Morten Riis Sørensen har ikke tal på, præcis hvor mange Batman-samleobjekter, han har: »Et sted mellem 1.000 og 2.000. Jeg har 500 billeder på min Instragram-profil ‘BatmanMorten’. Der er forskellige Batman-effekter på dem alle, men på mange af billederne er der mere end én effekt,« oplyser han.
Morten Riis Sørensen har ikke tal på, præcis hvor mange Batman-samleobjekter, han har: »Et sted mellem 1.000 og 2.000. Jeg har 500 billeder på min Instragram-profil ‘BatmanMorten’. Der er forskellige Batman-effekter på dem alle, men på mange af billederne er der mere end én effekt,« oplyser han. - Foto: Bo Børresen

Kæmpe fan: Se Danmarks største Batman-samling

Der var ikke så meget at rafle om, da Warner Bros. tidligere på året kårede Danmarks største Batman-samling. Den befinder sig ubestridt på Rosenørns Allé og inde-haves af 58-årige Morten Riis Sørensen.

Batman-jakkesæt, Batman-tatovering, Batman i køkkenet, Batman på motorcyklen og hundredvis af Batman-samlerobjekter i stuen.

Det tager ikke mange sekunder at afkode, hvem der er helten hjemme hos Morten Riis Sørensen. Kærligheden til den sortklædte superhelt har foreløbig varet i 32 år og vil vare til livet dem skiller.

»Indtil jeg fik lavet min Batman-tatovering, bar jeg altid et Batman-spænde i bæltet. Det gør jeg såmænd stadig ofte, og jeg har som regel også en Batman T-shirt på. Men med min tatovering har jeg altid Batman med mig,« fortæller Morten Riis Sørensen og hiver ned i sin T-shirt for at blotlægge det karakteristiske Batman-symbol, som pryder den øverste del af brystkassen.

Tim Burton gjorde udslaget

Mortens interesse for Batman kom snigende i slutningen af 1980’erne:

»Dengang boede jeg på Vesterbro. Vi var en flok drenge, som hang ud sammen. Der var gang i den, så søndagene blev brugt på rekreation. Vi sad og gloede fjernsyn. DR sendte den gamle Batman-serie fra i 60’erne. Serien var egentlig ikke specielt god, men jeg blev fanget af universet,« fortæller Morten Riis Sørensen, der til daglig er uddannelsesansvarlig på Den Danske Scenekunstskole.

Da den amerikanske filminstruktør Tim Burton gjorde sit indtog og fra 1989 til 1995 skabte tre ikoniske Batman-spillefilm, var Morten solgt for alvor:

»Jeg er stor Tim Burton-fan. Han skabte et smukt, mørkt univers, som indrammer stemningen fra den Batman, jeg voksede op med.«

Morten Riis Sørensens Honda Shadow-motorcykel er naturligvis lakeret i gult med det ikoniske sorte Batman-symbol i fokus.

Morten Riis Sørensens Honda Shadow-motorcykel er naturligvis lakeret i gult med det ikoniske sorte Batman-symbol i fokus. – Foto: Bo Børresen

Bliver varm om hjertet

De tre film satte et afgørende skub i Mortens Batman-samlermani. Mængden af Batman-merchan-dise i lejligheden på Rosenørns Allé vokser måned for måned og år for år.

»Jeg finder det meste på nettet. Men familie, venner og bekendte er også søde til at købe ting med hjem fra udlandet. Jeg synes faktisk, der er meget rørende, at folk tænker på mig, når de er udenlands. Jeg bliver varm om hjertet, hver eneste gang, nogen enten har købt noget med hjem til mig eller fundet noget under en oprydning,« siger Morten Riis Sørensen.

Størstedelen af Mortens mange samleobjekter opbevarer han i glasskabe i stuen. Men ikke dem alle:

»Jeg har ikke plads til at udstille dem alle i stuen samtidig, så jeg skifter ud en gang imellem. Men jeg smider selvfølgelig ikke noget ud,« understreger han.

Batman til fin brug. Morten har flere specialsyede sæt.

Batman til fin brug. Morten har flere specialsyede sæt. – Foto: Bo Børresen

Kæresten synes det er fedt

Morten har ikke tal på, præcis hvor mange Batman-samleobjekter, han har:

»Et sted mellem 1.000 og 2.000. Jeg har 500 billeder på min Instragram-profil ’Batman Morten’. Der er forskellige Batman-effekter på dem alle, men på mange af billederne er der mere end én effekt,« oplyser Morten.

Hvadenten Morten har 1.000 eller 2.000 Batman-effekter, så var der ingen tvivl, da mediekoncernen Warner Bros. i forbindelse med Batmans 80-års jubilæum tidligere på året afholdt en konkurrence for at finde frem til Danmarks største Batman-samling. Der var ingen, der kunne konkurrere med Morten Riis Sørensen.

Han har boet på Frederiksberg i 15 år – de seneste 11 år på Rosenørns Allé – og har været gift to gange.

»Men at de to ægteskaber gik i vasken, har altså ikke noget med min Batman-interesse at gøre,« bedyrer Morten og tilføjer:

»Jeg har en kæreste og har haft det i et halvt års tid. Hun synes faktisk, at det er ret fedt, at jeg dyrker Batman så intensivt.«

T-shirten fra Daimi med personlig hilsen og vinyl.

T-shirten fra Daimi med personlig hilsen og vinyl. – Foto: Bo Børresen

Det kæreste eje er fra Daimi

Morten har selvsagt mange Batman-effekter, som han holder meget af. Alligevel er han ikke i tvivl om hvilken genstand, der er juvelen i samlingen:

»Jeg er uddannet scenemester og rekvisitør og kender Daimi (sangerinde, red.) fra Riddersalen. En dag gik det op for mig, at da Daimi optrådte med ’Hvem har du kysset i din gadedør’ med Dirch Passer i Cirkusrevyen 1967, havde hun en Batman T-shirt inde under sit karakteristiske røde outfit. Den T-shirt måtte jeg bare eje,« fortæller Morten og fortsætter:

»Det tog mig otte år at vriste T-shirten fra Daimi. Pludselig en dag overgav hun sig, og da hun overrakte T-shirten til mig, vedlagde hun et lille skriv, hvor hun fortalte, at hun havde fået den af Jean Voigt (afdød modedesigner, red.), som havde købt den i Paris. Det vil sige, at det må være en af de ældste Batman T-shirts i Danmark. Hvis min lejlighed en dag brænder, så er T-shirten fra Daimi den første genstand, jeg redder ud af flammerne.«

En enkelt af Mortens mange Batman-effekter befinder sig ikke oppe i lejligheden, men nede i gården. Her opbevarer han sin 1.100 kubik store Honda Shadow-motorcykel, som naturligvis er lakeret i gult med det ikoniske sorte Batman-symbol i fokus. Det kan ikke være anderledes, når ejeren er Danmarks største Batman-samler …

Bæltespænder skal der til. Udvalget er bredt.

Bæltespænder skal der til. Udvalget er bredt. – Foto: Bo Børresen

»Jeg har en kæreste og har haft det i et halvt års tid. Hun synes faktisk, at det er ret fedt, at jeg dyrker Batman så intensivt,« fastslår Morten Riis Sørensen.

»Jeg har en kæreste og har haft det i et halvt års tid. Hun synes faktisk, at det er ret fedt, at jeg dyrker Batman så intensivt,« fastslår Morten Riis Sørensen. – Foto: Bo Børresen

Et kig i Mortens køkken. Her hersker en Lego-Batman i pap.

Et kig i Mortens køkken. Her hersker en Lego-Batman i pap. – Foto: Bo Børresen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Landskabsarkitekt Peder Clement (bagest) giver gode råd til beskæringen af roser hos Bryan Traum fra øko-butikken Eco Ego i Nørre Farimagsgade.

Gode råd om grønne facader: »Du skal huske at passe planterne. Det fortjener de«

Jakob Molge mener, at computere med ordblindeprogrammer skal betragtes som hjælpemiddel på lige fod med andre hjælpemidler til handicappede.

Langt sejt træk for at få computere anerkendt som støttet hjælpemiddel til ordblinde