Christian Kronman vender tilbage til Rundetårn, hvor det hele begyndte.
Christian Kronman vender tilbage til Rundetårn, hvor det hele begyndte. - Foto: Martin Sørensen (arkiv)

Gadedigteren runder 80 år og vender tilbage til Rundetårn

Det hele startede på en vinkasse foran Rundetårn, hvor Christian Kronman fik sin debut som gadedigter. Nu er han tilbage med teaterfortællingen ‘På Livets Rand’, som kan opleves i anledning af hans 80 års fødselsdag.

3. november runder gadedigteren Christian Kronman 80 år. Og selvom han ikke føler sig anderledes end tidligere, får den kommende runde fødselsdag ham til i særlig høj grad at tænke over livet, og om han skulle have gjort noget anderledes.

»Det er svært at være digter. Ikke kun i forhold til penge, men når man er meget optaget af noget, så går der noget opmærksomhed fra familien. Jeg har et godt forhold til min datter i dag, men jeg ville ønske, at jeg havde været mere opmærksom, da hun voksede op. Jeg fortryder, at jeg ikke forstod at balancere det lidt bedre. Der få jeg ikke UG,« siger Christian Kronman med et lille smil.

Dyb krise blev inspiration

Da han og skuespillerinden Anna Louise Lefèvre blev skilt, kom han ud i en dyb krise. En krise, som har givet digteren inspiration til teaterfortællingen ’På Livets Rand’, som blev til en slags status for Christian Kronman, mens han nærmede sig de 80 år.

I ’På Livets Rand’ udgør Rundetårn og Assistenskirkegården to eksistentielle ståsteder for det lille menneske under stjernerne og de fjerne galakser. Assistens er den ultimative jordforbindelse og Rundetårn den ultimative himmelforbindelse.

Mellem de to poler udfolder fortællingen sig om Brillemar Balthazar, som står som arving til et multinationalt brilledynasti, men taber det hele på gulvet. Parallelt med den sociale nedtur oplever Balthazar en imidlertid tilsvarende universel optur. Han indretter sit eget observatorium på taget af ejendommen på Gammelholm, hvor han bor og fungerer som vicevært. Herfra kan han se ud i rummet gennem sin selvbyggede kikkert.

Fortællingen kommer rundt om blandt andet Nørrebros Runddel, rundt om et rundt æble på Nørrebro, rundt om jorden, solen og månen, op i Rundetårn og rundt om en rund fødselsdag.

Christian Kronman opfører teaterfortællingen i Bibliotekssalen i Rundetårn søndag 3. november klokken 19-20.45 i anledning af sin 80 års fødselsdag.

Billetter koster 80 kroner pr. stk. og kan købes på www.rundetaarn.dk.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Fire, unge drenge har startet virksomheden ‘Jule-Sweaters’ og åbner nu pop-up butik på Frederiksborggade.

Julesweaterbutik: Vil du sikre julens outfit?

I anledning af sin 80 års fødselsdag optræder Christian Kronman 3. november med teaterfortællingen 'På Livets Rand' i Bibliotekssalen i Rundetårn.

Nørrebros gadedigter runder 80 år og vender tilbage til Rundetårn