Camilla Grove Nielsen. Bagerst ser du antikviteterne.
Camilla Grove Nielsen. Bagerst ser du antikviteterne. - Foto: Chili Djurhuus

Frederiksbergs skattekammer

På hjørnet mellem Frederiksberg Allé og Henrik Ibsens Vej ligger ‘Frb. Allé 45 – Café & Antik.’ Ejerne Camilla Grove Nielsen og Anders Holmstrøm arbejdede begge i auktionsbranchen som vurderingseksperter, inden de åbnede cafeen.

»Cafeen her er simpelthen så dejlig. Den er ny, gammel, progressiv, frederiksbergsk. En dejlig samling af det hele. Se bare hende der sidder og læser,« siger Malene Bak, og peger på en kvinde der kort kigger op fra sin bog og smiler.

Malene kommer på ’Frb. Allé 45 – Café & Antik’ flere gang om ugen, og da hun bliver spurgt, om hun er stamkunde, smager hun lidt på ordet og siger: »Jeg er nok mere en stamgæst. Jeg føler mig som en gæst.«

Den hjemmebagte velduftende citronbirkes kage er lige kommet ud af ovnen, og en mand går rundt bagerst i butikken og kigger på antikviteter.

Persiske messingskåle

Vi befinder os på hjørnet af Henrik Ibsens vej og Frederiksberg alle 45. Et hjørne der flere og flere på Frederiksberg har et lille crush på og som bliver kaldt 45’eren, måske fordi butikken evner at kombinere det hjemlige med en cafe stemning – også kan du købe antikviteter.

Før man kommer ind i cafeen rammes man af historiens vingesus. Fonten på vinduet fører ens tanker hen på Chrstian 4. Et stort C med et A indeni – i stedet for et firtal. Indenfor er der klassisk musik. Antikke figurer titter frem i en vindueskarmen og på baren.

Bagerst i lokalet går manden stadig går rundt og kigger. Han har fundet en to persiske messingskåle, som han nærstuderer. Manden befinder sig i cafeens skatkammer bestående af antikviteter nøje udvalgt af ejerne Camilla Grove Nielsen og Anders Holmstrøm, der danner par privat. De har begge har en fortid i auktionsbranchen.

Camilla står med en afrikansk songe-maske fra første halvdel af 1900-tallet.

Camilla står med en afrikansk songe-maske fra første halvdel af 1900-tallet. – Foto: Chili Djurhuus

Drevet af interesse

»Vi er drevet af interesse for asiatiske og etnografiske (Afrika – Mellemamerika, red) antikviteter. Vi rejser, videreuddanner os og køber antikviteter med hjertet. Alt, hvad du kan se herinde, kunne stå i vores lejlighed,« siger Camilla og fortæller, at hendes og Anders’ formål med butikken er at åbne folks bevidsthed for den skønhed, kultur og historie antikviteter rummer.

»Vi bruger antikviteterne i indretningen af cafeen, så kunderne kan se, at antikviteter sagtens kan stå på en reol, i vindueskarmen eller hænge på væggen,« fortæller Camilla og tager en afrikansk songe-maske fra 1900-tallets første halvdel frem.

En begravelsesfigur af ler fra Wei-dynastiet.

En begravelsesfigur af ler fra Wei-dynastiet. – Foto: Chili Djurhuus

»En maske som den her, indgår fint i en moderne indretning,« fortæller Camilla og går ind i sit skattekammer og kommer tilbage med en lerfigur, som er en begravelsesfigur fra Wei-dynastiet, 386 – 534 e.kr.

En kaffe på 45’eren

»Magen til hyggelig cafe skal man lede længe efter,« siger Annette Ellegaard, en af de mange stamgæster.

Hun tager sin cykelhjelm af, smiler til Camilla og fortsætter: »Ja vi cyklede lige på Rolighedsvej, også sagde jeg, ’skal vi ikke lige køre ned og tage en kaffe på 45’eren, og nu er vi her«. Annette, der er langt inde i pensionsalderen, har aldrig haft en stamcafe. Det ændrede sig, da cafeen åbnede tilbage i maj 2019. »Jeg elsker god kaffe og så er jeg vild med antikviteter.«

 Annette Ellegaard, en af de mange stamgæster, står og kigger og snakker om antikviteter med Anders Holmstrøm, der er medejer af ‘Frb.Allé 45 - Café & Antik‘.

Annette Ellegaard, en af de mange stamgæster, står og kigger og snakker om antikviteter med Anders Holmstrøm, der er medejer af ‘Frb.Allé 45 – Café & Antik‘. – Foto: Chili Djurhuus

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Avatar

Om journalisten Chili Djurhuus

Journalist på Frederiksbergbladet.

Søren Lorentzen savnede en lokal kaffebar i Vanløse - derfor har han åbnet Locals Kaffebar på Jernbane Allé.

Kaffebaren, hvor alle kender dit navn

Thomas Egholm mener, man burde lave cykelsti i begge sider af Dybbølsbro eller et ekstra blåt cykelspor til en drejebane for cyklister der skal over broen.

Til morgenkaos på den nye cykelsti