»Man er ikke tilfreds, før der er et muldyr, der trækker en HT-bus. Det er jo grundlæggende komisk, at hvis man ikke kan få det hele, så vil man ikke have noget,« siger Jonatan Spang
»Man er ikke tilfreds, før der er et muldyr, der trækker en HT-bus. Det er jo grundlæggende komisk, at hvis man ikke kan få det hele, så vil man ikke have noget,« siger Jonatan Spang - Foto: Martin Sørensen

Like 👍

Det er typisk mig at være sådan én, der går og roder i haven

Skuespiller og komiker Jonatan Spang er aktuel med one-man showet Typisk! Han er til sin egen overraskelse virkelig glad for at have hus og have på Frederiksberg.

Jonatan Spang elsker hverdagen og dagligdagen. Og lige nu, hvor bladene klæder om fra spændstig grøn til flammende rødorange, er det typisk ham at rode rundt i haven, som han deler med sin kæreste Loui.

Det er også typisk ham at læse noget i avisen, som han hidser sig op over og kan ’rable løs om’.

»Nu læste jeg for eksempel i dag i avisen – det synes jeg, er meget morsomt – at Alternativet i København ikke var begejstret for Metroen, fordi den ikke flytter nok biler og ikke fjerner asfalten for bilisterne. Det ville være nemt for dem at sige; ’det er et fremskridt, men vi vil gerne endnu mere. Men i stedet for udtrykker de sig i totaler, og man er ikke tilfreds, før der er et muldyr, der trækker en HT-bus. Det er jo grundlæggende komisk, at hvis man ikke kan få det hele, så vil man ikke have noget.«

Jonatan Spang er 41 år, uddannet skuespiller og har i 20 år levet som komiker.

Han er vært på det satiriske DR2-magasin ’Tæt på Sandheden’, som lige nu holder pause. Det gør Jonatan Spang til gengæld ikke. Han er i fuld gang med sit one-man show ’TYPISK!’, der har forestillinger i hele landet, men er snart tilbage på Bremen i Nyropsgade.

»Lige før jeg går på scenen, tænker jeg, Gud er det virkelig så mange år siden, jeg begyndte. Hvad skete der lige? Og jeg bliver stadig benovet over, at folk ligesom har købt en billet, fået passet deres børn og fundet en parkeringsplads. Det er fedt. Det er jeg meget ydmyg over for.«

Det er tyve år siden, han startede som komiker på Kulcaféen i Pisserenden, hvor det egentlig mest handlede om at gå ind og fyre one-liners af og så få fem fadøl i betaling på en tirsdag aften. Samme år, som han vandt DM i stand-up, 1999, begyndte han på skuespillerskolen ved Aarhus Teater, og blev færdiguddannet fire år senere. De første år havde han roller både på film og teater, og han har også forsøgt at kombinere de to verdener, komikken og skuespillet, men har truffet det valg, at han gerne vil være en del af hele processen, hvad enten det er i Tæt på Sandheden eller one-man shows.

Nyder den kreative proces

»Jeg nyder virkelig selv at stå for hele den kreative proces både i showene og i ’Tæt på Sandheden’, som jeg producerer sammen med DR. Som skuespiller skal man finde en stor glæde i at være et lille tandhjul i et urværk, der skal forløse en instruktørs vision. Det skal man elske, og det har jeg også elsket, men det bliver sværere at vende tilbage til, når man i perioder har siddet på hele processen,« siger Jonatan Spang.

Han er med på, at der er roller, han aldrig vil få tilbudt, fordi folk ville sige, ’nåh, det er Jonatan Spang’ fremfor det er den og den karakter.

”Kan du huske filmen ’En kort en lang’? Der var Klaus Bondam med som præst i cirka fire minutter, og det eneste jeg tænkte, det var hov, der er Klaus Bondam. Det er for mærkeligt, og sådan tror jeg også, det kunne være at se mig i nogle roller. I virkeligheden synes jeg, at det fineste for en skuespiller er, at man egentlig ikke ved så meget om mennesket, så rollen træder mere frem. Som komiker er det nærmest det modsatte: Der træder man selv frem med sit eget væsen: Det er sådan her jeg ser verden.”

Jonatan Spang i Frederiksberg Have.

Jonatan Spang i Frederiksberg Have. – Foto: Foto: Martin Sørensen

I stand-up-verdenen er han med egne ord blevet set som sådan en brilleabe-agtig type.

»Og der var helt sikkert også nogle i teatermiljøet, der syntes, at comedy var noget lavkulturelt fis, og det har jeg faktisk forsøgt at hoppe op og falde ned på,« siger Jonatan Spang.

I 2008 som kun 30 år blev han teaterdirektør på Nørrebro Teater og selvom den karriere kun varede et par år, var der en dør i forhold til skuespillerkarrieren, der lukkede sig bag ham.

Det har han ikke fortrudt.

»Man ved jo aldrig, hvad der var sket, hvis jeg havde valgt en anden vej. Det kunne være, at jeg havde været en stor skuespiller, men det kunne også være, at jeg havde siddet derhjemme og kedet mig. Det ved man ikke. Det, jeg havde svært ved i de år, jeg udelukkende var skuespiller, var det der med at sidde og vente på, at telefonen ringede. Det passede dårligt til mit temperamentet. Jeg er god til at få folk i gang og selv ringe og få mennesker engageret i sager. Grundlæggende har jeg det bedre med at ringe op end at være den, der bliver ringet op. Så på den måde fortryder jeg ikke noget.«

Har du egentlig smagt ærtemælk?

Vi sidder på Café Funder ved Frederiksberg Have, hvor par på date, veninder med kaffe i hånden og løbere i lycra udgør baggrundskulissen fra de sprossede vinduer.

»Har du egentlig smagt ærtemælk?« spørger han pludselig, da tjeneren kommer med kaffen og to kander med mælk – en med sødmælk og en med havremælk.

»Det er åbenbart det nye nu, det kunne du prøve,« siger han og tager en slurk kaffe. Med sødmælk. Og æder i én mundfuld den medfølgende portionschokolade.

I ’Tæt på Sandheden’ er Jonatan Spang vært og fylder ikke meget, men i sine shows, der ofte varer cirka halvanden time uden pause, står han frem som sig selv.

»Det er tanken, at det er de store historier formidlet gennem den personlige anekdote. Og jeg elsker den kontakt man har med publikum. At vi er i samme rum og oplever de samme ting,« siger Jonatan Spang, der sjældent bruger ironi i sine satiriske programmer.

»Ironien var meget udbredt i branchen i 90‘erne og i starten af 00’erne. Ingen anede hvad fanden, nogen egentlig mente. Og afhængig af folks reaktion kunne man også vælge bagefter at sige, om det bare var ironisk eller noget, man virkelig mente. Så det er helt klart, at jeg forsøger at stå lidt tydeligere og ikke pakke komikken for meget ind i ironi.«

Han mødte sin kæreste Loui for fire år siden og for tre år siden købte de en stor villa på Frederiksberg. Haven er han blevet rigtig glad for, og de har både insekthotel i baghaven og blomstereng i forhaven. Med tiden skal de formentlig have børn, og så kan det godt være Jonatan Spang gasser lidt ned for forestillinger om aftenen.

Han er tidligere blevet betragtet som en drengerøv, og den vil han gerne lige begrave:

»Jeg har aldrig set mig selv som en drengerøv. Det er sådan noget fra det hedengange M! Magasin og jeg har aldrig identificeret mig som sådan. Jeg er komiker.«

JONATAN SPANG

  • • Jonatan Spang, 41 år, kæreste med Loui. Parret bor på Frederiksberg.

  • • Uddannet skuespiller fra Aarhus Teater. Vandt DM i stand-up i 1999. Har lavet flere one-man shows og er aktuel med forestillingen TYPISK!, der spiller på Bremen og i DRs koncerthus til januar.

  • • Til februar er han tilbage i dit tv med Tæt på sandheden.

»Jeg kan godt lide at gå en tur i skoven. Det klarer hjernen,« siger komikeren Jonatan Spang.

»Jeg kan godt lide at gå en tur i skoven. Det klarer hjernen,« siger komikeren Jonatan Spang. – Foto: Martin Sørensen

Mit efterår: Jonatan Spang

»Jeg synes, man lige skal over det der punkt, hvor man er nødt til at give op på, at der ikke kommer mere sommer. Det er svært, men der er mange ting, der er gode ved efteråret. Hele svampetingen er fantastisk. Jeg køber svampe i supermarkedet og laver dem med piskefløde og hvidvin. Jeg kan godt lide at gå en tur i skoven, det klarer hjernen, det er mega fedt. I dette efterår er jeg meget ude i landet, og så er der nogle pauser, hvor man kan gå en tur i naturen.«

»Jeg bliver ikke moody over vejret om efteråret. Hvis jeg bliver det, er det først senere i januar og februar. De kan være virkelig hårde. Hele det der stræk op mod jul, der er sådan en følelse af at være på vej derhen og på vej mod jul, og det skal nok gå alt sammen. Men efter jul har man ligesom lyst til at sige; nå. Det var det rent vintermæssigt. Nu skal vi noget andet, men det er først der, det bliver rigtigt hårdt med overtræksbukserne.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Godt sammenhold og passen på hinanden er noget af det, beboerne Malene Pedersen og Jørgen Lehman fremhæver, når de skal beskrive Akacieparken, hvor de bor.

I Akacieparken: »Jeg bliver sur, når folk kalder os Somaliaparken«

KFUM Tennisklub risikerer nu at må droppe planerne om en ny hal.

Ny hal hænger i tynd tråd: Kommunen trækker støtte til tennisklub