Landskabsarkitekt Peder Clement (bagest) giver gode råd til beskæringen af roser hos Bryan Traum fra øko-butikken Eco Ego i Nørre Farimagsgade.
Landskabsarkitekt Peder Clement (bagest) giver gode råd til beskæringen af roser hos Bryan Traum fra øko-butikken Eco Ego i Nørre Farimagsgade. - Foto: Christian M. Olsen

Gode råd om grønne facader: »Du skal huske at passe planterne. Det fortjener de«

Facadebeplantning hjælper mod luftforureningen og er med til at køle byen ned. Men hvordan skal man egentlig passe klatreroser og kaprifolier? Det lokale miljøpunkt var på gaden i sidste uge.

»Åh nej, nu klippede du den forkerte gren.«

Vi er i Nørre Farimagsgade ud for øko-butikken Eco Ego, hvor New Dawn-roser og en kaprifolie slynger sig op ad facaden, mens trafikken buldrer forbi.

Miljøpunkt Indre By & Christianshavn er taget ud i gadebilledet for at sætte fokus på facadebeplantning. Lige nu er det tid til at beskære planterne.

Bryan Traum fra Eco Ego fører havesaksen under kyndig vejledning fra landskabsarkitekt Peder Clement, der er frivillig hos miljøpunktet.

»Det er en rigtig god ide med facadebeplantning. Det køler byen ned. Det hjælper på akustikken. Det fjerner en del af luftforureningen. Og er det stedsegrønne – som for eksempel efeu – sker det hele året,« siger Peder Clement, der i sidste uge rullede ladcyklen med klippeværktøj ud.

Miljøpunktet vil gerne sprede budskabet om fordelene ved facadebeplantning og samtidig aflive nogle af myterne.

Kedelige gavle

»I Indre By findes der mange lodrette flader – eksempelvis kedelige gavle og mure – som med fordel kan beplantes og give husene og området en grønnere og helt ny karakter,« siger Peder Clement. »Men man skal huske at passe sine planter. Det fortjener de.« siger han

På miljøpunktets hjemmeside a21.dk kan du få mange flere tips og tricks til, hvordan facaderne kan blive mere grønne.

3 GODE RÅD OM GRØNNE FACADER

  • Hold beplantningen på max. fem meter. Du skal aldrig kravle op på en stige på mere end fem meter, og så er det nødvendigt med stillads eller lift.

  • Husk at friholde dørtelefon og indgange, så det ikke er sådan, at man hænger fast i planterne, når man skal ringe på eller ind ad døren.

  • Husk at beskære facadebeplantningen, så den ikke hælder ud over fortovet. Især om vinteren kan sneen tynge planterne, som kan gøre det svært at passere.

  • Du kan se mange flere tips og tricks til facadebeplantning i Miljøpunkt Indre By & Christianshavns udgivelse ’Roser til byen’. Den kan downloades som pdf på a21.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Jakob Molge fra Kastrup har vundet en sag for ordblinde borgere i Tårnby.

Jakob vinder lille sejr for ordblinde i Tårnby

Morten Riis Sørensen har ikke tal på, præcis hvor mange Batman-samleobjekter, han har: »Et sted mellem 1.000 og 2.000. Jeg har 500 billeder på min Instragram-profil ‘BatmanMorten’. Der er forskellige Batman-effekter på dem alle, men på mange af billederne er der mere end én effekt,« oplyser han.

Kæmpe fan: Se Danmarks største Batman-samling