Lille Vibenshus 1907
Lille Vibenshus 1907

Like 👍

Lokalhistorisk: Lille Vibenshus

Ved den gamle Helsingør Vej, senere kaldet Strandvejen og i dag hedder den Østerbrogade lå en ejendom »Lille Vibenshus« .

Dens historie er så vidt vi har kunnet spore den, at den skulle være opført omkring år 1685 og den første ejer hed Niels Lauritsen.

Alt tyder på at huset har været værtshus lige fra opførelsen, og noget senere blev første sal udnyttet, i den ene ende blev indrettet en vagtstation for politiet, og i den anden del indrettedes en damecafé, hvilket efter den tids normer, var en café, hvor damer kan komme uden at blive antastet af mandlige gæster, hvad det ikke var tilfældet på værtshusene, hvor besøgende kvinder forventedes ”at være løse på tråden”.

Huset blev fra begyndelsen kaldt »Huset paa Hjørnet af Vangen« og fik efter sigende navnet Vibenshus efter ejeren i 1708 Jens Jensen Vibe, og efter ham hans søn Lars Vibe. Det skal dog siges, at der hersker stor usikkerhed om hvor navnene Store og Lille Vibenshus oprindelig stammer fra.

Som værtshus, med en god beliggenhed tilpas nær ved den gamle voldby, havde Lille Vibenshus en stor tiltrækning på hovedstadens befolkning. Gennem traktørfamilien Meyer, der var ejer af huset gennem flere generationer, skabtes den tradition at besøge værtshuset på vej til og fra Kirsten Piils Kilde, som var et meget besøgt udflugtsmål.

Da vognmand Jeremias Meyer i 1852 søgte om at få bevillingen fornyet, anførte han, at hans far og bedstefar før ham havde drevet beværtningen.

Hans enke Flora Theresia sad i uskiftet bo fra 1897 og i 1906 blev ejendommen tilskødet snedkermester Jørgen Christensen som året efter solgte den til »Ejendomsselskabet af 1907«, som lod denne historiske bygning erstatte af det bygningskompleks med boliger og forretninger i stueetagen, som i dag kan ses på hjørnet af Østerbrogade og Jagtvej. På billedet ses nederst til venstre resterne af den gamle kro, mens det nye hus er under opførelse.

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Bryggervangen 62

www.2100lokalhistorisk.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Peter Johansen (tv) og Benny Kusk med Kaj-figuren, der har været med helt fra begyndelsen og stadig er en central figur i Le Fix¿ kollektioner.

20 år med streetwear: Det vi gjorde dengang var ægte. Det er det stadig.

Frederiksberg-skuespiller Søren Vejby fik sit folkelige gennembrud i tv-serien ‘Livvagterne’. Nu bliver han podcast-vært.

Vejby står bag ny talkshow-podcast