars Weiss: »Jeg kan godt forstå, at man føler sig overhørt, hvis man har det budskab, at der slet ikke skal bygges. For det kan vi ikke sige ja til: Vi er bundet af de penge, vi skal give til metroen. De er brugt, og den oprindelige plan for finansiering fra 1980’erne blev skudt ned af et flertal på rådhuset. Så er et bredt flertal blevet nødt til at sætte sig ned og gennemtrawle hele byen – og fundet frem til Stejlepladsen.«

Jacob Næsager: »Det er rigtigt. Processen er meget uskøn med en beslutning og så en borgerhøring bagefter.«

Vi har også talt med Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL), der som den eneste stod uden for Budget‘19, hvor beslutningen om byggeriet på Stejlepladsen blev truffet. Læs hvad hun har at sige her:

Borgmester: Det bliver en pseudo-høring om Stejlepladsen

Fiskerhavnens Venner frygter, at kampen for Stejlepladsen og sydhavnernes tillid til demokratiet er ved at være tabt. Bekymringen er også udbredt i den lille bådhavn.
Fiskerhavnens Venner frygter, at kampen for Stejlepladsen og sydhavnernes tillid til demokratiet er ved at være tabt. Bekymringen er også udbredt i den lille bådhavn. – Foto: Benedicte Lorenzen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Emilio Hestepis spiller på Kulturstationen Vanløse 7. november.

Countryrock og hiphop: Kulturstationen Vanløse byder på lidt af hvert

Du kan møde Mmonbeydo Harrell 7. november.

Afrikansk kvindeforkæmper gæster Nørrebro