Fotoseance efter en hård dag i øvelokalet på Christianshavn.
Fotoseance efter en hård dag i øvelokalet på Christianshavn. - Foto: Jacob Schneider

Like 👍

30 år og stadig nummer ét: Ekko af et opråb – vind billetter til Rockers By Choice

Rockers By Choice er klar med et turnébrag, der skal give genlyd i dansk hiphop, når de fejrer 30 års jubilæum fra på lørdag. Og Amager er stadig nummer ét med hele tre koncerter i Amager Bio. Læserne kan vinde billetter til 7. december.

Christianshavn, september 2019.

»Det er da også pissesvært, det der med ord. Men vi skulle da gerne kunne huske dem – det er jo kun 32 år siden, vi lavede det nummer.«

Lars ’Chief 1’ Pedersen sætter gang i beatet fra den gamle plade, og de fire andre bandmedlemmer prøver at rekonstuere, hvem der egentlig rappede hvilke linjer på Rockers By Choices massive gennembrudsplade ’Opråb! Til det danske folk’ fra 1989: Per ’Dee Pee’ Pedersen, Georgios ’Master Phoze’ Sagos, Peder ’MC Pete’ Musing eller Øyvind ’MC Swan’ Hagen Traberg.

Vi befinder os i et øvelokale på Christianshavn, og hiphop-pionererne har sved på panden: Om et par uger sparker de gang i 30 års jubilæumsturnéen for den LP, som åbnede nationens øjne for rap, scratch, break og boogie – og det skal være en stribe koncerter, som rammer publikum lige så hårdtslående som dengang. Numrene har været igennem en seriøs ’makeover’ i Lars’ mixer, der er bestilt storskærme, pyroteknik og hele balladen til det store show.

»Vi kommer hele vejen rundt på alle vores plader med de vildeste ’visuals’, og så er det ellers ’back to basics’: dj og rap, ikke andet,« fortæller Per.

»Det er ikke bare et nostalgishow. Vi kommer til at vise, hvor godt numrene holder i dag. Folk skal ikke bare stå og tænke, hvor charmerende det er, men det lyder egentlig skod.

De unge kender os blandt andet fra de her ’Den nye stil’-podcasts, men for dem er popmusikken i dag jo hiphop. Da vi startede, blev vi kaldt for døgnfluer, men den døgnflue er jo det hele i dag – jeg tror, de er nysgerrige på, hvordan det startede. Og så vil deres forældre jo helt vildt gerne tage dem med,« griner Lars og indpisker videre:

»Kom nu, her skal vi have den der vildskab, hvor vi piler rundt på scenen. Ligesom dengang i Klub 47!«

I øveren på Christianshavn.

I øveren på Christianshavn. – Foto: Jacob Schneider

Hiphop-import

Rochester, New York, 1983. 17-årige Per Pedersen ankommer til USA og et high-school ophold. På en tur til Manhattan ser han unge sorte, der hopper og danser på gaden til hårdtpumpede electro-beats og rap.

»Vi så en flok hiphoppere på Times Square. Det fængede lige med det samme. Den der energi og cool attitude, som hiphoppen har. Det var bare så anderledes end alt andet, man havde set i ungdomskulturen. Jeg var midt i orkanens øje, og det billede har jeg aldrig sluppet,« mindes Per, da vi møder ham i 2010.

Pedersen slæber plader og udstyr med tilbage til Tårnby, tager kunstnernavnet Dee Pee (dobbelt p for sine initialer) og starter breakdance og electric boogie bølgen i København.

Han vinder endog det første danske mesterskab i breakdance i 1984 hos Mickey Freddie Pedersen og danner gruppen Floor Masters. Snart danser landets unge efter Dee Pees pibe og sammen med sin storebror – den senere så berømte DJ og producer Chief 1 – kaster han sig ud i rap-optagelser på en firespors båndoptager hjemme i badeværelset under navnet Fabulous Rockers.

Tre år senere rapper de på dansk under navnet Rockers By Choice. Deres første plade gør dem til stjerner fra den ene dag til den anden.

Unge Rockers på Tårnby Torv, 1989.

Unge Rockers på Tårnby Torv, 1989. – Foto: Bo Nymann (arkiv)

Tårnby, 1990. Metaltrætheden er ved at indfinde sig hos pionererne i dansk hiphop. Efter tre år med dundrende succes kommer vendepunktet. Der er opbrud i gruppen, som nu mest huskes for hits som ‘Opråb til det danske folk’, ‘Engel’ og ‘Ama’r er nummer et’, der stadig spilles flittigt i radioen.

Der skiftes lidt ud i besætningen og gruppen indspiller et par plader yderligere – det bliver endda til tre Grammy-nomineringer. Men selv om musikken holder niveauet, er pladen ‘Generationen der ikke må fejle’ for mærkelig. Nyhedens interesse fordufter, og publikum vender sig mod en ny generation af rappere.

Solo-kapitler

Sundby Algård, 2008. Amager Bladet møder Dee Pee i Rockers’ gamle rum i kælderen i ungdomsklubben Sundby Algård, hvor de huserede i 80’erne. I dag bruges det til opmagasinering, men selv om klubben er blevet nymalet fra kælder til kvist, er deres gamle spraymalede værker intakte.

»Folk har ikke et særlig positivt billede af hiphop i dag. Det er blevet meget negativt og indadvendt, men dengang stod hiphop jo for positiv energi. Så jeg føler mig forpligtet til at føre ånden videre,« fortæller Per ‘Dee Pee’ Pedersen.

To år senere er han klar med sin solo-debut ’Perspektivet’, som markerer hans mere end 25 år som hiphop-pioner. De seneste 10 er gået med at fundere over livets op- og nedture, hiphop-genren og den ungdom, som efterhånden har overskredet sidste salgsdato. Nu kaster han sig ud i næste kapitel af sit musikalske liv med soul-funk-hiphop-bandet The Soul Investors.

Per ’Dee Pee’ Pedersen i kælderen under Sundby Algård, 2008.

Per ’Dee Pee’ Pedersen i kælderen under Sundby Algård, 2008. – Foto: Michael Paldan (arkiv)

Vanløse, 2017. Lars ’Chief 1’ Pedersen har holdt fast i musikken, siden de andre bandmedlemmer fandt andre græsgange efter fem år som stjerner. Han er blevet en af de mest anerkendte producere og sangskrivere i branchen, og folk som L.I.G.A, Outlandish, Johnny Madsen, Love Shop, Sanne Salomonsen, Kim Larsen, Gnags, Ace of Base, Lars H.U.G., TV-2, Sound Of Seduction, Ricky Martin og Nik & Jay har nydt godt af hans evner som hitmager.

Men først nu er han ude med sin debut som solokunstner med den dybt personlige popskive ’Slip’.

»Her for to år siden røg jeg ind i en regulær, gammeldags livskrise, som jeg egentlig ikke havde regnet med ville ramme mig. Depression.

Jeg havde med ti artister at gøre, og der var ikke nogen glæde. Der var så mange ting, der hobede sig op, og jeg blev nødt til bare at sætte mig ned og tage den stormvind, der kom. Så det har været en vigtig plade for at komme videre. En timeout, et pitstop, hvor jeg har fået ladet op,« fortæller Lars til Amager Bladet.

To år senere sprudler produceren igen ved mixerpulten og underholder det ganske land i tv-programmet ’Toppen af Poppen’.

Lars ’Chief 1’ Pedersen udgiver sin første soloplade, april 2017.

Lars ’Chief 1’ Pedersen udgiver sin første soloplade, april 2017. – Foto: Michael Paldan (arkiv)

Nostalgi og egen bajer

Vanløse, 2011. »Øv altså, der er skide koldt. Og hvad fanden laver vi helt herude? Jeg får noia, når jeg kommer ind over broerne.«

Øyvind er ikke glad for at give interview så langt fra Amager som Chief 1’s nye lydstudie i Vanløse, men RBC er i fuld gang med at af-ise de gamle rim til endnu en tur på 80’ernes glidebane, hvor de optræder med hele debut-albummet »Opråb til det danske folk« ved koncerten ’Respekt – part 2’ i KB Hallen sammen med Den Gale Pose, Sund Fornuft og Flopstarz.

»Det er jo sjovt at se, hvordan det hyggelige Amager pludselig er blevet stort og mærkeligt. Det var jo det, vi søgte efter dengang – New York, kæmpe bygninger, subway, metro – nu kommer det,« griner Øyvind.

»Ja, i dag går jeg bare og kigger ned på togstationen i Tårnby. Det var jo sådan en perron, vi skulle have haft, dengang i 1984. Sådan en subway, hvor man kunne breake og male graffiti,« griner Per.

Øyvind, Per og Lars i Chief 1’s »Amager-ambassade i Vanløse«, 2011.

Øyvind, Per og Lars i Chief 1’s »Amager-ambassade i Vanløse«, 2011. – Foto: Michael Paldan (arkiv)

Beta, Øresundsvej, 2015. »Det hedder sig, at jeg godt kan lide at drikke – og jeg kan godt lide at få serveret en øl backstage, men nogle gange er jeg jo nødt til at gå ud og vælge nogle ting og sager specifikt, som gør mig til den sofistikerede fyr, jeg er.

Så en dag var jeg nede hos min lokale ølpusher Aksel i Fish’n’Beer på Amagerbrogade, som spurgte, om ikke vi skulle lave en øl for Rockers By Choice,« siger Øyvind, inden Rockers fyrer en tempofyldt minikoncert af i anledning af, at bandet har fået lavet deres egen øl, ’Ama’r er No. 1’.

Lars ’Chief 1’ Pedersen nyder også de ædle dråber – en noget uvant oplevelse for produceren og hitmageren, som ikke har været til øl siden Rockers-dagene:

»Når jeg står herude sammen med drengene og fyrer den af, så var det jo i virkeligheden det, der skulle have været i Melodi Grand Prix – så havde vi vundet klart… I gamle dage i Englandsparken skulle vi ned i bedstefars kiosk og have øl – så lille Lars’ jomfruelige første oplevelse med øl var en af de lunkne Elefant-øl, han solgte.«

RBC, nu med egen øl: ’Ama’r er No. 1’, juni 2015.

RBC, nu med egen øl: ’Ama’r er No. 1’, juni 2015. – Foto: Anders Bentzon (arkiv)

Opråbet ulmer

Sundby Idrætspark, september 2019. Øveren er overstået, og vi kan lige nå de døende minutter af Fremad Amagers sejr over FC Roskilde sammen med Øyvind.

»Hvordan skulle ’Opråb til det danske folk’ lyde i dag?,« vil en fodboldfan vide.

»Præcis lige som den lød dengang, den er nøjagtigt lige så aktuel i dag. Man skal bare skifte nogle af navnene ud,« lyder svaret.

I de kommende par måneder kan publikum selv lytte, når den store 30 års jubilæumsturné indtager scener landet over, blandt andet Amager Bio hele tre gange – de to første blev udsolgt på rekordtid.

Vind billetter

Amager Bladet udlodder i samarbejde med Amager Bio 5×2 billetter til koncerten på Øresundsvej 7. december.

Hvad hedder Chief 1‘s soloplade fra 2017?

Vinderne får direkte besked og skal kvittere for gevinsten inden 5. november klokken 16.00.

Se mere på Facebook: Rockers By Choice [Den Officielle]

SE OGSÅ: Rockers By Choice før og nu: Billeder fra et hiphop-liv

Se video fra en hård dag i øveren på Christianshavn:

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Kgs. Enghave & Valby Bladet og Amager Bladet. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem godt 20 år, de seneste fire på godt og ondt. Jeg er nysgerrig på menneskelivets mangfoldige historier inden for kultur, sport, trafik og politik. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Fodbold skal ikke kun spilles på græs- og kunstbanerne, mener Anders Lange. Han vil have flere børn til at spille bold i gaderne.

Bolden tilbage i gaderne

Vågetjenesten søger vågere.

»Ingen skal dø alene«: Vågetjenesten søger nye vågere