»Op til en kamp printer jeg info om de implicerede spillere på labels og sætter det op på et A3-ark, som jeg har foran mig under kampen,« forklarer Peter Piil
»Op til en kamp printer jeg info om de implicerede spillere på labels og sætter det op på et A3-ark, som jeg har foran mig under kampen,« forklarer Peter Piil - Foto: Bo Børresen

Peter har den (sports)gren så kær …

152 gange har Peter Piil ført de danske radiolyttere og tv-seere gennem en landskamp med det danske fodboldlandshold. Hans job kulminerer i løbet af 2×45 minutter, men forberedelserne går i gang uger i forvejen.

Den egentlige forberedelse til en fodboldlandskamp med dansk deltagelse indleder Peter Piil cirka to uger i forvejen med et redaktionsmøde på arbejdspladsen hos Discovery Networks.

»Her idéudvikler vi. Skal vi have særlig fokus på bestemte spillere eller emner? Skal der sendes en reporter ned og lave et interview med en dansk landsholdsspiller i udlandet?,« fortæller Peter Piil og fortsætter:

»Jeg er også altid med til pressemødet for landsholdsudtagelsen. Det er rart lige at få en lille, uformel snak med landstræneren eller hans assistent. På samme måde kan jeg godt li’ at se et par træninger i ugen op til kampen. Der kan man som regel danne sig et indtryk af, hvad holdet har fokus på samt spillernes indbyrdes hierarki. Ved samme lejlighed får jeg mig en snak med nogle af spillerne,« siger Peter Piil og tilføjer:

»Er der nye spillere med, så er træningerne også en god måde at vurdere, hvor den pågældende spillers styrker og svagheder er. Er han god i de små rum? Eller er fysikken hans styrke? Spillerne er jo langt mere på bolden til træning, end de er i en kamp.«

Privat database

Når kampdagen nærmer sig, sætter Peter Piil sig og ser video:

»I dagene op til kickoff kigger jeg de to holds seneste kampe igennem. Hvor minutiøs gennemgangen er, afhænger af, hvor længe siden det er, jeg sidst har kommenteret Danmark. Jeg tjekker selvfølgelig også modstanderholdet ud, men den grundige gennemgang af Danmarks modstandere overlader jeg til Brian (medkommentator Brian Laudrup, red.).«

Også de lidt skæve vinkler pudser Peter Piil af:

»Jeg forbereder, hvis der nogle små, sjove sidehistorier, anekdoter eller statistikker, jeg kan krydre min kommentering med.«

Kom med Peter Piil i kommentatorboksen under dramaet mod Schweiz

Sidehistorierne og ikke mindst statistikkerne fører Peter Piil i sin private database:

»Jeg har mit eget system med informationer om hver enkelt spiller. Alder, styrker og svagheder, tidligere klubber, antal kampe og mål, ægteskabelig status, børn, hundens navn … Måske ikke så meget af det sidste. Men deres fodboldkarriere har jeg i hvert fald fuldstændig styr på,« forsikrer Peter Piil.

Labels på et A3-ark

Databasen er naturligvis digital. Brugen af informationerne er derimod ganske analog:

»Op til en kamp printer jeg info om de implicerede spillere på labels og sætter det op på et A3-ark, som jeg har foran mig under kampen,« forklarer Peter Piil og tilføjer, at han naturligvis holder sig opdateret løbende:

»Jeg tjekker op på de enkelte landsholdsspillere, hver gang de har været i aktion for deres respektive klubhold. Har de fået fuld spilletid? Har de siddet på bænken? Har de scoret? Har de pådraget sig skader?«

Der er nok at holde styr på. Men hvad gør det, når man som Peter har den (sports)gren så kær …

Største oplevelse som radiokommentator

  • »Det var i de glade Bjarne Riis-dage under Tour de France i 1996, som jeg dækkede på P3. At følge den danske cykel-eufori på de franske landeveje og ikke mindst på Champs-Élysées var helt fantastisk at opleve og formidle på nærmeste hold.«

Største oplevelse som tv-kommentator

  • »Der var, da det danske fodboldlandshold vendte 0-2 til en 3-2 sejr i en afgørende EM-kvalifikationskamp i 1999 på udebane mod Italien.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Veteraner i København kan nu se frem til bedre hjælp i kampen for at skabe en god hverdag langt fra krigens fronter.

Københavnske veteraner er sikret syv millioner kroner

Yussuf Poulsen har netop scoret kampens eneste mål efter 84 minutters spil.Noget der fik Peter Piil godt og grundigt op at køre.

Hele Fodbolddanmarks Piilot