Lydbøger e-bøger Verdensbiblioteket

E-bøger: Verdensbiblioteket satser digitalt med flere e-bøger og lydbøger til to-sprogede

Reolerne er fyldt med farverigt indbundne bøger, men hist og her har der sneget sig en kasse med lydbøger ind. Vi er på Det Kgl. Bibliotek, Diamanten, i Verdensbibliotekets depot, hvor skilte viser hvilket sprog den enkelte hylde indeholder. Tyrkisk, arabisk, polsk, kinesisk, alt fra H. C. Andersens ’Den grimme ælling’ på somali til vietnamesiske kogebøger på vietnamesisk.

Adgang til e-bøger og lydbøger for alle på nettet

Her er der kun adgang for bibliotekets personale, men alle har til gengæld adgang til bøger, lydbøger, e-bøger og film på hjemmesiden Verdensbiblioteket.dk. Herfra kan man bestille bøger hjem til sit eget lokale bibliotek, for eksempel til Rentemestervej, Blågårds Plads eller Nørrebrohallen.

”Vi har bøger på mere end 15 sprog fra de områder, hvorfra der er kommet mennesker til Danmark gennem de seneste 40-50 år”, fortæller Sarah van Gellekom, der er digital medarbejder på BiblioteksCenter for integration, BCI, som Verdensbiblioteket er en del af.

Integration og kultur: Bøger og film til sproglige minoriteter

BCI opstod i kølvandet på det store antal gæstearbejdere, der kom til landet for cirka 50 år siden. Oprettelsen af Verdensbiblioteket er et svar på den aktuelle efterspørgsel og formålet er at stille bøger og film til rådighed for sproglige minoriteter

”En intern undersøgelse har vist, at vores brugere ofte er to-sprogede forældre, der gerne vil læse godnathistorier for børnene i en hverdag, hvor deres familiers oprindelige sprog ellers ikke har meget plads mere. For at vedligeholde sproget og kulturen og give det videre. I gæstearbejdernes tid handlede det mere om, at de skulle have mulighed for at vedligeholde sproget, til de skulle hjem igen”, fortæller Sarah van Gellekom.

Hun understreger, at man skal kunne dansk i forvejen for at have gavn af Verdensbiblioteket.dk

”Når vi henvender os til brugerne i vores online markedsføring, så skriver vi typisk en oversættelse af overskriften, men resten er på dansk. Så det er i forvejen integrerede mennesker, der bruger vores platform”.

Flere e-bøger på vej

En nylig succes med e-bøger har givet Verdensbiblioteket mod på at fortsætte satsningen på den digitale del af udlånet.

”For et halvt år siden tilbød vi en del e-bøger på tyrkisk, som er blevet superpopulære, og det vil vi gerne følge op på. Derfor har vi øget udvalget og vil satse endnu mere i takt med, at de filformater vi får tingene i tillader det”, fortæller hun. For eksempel bliver cd-lydbøgerne i kasserne på depotet digitaliseret og lagt på nettet.

Verdensbibliotekets udvalg er bredt. Både litteratur, der er oversat fra andre sprog, og lokale forfattere er repræsenteret.

”Vi tager til bogmesser i de områder, der er tale om, og har derfor gode forbindelser til de lokale forlag. Og der er tale om både skønlitteratur og faglitteratur. Det gør os i stand til at opfylde den efterspørgsel, som vi kan se, at der er”, slutter Sarah van Gellekom, inden hun lukker døren til depotrummet bag os.

Se Verdensbibliotekets udvalg af e-bøger her

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Niels Christensen er ekspert i jazz, og har skrevet endnu en bog med fokus på jazz.

Ny bog: Er du klar over, hvem jeg var?

Brand på Nørrebro.

Ild i affaldscontainer på Slotsgade