Byggefeltet for Vejlandskvarteret er indtegnet med hvidt.
Byggefeltet for Vejlandskvarteret er indtegnet med hvidt. - Foto: Fra startredegørelsen

Borgmester: Demokratisk underskud i politisk behandling af fælledbyggeriet

Teknik- og miljøudvalget behandler mandag startredegørelsen for det planlagte boligbyggeri på Amager Fælled. Borgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) mener, der mangler borgerinddragelse i sagen.

Startredegørelsen for byggeriet på Amager Fælled – Vejlandskvarteret, som det hedder – bliver mandag behandlet i Teknik- og miljøudvalget på Københavns rådhus (se dagsorden her).

En startredegørelse sætter de overordnede rammer for udarbejdelsen af egentlige lokalplaner.

Allerede i august udskrev By & Havn en arkitektkonkurrence, og de fem inviterede arkitektteams skulle inden starten af november aflevere hvert deres bud på en masterplan for Vejlandskvarteret.

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager (EL) har svært ved at se, hvordan københavnerne kan få indflydelse på rammerne for byggeriet og kalder det demokratisk underskud, når politikerne ikke først er blevet enige om nogle rammer for byggeriet, inden en arkitektkonkurrence er skudt i gang.

»Særligt når overborgmesteren har lovet en stærk og udvidet borgerinddragelse. Vi bør tage udgangspunkt i de lokale ønsker i stedet for at binde projektet op på resultatet af en prestigefyldt arkitektkonkurrence,« udtaler Ninna Hedeager Olsen i en pressemeddelelse.

Både fælleden og Sydhavn

Udtalelsen er også rettet mod behandlingen på samme møde af startredegørelsen for et byggeri på Stejlepladsen i Sydhavn, der lige som arealet på Amager Fælled er blevet affredet for at gøre klar til byggeri.

Mens byggeriet på Stejlepladsen først ved budgetforhandlingerne i efteråret 2018 kom med i en pulje af erstatningsbyggerier for det aflyste byggeri på den gamle strandeng på Amager Fælled, har Vejlandskvarteret – eller campingarealet, som det før blev kaldt – været inde i billedet i længere tid som et muligt byggefelt, efter modstanden mod at bygge syd for Grønjordssøen voksede.

Har der ikke allerede været en grundig debat og borgerinddragelse forud for beslutningen om en ny placering af byggeriet på Amager Fælled?

»Man vidste jo godt, hvad folk mente. Og vi var imod overhovedet at bygge på fælleden,« siger Ninna Hedeager til Amager Bladet.

Med ’vi’ mener hun sit parti Enhedslisten, der sammen med Alternativet som de eneste partier ikke var med i aftalen om de nye byggefelter sidste efterår ved budgetforhandlingerne.

»Vi kunne ikke leve med, at vi bare sad der på et kontor og tegnede nogle streger i nattens mulm og mørke. Det bliver jo nogle pseudo-høringer, hvis vi allerede der sad og låste os fast på byggeprocenter og indtægter for nogle erstatningsgrunde for Amager Fælled,« siger Ninna Hedeager.

Lokalplan til foråret

Vejlandskvarteret samlede areal bliver på 18,1 hektar, hvoraf 11,8 hektar bebygges og resten fremstår som natur og friareal.

Der bygges cirka 2.000 boliger, heraf 500 almene, og der skal afsættes 3.000 kvadratmeter til detailhandel, naturformidling og cafeer, 14.800 kvadratmeter til en 4-sporet skole med idrætshal og juniorklub samt 2.200 kvadratmeter til 12 daginstitutionsgrupper.

Ifølge startredegørelsen forventes der et lokalplanforslag klar til maj/juni, en offentlig høring i august/september og endelig vedtagelse af lokalplanen omkring årsskiftet 2020/2021.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Sko, tøj og smykker er hvad, du kan shoppe hos Apair og Heronies.FOTO: PR

Apair og Heroines er rykket ind i Frederiksberg Centret

Mere end 80 sangere er med, når Birkerødkoret opfører Johannes Brahms, Ein deutsches Requiem, i Helligaandskirken på Strøget og i Mantziussalen i Lindevang Kirke.

Oplev skøn kormusik når Brahms elskede Requiem opføres af kæmpe kor