Ole Dalby sætter sammen med sine kolleger en ære i at holde toiletterne under Amagertorv i tiptop stand.
Ole Dalby sætter sammen med sine kolleger en ære i at holde toiletterne under Amagertorv i tiptop stand. - Foto: Martin Sørensen

Like 👍

Tissetrængende gæster er vilde med Oles toiletter: Hvor holder I det godt

Under Amagertorv sætter medarbejderne en ære i at holde de offentlige toiletter rene og pæne. Mød Ole Dalby, der holder opsyn på toiletterne som rengøringsassistent, men i daglig tale bliver kaldt for ‘tissemand’.

Du kender det sikkert. Du kan næsten ikke holde dig, men tanken om et uhumsk toiletbræt får dig til at gå forbi det offentlige toilet.

Sådan er det ikke på Amagertorv. Her midt i byens pulserende centrum åbnede i 1902 byens første underjordiske toiletter. De ligger her stadig med deres historiske inventar, hattehylder i toiletbåsene og messingrør, der skinner.

Ole Dalby er en af de ansatte, som holder opsyn på toiletterne. Det har han gjort i fem år. Hver gang en gæst været på besøg på toilettet for at gøre det ene eller det andet, bliver toilettet gjort rent. Dagligt bliver messinghanerne pudset og gulvet vasket. Alt sammen for at gøre det indbydende for byens tissetrængende gæster at få ordnet, det der nu skal ordnes.

»Det er sjovt at opleve folk, der kommer herned for første gang. For det første bliver de sat 100 år tilbage på grund af det historiske inventar, og derefter spørger de ofte, om de må tage et billede, for alt skinner. De bliver glædeligt overrasket: »Hvor holder I det godt,« siger de.

Fungerer og funkler

Medarbejderne holder toiletterne så godt, at de er blevet hædret med KBH – Commerce & Culture-prisen ’Cph City Spirit of the Month’.

»Det er en kæmpe klap på skulderen at blive værdsat på den måde. Så bliver man løftet. Det havde jeg ikke troet, skulle komme på tale,« siger Ole Dalby.

Han og kollegerne sætter en ære i, at tingene fungerer og funkler på toiletterne.

»Jeg har det sådan, at noget der er pænt, passer man mere på. Folk har en anden respekt for det. Går du ind et sted, der er overskidt, eller hvor der er pisset ved siden af, så går du igen. Går du ind et sted, hvor der er pænt, så forlader du det også sådan. Så sker der selvfølgelig et uheld en gang imellem. Men det er jo derfor, vi holder opsyn,« siger Ole Dalby.

Han har titel af specialarbejder eller rengøringsassistent, men i daglig tale og blandt venner bliver han kaldt ’tissemand’.

LÆS OGSÅ: Pris til tissekoner og -mænd

»Nå, der er Ole. Han er tissemand. Hvor er din tissekone?« citerer han vennerne med et grin.

»Det tager jeg med oprejst pande. Det er et arbejde ligesom alt andet, men så kan jeg lave en joke med det.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Christian Olsen

Om journalisten Christian Olsen

Jourhavende hos North Media Hovedstaden og journalist på City Avisen. Har beskæftiget sig med lokaljournalistik i København i en årrække. Skriver bl.a. om politik, trafik, byudvikling, kultur og byens liv.

Ventilen modtog Trine Bryld Prisen 2019.

Ventilen modtager stor, social pris

Cirka 300 monstre invaderer Tivoli 26. oktober.

Vær med når Tivoli invaderes af monstre