Vanløse IF har lange udsigter til opførelsen af deres kunstgræsbane.
Vanløse IF har lange udsigter til opførelsen af deres kunstgræsbane. - Foto: Arkiv

Sur 😠

Debat: Anlægsloftet rammer planer om kunstgræsbane i Vanløse Idrætspark

Af Julia Pihl, DGI Storkøbenhavn

Københavns Kommune bevilligede i efteråret 2018 kommunale midler til anlæggelse af en ny kunstgræsbane i Vanløse Idrætspark.

Dette blev gjort for at imødekomme det stigende indbyggertal i lokalområdet, som også resulterede i et kraftigt stigende medlemstal. Projektet er siden udskudt og er nu blevet ramt af anlægsloftet.

Hvad er anlægsloftet?

Staten fastlægger hvert år et samlet økonomisk loft for opførsel af nye faciliteter og anlæg.

Selvom kommunerne i princippet har råd og penge i kommunekassen, må de ikke bygge, hvis det overstiger det samlede anlægsloft. Anlægsloftet skal modvirke en overophedning af byggebranchen, særligt under højkonjunktur, som der er i disse år.

Mange af kommunernes planlagte byggeprojekter bliver derfor udskudt. Københavns Kommune rammes særligt hårdt, da befolkningen stiger med cirka 10.000 borgere om året, hvorfor der er et stort behov for at bygge nyt.

Det er særligt idrætsfaciliteter, der lider under anlægsloftet, da kommunerne er forpligtet til at bygge velfærdsfaciliteter, såsom børnehavner og skoler. Nye, kommunale idrætsanlæg kommer derfor sjældent forrest i køen.

Øget kapacitet

Vanløse IF (VIF) er en stor forening, der gennem de seneste år har øget deres medlemsskare og nu har over 1.100 medlemmer, primært børn og unge. På nuværende tidspunkt kan foreningen ikke optage flere medlemmer, fordi der simpelthen ikke er plads, og foreningen har derfor en venteliste på 115 børn.

Tilbage i 2016 blev Vanløse IF kontaktet af Københavns Kommune og spurgt, om de kunne være interesserede i at stadionbanen blev lagt om til kunstgræs. VIF’s bestyrelse meddelte Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning, at det ville være ønskværdigt, da man dermed fik en væsentlig forøget banekapacitet, og at dette ikke mindst kunne medvirke til at fjerne ventelister.

Udskudt og udskudt

Således kom kunstgræsbanen på budgetforhandlingerne i 2017, og Vanløse IF håbede og forventede, efter møder med forvaltningen, at stadionbanen ville blive anlagt i 2018.

I Københavns Kommune blev projektet dog ikke prioriteret og først året efter, i september 2018, blev det besluttet, at projektet skulle realiseres i sommerferien 2019.

Dog opstod der ’interne prioriteringshensyn’ i Københavns Kommune, hvilket resulterede i, at planerne om kunstgræs i Vanløse Idrætspark måtte udskydes. De blev dog lovet, at banerne allersenest ville blive anlagt i sommeren 2020.

Senest har Kultur- og Fritidsforvaltningen i september 2019 forklaret, at projektet nu yderligere er blevet ramt af anlægsloftet, hvorfor opførelsen bliver udskudt til tidligst 2022.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Avatar

Om journalisten NMB

North Media Bureau (NMB) er de københavnske lokalavisers nyhedsbureau. Det leverer hver dag korte historier om samfund, kultur og sport.

Jan Harbeck gæster Bryggen med sit band.

Jazzbesøg fra allerøverste hylde

Klar til makeover: Vigerslev Bibliotek lukker midlertidigt