Morten Frank laver ofte denne ret, dal med røde linser.
Morten Frank laver ofte denne ret, dal med røde linser. - Foto: Privatfoto

MADSTAFETTEN/Morten Frank

Jo længere tid, Morten Frank kan bruge i køkkenet, jo bedre. Her serverer han Dal med røde linser og naan-brød.

Fortalt til Anja Berth

Jeg er selvstændig konsulent 45 år og bor i Vanløse med min kone og mit ene barn. Når jeg har fri, holder jeg af at bruge tid i køkkenet, jo længere tid en ret tager, og desto flere gryder, blus, maskiner og dimser der skal bruges, desto bedre. Desværre er det ikke altid, at der i hverdagen er tid til at stå og stege, koge og bage i flere timer.

Her kommer min opskrift på dal på røde linser med ris og naan brød

Retten er en af de kød-fri retter, der rammer plet selv hos folk, der har svært ved at undvære dyr i maden.

Den er forholdsvis nem at lave, den er fyldig og smagfuld, og kan den tilpasses individuelt efter hvert familiemedlems lyst til at efterkrydre med chili og koriander.

Der findes mange udgaver af denne ret, jeg ved ikke hvilken der er den oprindelige… jeg ved heller ikke hvor langt min er fra den man spiser i Indien.

Opskriften her er modificeret til, hvad jeg synes er godt og et par gode råd fra en tidligere kollega, vis mor lavede en lignende ret til ham da han boede hjemme i Indien.

Ingredienser: (fire personer)

Friske koriander

3 fed hvidløg

2 mellemstørrelse løg

2 spsk med top revet frisk ingefær,

lidt frisk chili

200 gram røde linser

1 ds tomat puré

1-2 nelliker

1 tsk stødt koriander

1 ds hakkede tomater

2-3 tsk fennikelfrø

2-3 tsk garam masala

en dåse kokosmælk

Lidt revet muskatnød

Salt

1 tsk gurkemejepulver

1 tsk spidskommen

3 dl grøntsagsbouilon (lav 4 dl. og brug det til at spæd op med hvis den skal være mere lind)

3-4 spsk. olie (rimelig smagsneutral og ikke oliven olie) + smør til stegning eller ghee, hvis du har.

Kog basmatiris efter anvisningen og antal personer

Naanbrød – har du tid til overs, så bag dem selv, ellers køb færdige. De bliver altid lidt sjovere, når de varmes og får lidt smeltet smør med hvidløg i over sig.

Sådan gør du:

1.Skyl linserne godt i koldt vand, stil dem til side i en sigtes de drypper af indtil du skal bruge dem

2.miks alle de tørre krydderier og varm dem på en pande for at åbne op for smagene

3.Riv løg, hvidløg, og ingefær

4.En tykbundet gryde varmes op ved medium temperatur og fedtstof tilsættes

5.Tilsæt nu revne løg, hvidløg, ingefær, og chili

6.lad det simre/ småstege i 3-5 min (gerne længere hvis du ikke har travlt)

7.tilsæt krydderier

8.lad det simre videre et par minutter, mens du rører lidt rundt, så det ikke brænder på

9.kom tomat puré i, og lad den lige stege lidt med

10.kom linserne i

11.Har du noget kafir limeblade så put 1 eller 2 af dem i eller et par lauerbærbladene

12.kom nu de hakkede tomater i sammen med kokosmælken og bouillonen

13.lad det hele simre ca 25 min til det hele er blevet mushy.

14.Hvis du vil have den lidt mere “cremet” og fed i det, så tilsæt en klat smør – det gør den altså ikke dårligere 🙂

15.Smag til med lime, salt og peber

Server med ris og naanbrød til samt frisk koriander og nigellafrø som topping.

Morten Frank giver stafetten videre til Line Ellemann-Jensen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Se gadefotografier fra Københavns gader.

Gadefotografier i ny udstilling

Trioen T3iO spiller kammermusik til koncerten i Taksigelseskirken. FOTO: Kirstin Bohn Christiansen

Oplev kammermusik på søndag