Kirsten Holm har mikset cocktails på K-Bar i 17 år.
Kirsten Holm har mikset cocktails på K-Bar i 17 år. - Foto: Martin Sørensen

Tre drinks til det kolde efterår: Kirsten elsker, at der kommer ild ud af munden

Vermouth og snaps hitter lige nu, siger ejer af K-Bar på Gammel Strand, Kirsten Holm. Hun frister med tre lækre efterårsdrinks, du selv kan mixe derhjemme. Pas på! Det er ikke for børn, og der er smæk på røgsmagen.

Man sidder godt. De sorte barstole er ikke højere end, man kan nå jorden selv med beskedne 169 centimeter. Sådan er det på cocktailbarer i Japan, og sådan er det på K-bar Ved Stranden. Den har eksisteret i 17 år og er den første cocktailbar herhjemme, hvor en kvinde står bag.

Kirsten Holm er 58 år og bor med sin mand på Frederiksberg. Hun er født og opvokset i Bangkok som datter af en amerikansk mor og dansk far, der boede 28 år i Sydøstasien.

Hun har læst film- og medievidenskab og har arbejdet som bartender siden hun var ung. Før hun åbnede K-bar for 17 år siden, arbejdede hun ni år på SAS Royal-hotellet. Her lærte hun to japanere at kende. Den ene, som desværre er død nu, rejste med hende til Japan, og det var på en tre-ugers rundrejse med ham, at hun hentede inspiration til K-Bar og en anden måde at indrette en bar på.

»I Japan går især mænd ofte på bar. Der er langt fra hjemmet til arbejdet, og det at gå på bar er et sted af finde ro, når bossen er gået og inden man tager hjem. Ofte kan mændene ikke tage hjem, for konen skal have fred og ro til at læse lektier med børnene,« fortæller Kirsten Holm, der tog det bedste fra den japanske barkultur med, da hun åbnede K-bar i den tidligere systue med dueblåt gulvtæppe.

»For det første er det højden i baren. Når du sidder i din stol er det lige meget, hvor høj eller lav du er, du sidder godt. På nogle barer skal jeg nærmest kravle op på barstolen, og når jeg endelig kommer op, er den stadig høj og det lukker lokalet. Min idé med de lave stole og hele barens indretning var at inddrage gæsten, som de gjorde i Japan. Hvis man kommer alene, kan man sætte sig i baren, men hvis du skal på date gider du jo ikke sidde i baren og have mig åndende i nakken. Så sætter man sig ved et bord i fred,« siger Kirsten Holm, der sjældent, men dog har måtte smide folk ud, hvis de ikke respekterer det lille lokale.

Her opfører vi os ordentligt

»Det er aldrig dem, man tror det er, der er ballademagere. Det er heldigvis sjældent, men nogle gange har jeg måttet sige, vi er simpelthen for lille et sted til dig. Eller sige til folk, at de skal tage skoene ned fra bordet. Det vil jeg altså ikke have. Pludselig er der en pæn kvinde i stiletter, der lige synes de skal op på bordet. Jeg synes, at det er vigtigt at jeg som bartender og ejer sætter en tone – ligesom en klasselærer – der siger ’her opfører vi os ordenligt’.«

Cocktailbranchen har været en ren mandebranche, og Kirsten Holm er den første kvinde der ejer en cocktailbar herhjemme. Som ung var hun god til at spotte borde, hvor hun skulle undgå visse typer.

»Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har fået dumme kommentarer. Det har ændret sig efter #metoo – i dag holder man mere øje med om nogen spræller med armene, så man taber noget af det, der er på bakken. Der er stort set ingen længere, der tør klappe en bartender bagi.«

Hun er selv i baren hver uge, og selvom hun lige er gået ned i timer, knokler hun hårdt. Det er opskriften på, at K-Bar år efter år giver overskud.

Tre efterårsdrinks

Helt særligt for vores læsere har Kirsten Holm mixet tre efterårsdrinks, der nok skal sende eventuelle kommende vinterdepressioner sydpå.

Gør dig klar til at finde vermouth og snaps frem:

»Det hitter lige nu – jeg er selv ret pjattet med en Rød Aalborg. Det holder,« siger Kirsten Holm, der også frister med røgede drinks.

»Jeg er vild med alt, der er røget. Jeg elsker at der kommer ild ud munden, og at det smager af brændt træ.«

Mix drinkene i et arbejdsglas med isterninger og en lang ske inden du hælder dem op i dit favoritglas. Brug for Guds skyld ikke sugerør. Det er jo ikke en børnefødselsdag.

God fornøjelse og godt efterår.

N/A

N/A – Foto: N/A

K-BAR‘S ESPRESSO MARTINI

Et shot espresso

4 cl. bourbon whisky

2 cl. Marie Brizard Grand Orange eller rød Grand Marnier

2 cl. Kahlua

Garniture kaffe bønner eller malede kaffe

N/A

N/A – Foto: N/A

SUNKEN GARDEN

2 cl. Cynar (italiensk bitterlikør på artiskok – af samme sort som Amaro)

3 cl. Snaps

2 cl. Solbær rom

2 cl. Lillet Rosé (en vermouth)

Garniture et laurbærblad

N/A

N/A – Foto: N/A

SMOKEY MARY

Lapsang souchong te (røget te)

4 cl. vodka

sjat friskpresset citron

1,5 cl. tør sherry

krydderier (salt,peber,tabasco,engelsk sauce, selleri salt)

tomatjuice

Garniture et styk bacon , der lige får med flammekasteren eller er stegt i ovnen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Snart er det tid til influenza-vaccine.

Influenza-stikket bliver forsinket i år

Arvin Storgaard med hustruen Karin Storgaard, som døde i sidste måned.

Tak for opmærksomheden ved Karins død