To af de 122 bænke ståler i alle regnbuens farver og vidner om både Vesterbros og kræfterne bag de nye bænkes forskellighed.
To af de 122 bænke ståler i alle regnbuens farver og vidner om både Vesterbros og kræfterne bag de nye bænkes forskellighed. - Foto: René Mølskov

Grønne kræfter: Stærkt fællesskab har skabt ‘nye‘ bænke til Enghaveparken

Det er et unikt fællesskab der med baggrund i et samarbejde mellem jobcenter, kommune og ‘Grønne Kræfter’ under Settlementet har genskabt de 122 bænke i Enghaveparken.

En, to, tre, i alt 122 Århusbænke i det smukkeste træ står klar i Enghaveparken.

Nogle af dem står allerede på deres plads, enkelte venter stadig på at blive placeret rundt om i den nyrenoverede park.

»Bænkene er kommet ind i en helt anden stand, end du ser nu. De har jo stået her i parken de sidste 50 år,« fortæller Tobias Bongo Hansen, der har været værkstedsleder på projektet om de nye bænke.

Historien om de renoverede bænke i Enghaveparken taler op i en større historie. Nemlig at aktører som Settlementet via i dette tilfælde deres tilbud om jobprøvning i ’Grønne Kræfter’ på samme tid kan løse en opgave for kommunen og hjælpe arbejdsløse med jobprøvning og afklaring.

Det sidste halve år har projektet sendt en del arbejdsløse videre i jobprøvning i det private – eller sågar i job.

»De borgere, der kommer her har det svært og der er brug for et tilbud som det her. Det er lige fra nedslidte arbejdere til kriminelle og folk, der aldrig har været i kontakt med arbejdsmarkedet. Men her får de netop kontakt til arbejdsmarkedet,« forklarer Tobias Bongo Hansen.

For Settlementet er det afgørende, at der også i fremtiden er plads til mindre aktører. Dermed kan de levere det helt unikke at kombinere et tæt samarbejde med jobcenter, mentorer, forløbene i Saxogade og eksterne praktikforløb.

»Derudover sparer kommunen en masse bænke. Projektet med bænkene har måske kostet det halve i forhold til, hvis de skulle købe nye århusbænke. Ja, og så er der noget om det med hele genbrugstanken,« siger Stine Lacoul, der er leder i ’Grønne Kræfter’ under Settlementet.

Det store regnskab

På værkstedet har mange af dem, der har arbejdet på bænkene skrevet deres navne ind i dem. For selv om det er et helt nyt syn efter at bænkene er blevet slebet og fået en gang linolie, så har de også i videst mulige omfang bevaret de kendetegn, som bænkene havde. Fra hjerter og initialer til slidte hjørner. Derudover står to af de 122 bænke i alle regnbuens farver og vidner om både Vesterbros og kræfterne bag de nye bænkes forskellighed.

»Mange har virkelig fået en følelse af ejerskab ved at være med. Men derudover skal Københavns Kommune jo i det store regnskab sørge for, at give Grønne Kræfter og Settlementet mange fler af den her slags projekter,« siger Tobias Bongo Hansen og fortsætter:

»Det gør, at det bliver lavet i lokalmiljøet, det er supergod kvalitet og der er en gruppe af mennesker, der får supermeget ud af det. Den sociale bundlinje får et stort spark opad.«

Anders Boe Krag, der er projektkoordinator i Grønne Kræfter tilføjer, at det for mange af dem, der har været med i projektet også er blevet noget helt andet at stå op til.

»Der er noget socialt i det at man møder ind på arbejde. Og hvis du har en hverdag på kontanthjælp, er det ikke sikkert, du står tidligt op og mødes med vennerne klokken 8. På den måde giver det en gnist og nærvær at være med til en del af fællesskabet.«

Dertil kommer, at det er et arbejde som man kan se frugten af. Det er ikke et ligegyldigt projekt uden værdi. Og det er vigtigt.

»Det, at det er et betydningsfuldt arbejde, at der er en kunde i den anden ende, der betaler, det er helt afgørende. I stedet for at man laver et eller andet, der ikke har nogen værdi for nogen. Det gør en forskel,« siger Stine Lacoul.

Sådan så bænkene ud før arbejdet.

Sådan så bænkene ud før arbejdet. – Foto: Grønne Kræfter

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Nu kan du endelig nyde for eksempel en croissant og en latte, når du kommer på Biblioteket på Rentemestervej. Her er caféen Tusindfryd netop åbnet.

Efter vandskade: Nu er caféen på Biblioteket endelig åbnet

Der er ikke meget plads at gøre godt med på villavejen Saxtorphsvej, hvor man nu vil opføre en tredje daginstitution.

Politiker: »Alternative placeringer for en ny institution i Valby skal da undersøges«