Mange københavnere smutter fra en bule uden at underrette vedkommende, der ejer bilen.
Mange københavnere smutter fra en bule uden at underrette vedkommende, der ejer bilen. - Foto: Claus Poulsen/Ritzau Scanpix

Københavnere skrider fra parkeringsskader

Du er stresset og har travlt med at parkere, men pludselig kommer du til at køre ind i en bil, der holder parkeret. Hvad gør du? Skriver du en seddel til vedkommende, eller smutter du?

Hvis du kan nikke ja til sidstnævnte, er du en del af en større tendens, der præger trafikkulturen i København.

En undersøgelse fra autobutler.dk, som er hovedstadens største online-formidler af værkstedsreparationer, viser nemlig, at ni ud af ti kunder hos Autobutler.dk har oplevet, at der ikke var en forklarende seddel under vinduesviskeren, efter en anden bilist har været i kontakt med deres bil.

»Det er et kæmpe problem. Vores undersøgelse viser, at næsten alle stikker af fra parkeringsskader. Mekanikerne i København oplever dagligt bilejere, som skal have ordnet en bule eller ridse, som skyldes en anden billist. Hvis den skyldige ikke har meldt sig, kan det mærkes på pengepungen, da du sjældent er dækket af forsikringen,« fortæller analysechef Jan Sturm fra autobutler.dk.

Han opfordrer til, at bilejere tager mere ansvar, selvom det kan være ærgerligt at skulle betale for skader på en anden bil.

»Bilejerne i vores undersøgelse er ikke bare utilfredse. Det er et voldsomt angreb på folks retsfølelse, når andre billister fralægger sig ansvaret for deres handlinger og smutter fra sådan en skade. Hvis du stikker af fra en parkeringsskade, er du en lovovertræder, som kan blive dømt for hærværk og få en plet på din straffeattest,« siger han.

En typisk parkeringsskade med en mindre ridse eller bule i kofangeren eller skærmene koster mellem 3.000 og 4.000 kroner hos autobutler.dk. Men udgiften løber hurtigt op. Selv om der er tale om små kosmetiske skader, så kan det koste langt mere, hvis man ikke får det ordnet.

Autobutlers undersøgelse bygger på svar fra 723 bilister, der alle sammen er kunder hos Autobutler.dk. Undersøgelsen er dermed ikke repræsentativ for alle bilister i København. Svarene er indhentet via online-værktøjet SurveyMonkey.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
David Bendix Nielsen begyndte til klaver som 7-årig.

Gratis koncert med orgeldebutant

Amagerbrogade/Torvegade var i 2016 landets langsomste strækning i myldretiden

Denne københavnske vejstrækning er landets langsomste i myldretid