Jan Mathisen er bange for, at kampen for Stejlepladsen og sydhavnernes tillid til demokratiet er ved at være tabt.
Jan Mathisen er bange for, at kampen for Stejlepladsen og sydhavnernes tillid til demokratiet er ved at være tabt. - Foto: Benedicte Lorenzen

Fiskerhavnens Venner raser over hastværk med boliger på Stejlepladsen: »Nu bulldozer de igen henover os«

Den borgergruppe, som indsamlede 17.000 underskrifter imod boligbyggeri på Stejlepladsen, er fortørnet over, at planerne ruller videre i ekspresfart.

Et nybyggeri af 550 boliger på naturområdet Stejlepladsen rykker et skridt nærmere: På mandag skal teknik- og miljøudvalget i Købenahavns Kommune behandle oplægget til en startredegørelse, som sætter kursen for en ny lokalplan for Stejlepladsen. Her indstiller embedsfolkene til, at man godkender de videre planer for boligbyggeriet på i alt 72.000 kvadratmeter i Sydhavnen.

Det krævede først en affredning af Stejlepladsen ved lov, og nu er næste skridt så en ændring af lokalplan og kommuneplan, da de gældende slet ikke tillader boliger i området.

Vi mødte i dag Jan Mathisen, som er talsmand for Fiskerhavnens Venner, der kæmper en indædt kamp for at undgå byggeri på den naturskønne stejleplads, hvor der for godt to måneder siden var et meget velbesøgt folkemøde, der netop fokuserede på byudvikling, fredet natur og borgerinddragelse.

Nyt fremmedord i Sydhavnen

Han undrer sig over, at man har så travlt med at få de nye planer igennem det politiske system, og tordnede mellem fuglekvidder, fiskegarn og efterårsfarver:

»Borgerinddragelse? Det er en fremmedord herude, du. Nu bulldozer de igen henover os. By og Havn har sat en arkitektkonkurrence uden at præmisserne for byggeriet overhovedet er politisk besluttet. De presser på for at få vedtaget den her startredegørelse, som fuldstændigt er på bygherrens prmæisser: Ingen beboere, intet lokaludvalg, ingen er hørt. Og dét endda en måned inden alle indsigelserne til den nye kommuneplan – som der er mange af herude fra – bliver inddraget. Og på trods af, at man selv skriver i startredegørelsen, at det her vil få betydning for kommuneplanen.

Endnu en gang skal vi sættes uden for indflydelse. Og ja, så engang i 2020 bliver der nogle borgermøder, men der er det hele jo kørt – alle de vigtige ting er besluttet. Selv om byggeriet herude er enormt omstridt: Vi indsamlede 17.000 underskrifter, en borgerundersøgelse viser, at 77 procent af Sydhavnens beboere er imod. Hvorfor tromler man over Sydhavnen endnu en gang?

Når jeg snakker med folk, så føler de sig fuldstændig magtesløse. Og det er næsten det værste, ud over selve Stejlepladsen, at folk mister troen på demokratiet. At man kan gøre en forskel og få indflydelse i en almindelig, demokratisk proces. Jeg ved ikke, hvad politikerne vil have ud af det. De kan i hvert fald ikke komme og sige bagefter, at vi ikke har været aktive nok,« mener talsmanden.

»Sort boligpolitik«

Mathisen hæfter sig ved, at politikernes beslutninger om byudviklingen og ønskerne hos de mennesker, der skal bo i byen, lader til at glide længere fra hinanden:

»Man har simpelthen taget det her område ud og affredet det i en lynproces gennem folketinget, udenom de normale fredningsprincipper, hvor man ikke bare kan affrede på grund af økonomien.

København har brug for de her åndehuller, og beboerne ønsker dem. Hvis vi ikke sætter en fod ned, så aner vi ikke, hvor vi ender. Se bare, hvad de ville med Valbyparken: Camping- og festivalområde med parkeringsplads. Der er jo ingen grænser, så derfor skal vi være på dupperne – og den vandt vi da.

Vores grundlæggende holdning er stadig, at vi ikke vil have bygget på Stejlepladsen, men processen er jo et andet sted. Og her vil vi i det mindste prøve at inddæmme skaderne. Hvis man nu gennem en helhedsplan og fornuftig borgerinddragelse kunne få bebyggelsesprocenten ned, så ville det da være fantastisk.

Et forslag er at lave et selvbyggerområde, der bliver udstykket i mindre enheder, så det støtter op om det liv, der er i fiskerihavnen i forvejen. At gøre det her afgrænsede stykke til et specielt område, der er kendetegnet ved selvbyggeri. Så vil du få en bydel i København, som er helt anderledes og med en anden kvalitet, end andre kvarterer har. Bydelene har jo forskellige kvaliteter og skal ikke plaskes til med det samme mainstream byggeri. Man skal da kunne se, om vi er på Østerbro eller i Sydhavnen eller på Amager…

Og det var også budskabet på folkemødet: Folk er ikke imod udvikling. Vi kæmper ikke for et museum, men for en helt anden udvikling. Det nytter ikke noget at kæmpe for grønne områder med en sort boligpolitik.«

Håber på besindelse

Jan Mathisen håber dog, at politikerne besinder sig:

»Min opfordring, når de skal behandle indstillingen om Stejlepladsen på mandag, er at stemme den ned til fordel for en proces, som inddrager borgerne og lokaludvalget. Det er ikke en afstemning om, hvorvidt der skal bygges, men resultatet skulle gerne afspejle borgernes ønsker i langt højere grad.

Så lad os nu få alle inputs med til lokalplan og kommuneplan. Hvis de først vedtager en startredegørelse på mandag, så har de jo også sagt, at de skider hul i alle indsigelserne.«

Vi følger op med politiske reaktioner på sagen frem mod mødet i teknik- og miljøudvalget på mandag.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Otto Brandenburg på menuen i Den Gule Villa.

Koncert: Ung musiker spinder som legendarisk baggårdspuma

Hjertestarter på Rådmand Steins Allé.

Venskabshusene på Rådmands Steins Allé har fået hjertestarter