Gammel Kongevej 1840
Gammel Kongevej 1840 - Foto: kbhbilleder.dk og Frederiksberg Stadsarkiv

Like 👍

Gammel Kongevej, en landsby i landsbyen

Gammel Kongevej, vejen, der blev til som kongevej for at transportere Christian 4. ind og ud af København. Gammel Kongevej, en vej, der har overlevet tidens mainstream, og som den dag i dag stadig ulmer af at være speciel – ligesom den gang kun de kongelige måtte betræde vejen.

Det hele startede i 1600-tallet, da Kong Christian 4 anlagde en kongevej, for lettere at komme ind og ud af København. Kongevejen var forbeholdt de kongelige og blev åbnet for de offentligheden i 1641.

I 1663 fik kongehuset (Frederik 3) sommerhus ved det, der i dag hedder Frederiksberg Runddel, hvilket betød, at de kongelige begyndte at tage en anden vej ind til og ud af København. Det betød, at kongevejen mistede sin position. I folkemunde blev vejen kaldt Gamle Kongewæy i 1728.

Gammel Kongevej har engang været en landevej

Gammel Kongevej har engang været en landevej – Foto: kbhbilleder.dk og Frederiksberg Stadsarkiv

Kongevejen blev til en landevej, der udviklede sig til en villavej, hvor villaerne langsomt blev afløst af etage- og karrebyggeri i takt med industrialiseringen.

Billedet viser en villa på Gammel Kongevej 148. Her boede N.F.S. Grundtvig boede fra 1867 - 1868

Billedet viser en villa på Gammel Kongevej 148. Her boede N.F.S. Grundtvig boede fra 1867 – 1868 – Foto: kbhbilleder.dk og Frederiksberg Stadsarkiv

Uofficiel hovedgade

Kongevejen, der strakte sig helt til Roskilde, udviklede sig langsomt til en handelsvej ind og ud af København. Gammel Kongevej kaldes for Frederiksbergs uofficielle hovedgade, og spørger man folk på Frederiksberg en typisk tirsdag formiddag, får man hurtigt det indtryk, at mange anerkender denne uofficielle kåring.

Et ekko

”Hygge, en landsby i landsbyen. Her er vi der for hinanden.”

Uanset hvem du spørger, lyder der det samme ekko af de samme ord og sætninger om Gammel Kongevej, når de får spørgsmålet, hvad det første er, de tænker på, når de hører ordet: ”Gammel Kongevej.”

’Her kan du få alt’

Klokken er lidt over ti om formiddagen. Butikkerne på Gammel Kongevej er så småt ved at åbne. Folk sidder på de små cafeer og får sig en kop kaffe eller en sen morgenmad. Vejen emmer af liv og venlighed. Smiler du, får du et smil igen. Og hvis du ikke smiler først, får du med stor sandsynlighed et smil, du responderer på, hvis du er i nogenlunde godt humør.

Ved en bus stoppested sidder en ældre- og yderst velklædt kvinde. Den mørke spadseredragt, de røde læber, den perfekt lagte øjenskygge på øjenlågene, der er ved at give efter for tyngdekraften, rougen på hendes letrynkede kinder og neglelakken på hendes velplejede negle, vidner om en kvinde der sætter pris på at se godt ud. Hun sidder ned, og ved siden af hende står hendes rollator.

– Foto: Chili Djurhuus

En kvinde, som hende ser man mange af på Gammel Kongevej. Ikke at forglemme mændene, der i jakkesæt kommer spadserende enten med stok eller med den rollator, de tvunget til at bruge for at kunne bevæge sig ud i efteråret. Det føles lidt som at gå ind i en tidslomme. Tilbage til en tid, hvor elegance var kodeordet. Et kodeord, der på en eller anden måde stadig lever i bedste velgående på Gammel Kongevej, bare i en nyere version.

Kvinden i spadseredragten smiler af spørgsmålet:

– Hvad er det bedste ved Gammel Kongevej?

”På Gammel Kongevej kan du få alt, unge dame. Lige meget, hvad du har behov for, så kan du få det her. Og det er det, jeg elsker allermest ved Gammel Kongevej.”

Ligeså hurtigt, som hun svarer, ligeså hurtigt rejser hun sig med sin rollator og går overraskende hurtigt hen til bussen, der som et lyn fra en klar himmel, er ankommet til stoppestedet.

”Jeg skal med bussen, da jeg skal på hospitalet,” siger kvinden i spadseredragten og forsvinder ind i bussen, før jeg når at spørge hende ,hvad hun hedder, eller om jeg må tage et billede af hende.

Handelsgaden

Bussen forsvinder hurtigt ned af Gammel Kongevej med kvinden i spadseredragten, og jeg sætter det ene ben foran det andet og begynder at gå ned af Gammel Kongevej. Og kvinden i spadseredragten har ret. På Gammel Kongevej kan man få alt – eller næsten alt, og det er af høj kvalitet toppet med en del kreativitet.

På Gammel Kongevej kan du købe smykker, kvalitetstøj og sko til børn og voksne. Der er frisører, helsekostbutikker, og du kan købe en is, samtidig med at du støtter sociale projekter i Afrika.

Hvis dine negle eller din hud trænger til at blive plejet, så er der også mulighed for det.

Mangler din hud kulør i vintermånederne, kan du tage sol, og er det blevet for kedeligt, når lyset slukkes i soveværelset, findes der også mulighed for at finde inspiration til at gøre det lidt sjovere. Du kan få lappet din cykel, købe en frisk fisk, drikke et glas vin, købe olie og smovse dig i alverdens afskygninger af ost.

Orker du ikke at tage i IKEA, og vil du betale lidt mere, er det muligt at købe et køkken, en seng eller en sofa op til flere steder på Gammel Kongevej.

Og hvis du bliver tørstig af alt det shopperi og kan vente 18 minutter, kan du smutte ind på Simon Spies’ gamle stemværtshus, 90´eren.

Det tager 18 minutter

”Jeg ved ikke, om det er en skrøne,” smiler ejer Peter Hegeler-Meile og fortsætter ”Men historien siger, at når Simon Spies landede i lufthavnen, så ringede han fra lufthavnen og bestilte en øl. Det passede præcis med, hvor lang tid det tog at køre fra lufthavnen og herind på 90´ernen.”

Simon Spies kom til på værtshuset 90‘eren. Han sad angiveligt ved bordet længst til højre. Ved de andre borde sad de kvinder han var kendt for at have i sit følge.

Simon Spies kom til på værtshuset 90‘eren. Han sad angiveligt ved bordet længst til højre. Ved de andre borde sad de kvinder han var kendt for at have i sit følge. – Foto: Chili Djurhuus

På 90´eren tager det 18 minutter at servere en øl. Det skyldes ,at de fylder ølglasset med skum, og hver gang skummet fra øllen er faldet og er væk, fylder de mere øl i glasset, lige indtil glasset er fyldt med øl toppet med en fin skum. Også kaldet slow beer.

”Øllen bliver rigtig blød og rund,” siger Peter Hegeler-Meile og peger efterfølgende hen på de pladser, hvor Simon Spies angiveligt skulle have siddet.

Ordentlige kunder

Efter mange år i værtshusbranchen taler Peter Hegeler-Meile af erfaring, og han lægger ikke skjul på, at kunderne på 90’eren opfører sig bedre end andre steder i byen.

”Folk tager simpelthen mere hensyn her på Gammel Kongevej, og tro mig der er mange stamkunder, der bor her. Det er lidt ligesom en landsby. Vi er her for hinanden. Folk er sgu ordentlige her.”

Kaare Myltoft kommer tit på 90‘eren. Han elsker Gammel Kongevej, og har flere gange oplevet at få hjælp af folk, når han faldt med sin rollator.

Kaare Myltoft kommer tit på 90‘eren. Han elsker Gammel Kongevej, og har flere gange oplevet at få hjælp af folk, når han faldt med sin rollator. – Foto: Chili Djurhuus

En kunde, Kaare Myltoft, bekræfter Peter Hegeler-Meile og fortæller om flere episoder, hvor han er faldet med sin rollator. Episoder, hvor, folk ligefrem er kommet ned fra deres lejligheder og hjulpet ham, fordi de har set ham falde.

LP’en er ikke død

Hvis du tror, at LP’en og CD´en er uddød, så tro om igen. Det er de i hvert fald ikke på Gammel Kongevej. I butikken Sound Station fås alt, hvad hjertet begærer indenfor musik, plakater og artwork, og lidt til og ifølge ejeren, Jesper Hansen, kommer der mange lokale.

LP‘en er ikke død på Gammel Kongevej. Her kan du du finde alt hvad hjertet begærer inden for LP’er, plakater og artwok.

LP‘en er ikke død på Gammel Kongevej. Her kan du du finde alt hvad hjertet begærer inden for LP’er, plakater og artwok. – Foto: Chili Djurhuus

”Hvis din butik kan ligge i Vejle, så kan den ikke ligge på Gammel Kongevej,” siger Annette Nymark, ejeren af legetøjbutikken Prik. Og meget tyder på, at hun har ret.

Mange unikke butikker

Fortsætter man turen nedad Gammel Kongevej går det hurtigt op for en, at der er mange unikke butikker, nok flere end man normalt ville se på en vej med en længde på 1.8 kilometer.

Og mainstream er ikke det første ord, der falder en ind, hvis man giver sig den gave at bruge 20 – 25 minutter på gå fra starten af Gammel Kongevej ved søerne til slutningen ved Frederiksberg Rådhus

50 år år på bagen

En af de butikker, der har ligget på Gammel Kongevej i mange år, er Methling Vin og Spiritus. Butikken ligger ved enden af Gammel Kongevej, og den har ligget der i 50 år med den samme ejer.

Peer Methling har ejet ‘Methling Vin og Spiritus‘ i 50 år. Han har flere stamkunder, og han er en af dem der har oplevet hvordan Gammel Kongevej har udviklet sig.

Peer Methling har ejet ‘Methling Vin og Spiritus‘ i 50 år. Han har flere stamkunder, og han er en af dem der har oplevet hvordan Gammel Kongevej har udviklet sig. – Foto: Chili Djurhuus

”I gamle dage var der mange møbelbutikker på Gammel Kongevej, hvorefter specielbutikkerne, såsom slagterne, grønthandlerne, delikatessebutikkerne og bagerne tog over. Langsomt lukkede de butikker ned, fordi folk søgte supermarkederne, og nu har vi en anden type specialbutikker på Gammel Kongevej, ” siger Peer Methling, og henviser til alle de unikke butikker, der ligger på Gammel Kongevej.

’Vi er her for hinanden’

Døren går op til Peers butik. En stamkunde kommer ind, og igen opstår fornemmelsen at være hoppet ind i en tidslomme.

”Ja, det her er så en af mine mange stamkunder,” siger Peer og fortsætter: ”Hun kommer en gang om måneden og henter cigaretter til en ældre herre, der ikke kan gå mere. Vi passer på hinanden her på Frederiksberg. Der er en omsorg for hinanden. Vi er der for hinanden, og det her er bare et af mange eksempler, siger Peer hvorefter han henter, hvad der svarer til fire kartoner cigaretter.

Kvinden, der henter cigaretterne til den ældre mænd, nikker og siger: ”Ja, det er jo ikke, fordi jeg har det godt med at hente liglistesøm til ham, men det er den sidste nydelse, han har i livet, så det skal jeg ikke gøre mig til dommer overfor.”

Kvinden ønsker ikke at stå frem med navn eller ansigt.

-Hvad er det, Gammel Konge vej kan?

”Der er bare mere hygge. Folk er også lidt pænere i tøjet, eller så gør de bare mere ud af sig selv, når de besøger Gammel Kongevej,” siger Peer og smiler. Mine tanker går tilbage til den pæne kvinde der forsvandt ind i bussen. Jeg giver Peer hånden og går ud af butikken.

Signe Hestehauge, arbejder på ‘Creative Space’. Når hun hun har fri er hun der også. Hun elsker at sidde og male og kigge ud på Gammel Kongevej, som hun ser som en landsby i landsbyen

Signe Hestehauge, arbejder på ‘Creative Space’. Når hun hun har fri er hun der også. Hun elsker at sidde og male og kigge ud på Gammel Kongevej, som hun ser som en landsby i landsbyen – Foto: Chili Djurhuus

På vej tilbage ad Gammel Kongevej kommer jeg forbi Creative Space. Her sidder Signe Hestehauge og maler,.Signe er elsker Gammel Kongevej.

”Gammel Kongevej er lidt ligesom en landsby i landsbyen. Her er hyggeligt. Og bygningerne er så smukke. Det føles nogle gange, som om, at Gammel Kongevej har en sjæl. At vejen ånder,” siger hun, mens hun maler på en kop.

‘Et udendørs center‘

Zoe og Emma på 12 år er endnu to i rækken, der bekræfter, at Gammel Kongevej kan noget helt specielt.

Zoe og Emma som begge bor på Gammel Kongevej elsker at være på Gammel Kongevej, som de lidt ser som et udendørs indkøbscenter.

Zoe og Emma som begge bor på Gammel Kongevej elsker at være på Gammel Kongevej, som de lidt ser som et udendørs indkøbscenter. – Foto: Chili Djurhuus

”Her er bare så smukt, og her er det hele. Det er lidt ligesom et udendørs indkøbscenter, hvor det hele er af super god kvalitet,” siger pigerne nærmest i munden på hinanden, mens de griner.

Zoe og Emma bor og komme dagligt på Gammel Kongevej, og de elsker vejen.

”Det bedste er næsten, at her er så mange mennesker. Det gør, at her er trygt. Folk er så venlige, og hvis jeg har brug for hjælp, er der altid nogen til at hjælpe, og det er virkelig dejligt”, siger Zoe.

Aftenen er ved at lægge en dyne hen over Gammel Kongevej. Mørket falder på, butikkerne lukker og restauranterne vågner fra deres tornerosesøvn. En type landsby i landsbyen titter stille frem med et smukt orange lys, der stråler ud på Gammel Kongevej. En vej, der engang kun måtte betrædes af de kongelige, men som nu kan betrædes af alle. Hvor heldig har man lov at være!

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Avatar

Om journalisten Chili Djurhuus

Journalist på Frederiksbergbladet.

Christian Jensen, formand for Frederiksberg Erhverv.

Ny metode kan gøre Gammel Kongevej endnu mere unik

Dan Tùrell og Gammel Kongevej