Børnene høster afgrøder sammen med Noonja Pedersen fra Haver til Maver
Børnene høster afgrøder sammen med Noonja Pedersen fra Haver til Maver - Foto: Martin Sørensen

Billy på 11 år: »I fremtiden kommer vi ikke til at spise så meget kød«

Skolehaven i Frederiksberg Have er ved at sige farvel til første sæson. Det sker med en velsmagende suppe af egen avl fra den lokale muld. Børnene fra Søndermarkskolen er begejstrede over at spise grøntsager og komme ud i den friske luft.

»Jeg kan bedre lide grøntsager nu end tidligere. Og jeg kan virkelig godt lide chili sin carne,« lyder det fra Stellan, der står sammen med Youseff i skolehaven, der ligger et stenkast fra legepladsen i Frederiksberg Have.

De går begge i 5. klasse på Søndermarkskolen og er i skolehaven for sidste gang, før vinteren lukker haven for i år.

Det er Haver til Maver, der står for skolehaven. Et tilbud til 4.klasser der har lyst til at få sorte negle og en masse viden om grøntsager og frugt, der går lige fra havens muld til maven.

Noonja Pedersen, der er skolehaveformidler hos Haver til Maver, står sammen med en flok elever og forsøger at holde regndråberne ude med grønne regnslag.

»Vi er i skolehaven mandag og tirsdag, og i dag har vi besøg af børn fra Søndermarkskolen. Vi lukker ned i haven snart, så vi er i gang med at høste alle afgrøderne op med rod, så vi kan så vinterafgrøder.

Vi sår blandt andet kløver, så det bliver lidt grønt her, og så holder det på næringsstofferne i jorden,« forklarer hun.

Spiselige blomster

Børnene har travlt med at grave gulerødder, kartofler, løg, grønne bønner og rødbeder op fra jorden. Men ’spisekammeret’ byder også på spiselige blomster.

Skolehaven er så priviligeret et sted at være, da der både er gamle frugttræer og masser af kvadratmeter at løbe rundt på.

»I dag skal vi lave kartoffel-porresuppe, som vi spiser sammen ved langbordet,« smiler Noonja, før hun igen smutter tilbage til grøntsagerne.

Mangler et par skure

Egentlig blev tanken om en skolehave tænkt for mange år siden, da skuespiller Jytte Abildstrøm plantede ideen om en skolehave i Frederiksberg Have, da hun alligevel var i gang med at tænke store tanker om Det økologiske Inspirationshus ved Riddersalen, oplyser slotsgartner Lars Friis.

Han fortæller:

»Nu er det første sæson med skolehaven, så vi mangler stadig et skur til redskaber og et skur til køkkenet,« siger han og peger på det runde telt, som passer godt på alt godt fra køkkenet i ventetiden.

Der er glade grin og løbende børn overalt i haven, og det ser ud til, at de nyder de knap fire timers frihed med masser af læring og næring.

»Mange af eleverne føler ikke rigtigt, at det er skoletid, da de lærer gennem bevægelse, madlavning og passer haven. Jeg laver også formidling, hvor jeg blandt andet fortæller om regnorme,« forklarer Noonja.

En flot kartoffel

»Er det ikke bare en flot kartoffel,« lyder det begejstret fra en dreng, der står med en sød kartoffel som er en ordenlig krabat.

Kartoflen skal snart koge sammen med porrer, så der bliver en velsmagende suppe ud af det.

Det ser ikke ud til at regnvejret driller entusiasmen hos børnene, der allerede har madpakkerne fremme, så de lige kan skubbe formiddagenes sult væk, indtil suppen er klar.

Jakob står med sin madkasse og snupper et par bidder.

»Jeg synes, det er godt at være her. Vi lærer, hvordan man dyrker grøntsager, og hvordan vi bruger dem,« siger han.

Spændende retter

Martha står med munden fuld af en halv muslibar, da hun er lidt sulten, men hun glæder sig alligevel til suppen.

»Det er sjovt at lave mad her, vi har lavet chili sin carne, naanbrød, rabarberkompot og rødbedefrikadeller,« fortæller hun med begejstring, mens hun sammen med kammeraterne gemmer sig for regndråberne ved at bruge æbletræer som paraply.

Også Billy er vild med at hive et par timer ud fra den normale undervisning i klasselokalet og komme ud i den friske luft.

»I fremtiden kommer vi ikke til at spise så meget kød, det må vi bare vænne os til. Jeg kan godt lide, at vi er ude i naturen og vi lærer faktisk ret meget,« konstaterer han.

Efter dagens hygge lukker skolehaven ned for denne gang, men når foråret spirer igen, lukkes skolehaven op igen for nye oplevelser.

Martha og Billy er vilde med grøntsager.FOTO: martin sørensen

Martha og Billy er vilde med grøntsager.FOTO: martin sørensen

Børnene ordner grøntsagerne til kartoffel-porresuppen.FOTO: Martin Sørensen

Børnene ordner grøntsagerne til kartoffel-porresuppen.FOTO: Martin Sørensen

Eleverne fra Søndermarkskolen smagte på havens æbler. De var gode, lød meldingen.FOTO: martin sørensen

Eleverne fra Søndermarkskolen smagte på havens æbler. De var gode, lød meldingen.FOTO: martin sørensen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Heidi Engelund

Om journalisten Heidi Engelund

Jeg er journalist på Frederiksberg Bladet, og er altid glad for at skrive om det lokale, stort og småt, rundt omkring på Frederiksberg. Har du et godt tip, så er du altid velkommen til at maile til mig på hee@minby.dk

Søndermarkskolen har netop sikret sig en sejr over Johannesskolen.

Frederiksberg-skoler i drama

Borgmester Simon Aggesen (K) fik æren af at indvie Pumpestationen under Femte Juni Plads.

Frederiksbergs største klimatilpasningsprojekt indviet