Den første udgave af Østerbro Avis 1. november 1929. Foto: Michael Paldan
Den første udgave af Østerbro Avis 1. november 1929. Foto: Michael Paldan - Foto: Michael Paldan

Østerbro Avis 90 år: Fire aviser i én

Østerbro Avis har gennem 90 år haft konkurrence af andre aviser i bydelen. Hver gang har man slået pjalterne sammen for at udkomme med et styrket produkt.

Som medarbejder på Østerbro Avis er man ofte blevet mødt med, at man kommer fra Øbro-Bladet.

Godt nok kan ingen borgere under 35 år huske ØbroBladet, men selv unge mennesker kan finde på at bruge betegnelsen alligevel, selvom de er født efter, der er noget, som hed Øbro-Bladet. Noget her i livet hænger bare ved.

Øbro-Bladet var en konkurrent til Østerbro Avis, der opstod i halvtredserne, og den havde en mere pågående og fræk profil end konkurrenten.

Den var drevet af Familien Flindt, som efter mange års konkurrence solgte avisen til Berlingske Lokalaviser i 1989, kort efter blev den fusioneret med Østerbro Avis, som i forvejen var en del af Berlingske. Der har således ikke været en avis ved navn Øbro Bladet i omkring 30 år.

Øbro-Bladet var en konkurrencende avis gennem flere årtier. Den fusionerede med Østerbro Avis omkring 1990.

Øbro-Bladet var en konkurrencende avis gennem flere årtier. Den fusionerede med Østerbro Avis omkring 1990. – Foto: N/A

Købt af Berlingske

Østerbro Avis har en historie tilbage til 1. november 1929, hvor man bekendtgjorde håbet om, at avisen skal blive ”til Gavn og Glæde for bydelen”. Og det har vist sig at være et levegyldigt koncept med foreløbig 90 år på bagen.

Undervejs har der været flere konkurrenter, hvor man har flere gange er gået sammen og styrket ud som lokalpresse. Øbro-Bladet er ikke det eneste eksempel.

I 1965 var det endda en konkurrent, som købte Østerbro Avis og førte avisen videre. Det var reklamemanden K. Bergreen, som stod bag Ryvang Bladet, der opkøbte Østerbro Avis. I starten kørte de to aviser sideløbende, siden blev de slået sammen.

I 1972 blev Østerbro Avis som en af de første gratis- ugeaviser købt af Berlingske, og avisen var derefter en del af dette bladhus i mere end 30 år.

I 2006 skete der store ændringer i Berlingske, som netop var overtaget af den britiske kapitalfond Mecom.

Bladchef for Østerbro Avis og Amager Bladet Flemming Falk Hansen – som mange på Østerbro kender som Mingo – forlod derfor koncerten i protest mod ny centralisering og stiftede i stedet to konkurrenter Lokalavisen Amager og ikke mindst Lokalavisen Østerbro i 2007, og en hel del medarbejdere fra Østerbro Avis fulgte med ham i kampen for at komme tilbage til rødderne og tættere på lokalsamfundet.

Farvel til Berlingske

Lokalavisen Østerbro gav Østerbro Avis kamp til stregen og blev en større avis, men markedet viste sig ikke at være til to aviser på Østerbro, og derfor fusionerede man i 2009.

Navnet Østerbro Avis levede videre, men i et nye selskab delt mellem Berlingske og Flemming Falk Hansens Lokalavisselskabet, som drev Østerbro Avis og Amager Bladet, hvor man også valgte at lade den gamle avis beholde navnet. Sådan var ejerskabet frem til 2017.

I 2013 blev det et farvel til Berlingske, som valgte at skille sig af med alle sine ugeaviser. I København blev det North Media, der udgav Søndagsavisen, som overtog lokalaviserne fra Berlingske. For Østerbro Avis’ vedkommende var det den aktiepost, som Berlingske sad på i lokalavisselskabet, der blev overtaget.

En weekendudgave

Siden 2017, hvor Østerbro Avis flyttede sammen med de øvrige københavnske lokalaviser, har avisen været 100 procent ejet af North Media, som i mellemtiden har nedlagt Søndagsavisen som trykt avis.

I de senere år har Østerbro Avis endda også udgivet en weekendudgave: Lokalavisen Østerbro/Søndagsavisen. Det kom sig af, at der endnu engang var opstået en lokal konkurrent ved navn Lokalavisen i 2015.

Den blev sammen med en stribe andre konkurrenter købt af North Media i slutningen af 2016, i 2017 lancerede man derfor weekendudgaven.

Men endnu engang viste det sig, at det ikke var et økonomisk marked til to aviser på Østerbro, og den blev lukket i 2018.

Men Østerbro Avis er her endnu, og vi håber stadig at være til gavn og glæde i bydelen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Füsun Eriksen er festivalleder på POW.

Festival sætter fokus på kunst af kvinder

Platanvej.

Har der været valg om Platanvej?