Morten Grunwald (nummer to fra venstre) grundlagde Østre Gasværk Teater i 1979, da Østerbro Avis fyldte 50 år. Her besøger han teatret i 2011 til opsætningen af Cykelmyggen Egon.
Morten Grunwald (nummer to fra venstre) grundlagde Østre Gasværk Teater i 1979, da Østerbro Avis fyldte 50 år. Her besøger han teatret i 2011 til opsætningen af Cykelmyggen Egon. - Foto: Michael Paldan

Østerbro Avis 90 år: Succesfuldt teater begyndte med, at avisen fyldte 50 for 40 år siden

Redaktøren fik den idé, at Østerbro Avis‘ 50 års jubilæum i 1979 skulle fejres på Østre Gasværk. Og så var en ny teaterscene skabt.

Østerbro Avis er efterhånden kendt som en teaterbydel med scenerne Østre Gasværk og Republique. Men sådan har det ikke altid været.

Frem til slutningen af 1970’erne var der ikke nogen store teatre i bydelen.

Skuespilleren og teaterdirektøren Morten Grunwald havde imidlertid fået øje på den store runde gasbeholder i Nyborggade med historie tilbage til 1878, som ikke længere var i funktion og var nedrivningstruet.

Den markante bygning var tegnet af arkitekten Martin Nyrop, som også er manden bag Københavns Rådhus.

50 års jubilæum

Østerbro Avis’ daværende redaktør Flemming Saugmann foreslog derfor Morten Grunwald, at de kunne samarbejde om at skabe et stort arrangement i Østre Gasværk 31. oktober 1979 for at markere Østerbro Avis’ 50 års jubilæum.

Det blev til Gasshow, hvor kendte navne som blandt andet Ove Sprogøe, Poul Bundgaard, Tommy Kenter, Poul Bundgaard og Lone Kellermann var med til at fejre avisens halve århundrede og åbne Østre Gasværk som teaterscene.

På tilskuerpladserne sad blandt andet overborgmester Egon Weidekamp (S) og kulturminister Niels Matthiasen (S), og den gamle gasbeholder blev fredet og blev til en permanent teaterscene med masser af succes gennem de seneste 40 år.

I øvrigt er pladsen foran teatret opkaldt efter overborgmesteren, der hjalp godt til med at gøre teatret permanent: Weidetorvet.

Også på kasernen

Siden hen er Østre Gasværk suppleret med et andet teater på Østerbro, som også er opstået i en historisk bygning.

Som en del af det nye område Østerfælled Torv i den gamle Østerbrogades Kaserne blev der etableret teater i 1990’erne.

Scenerne her har haft nogle forskellige navne, men har de seneste ti år heddet Republique.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Fortællekoncertens medvirkende fra venstre: Louise Schrøder, Marie Priem og Karen Duelund Guastavino

‘Lyt til træerne’. Levende musikalsk nærvær for børn på Krausesvej

I Østerbro Avis nuværende lokaler uden for bydelen kan vi kigge hjem til Østerbro.

Østerbro Avis 90 år: Avisen er flyttet mange gange