Jakob Sidenius er ikke interesseret i at begrænse brugen af kunstgræsbanerne på Jens Jessens Vej men at begrænse støjniveauet.
Jakob Sidenius er ikke interesseret i at begrænse brugen af kunstgræsbanerne på Jens Jessens Vej men at begrænse støjniveauet. - Foto: Martin Sørensen

Fodboldspil gør livet surt for naboer

Naboer til de nyanlagte kunstgræsbaner på Jens Jessens Vej generes på daglig basis af støj fra entusiastiske fodboldspillere. En støj som oftest varer ved til den anden side af klokken 22.

16. august indviede Frederiksbergs borgmester Simon Aggesen (K) seks kunstgræsbaner på Jens Jessens Vej. Dermed fik det populære idrætsanlæg et tiltrængt løft til glæde for de tusindvis af fodboldspillere, som hver uge sveder, tackler og jubler på grønsværen.

De seks nyanlagte kunstgræsbaner er placeret i den sydvestlige ende af idrætsanlægget på Jens Jessens Vej. Nærmeste nabo er S-togbanen (linje F). Umiddelbart på den anden side af togskinnerne ligger Valby-villavejen Sæbyholmsvej.

Det er i dette grænseland mellem Frederiksberg og Valby, at den umiddelbare glæde over de nye topmoderne fodboldbaner er mest udfordret.

Oplyste stuer

Opbakningen til at fodbold er fantastisk for samfundet i almindelighed og folkesundheden i særdeleshed, er utvetydig fra samtlige beboere, Minby har været i kontakt med.

Der er imidlertid et par udfordringer, som beboerne på Sæbyholmsvej ønsker, der bliver fundet en løsning på. I al mindelighed forstås.

Den ene udfordring er lyset fra de syv projektører, som sidder i toppen af de syv master. De 20 meter høje master er naturligvis rejst for at oplyse fodboldbanerne, så de kan benyttes efter mørkets frembrud.

Problemet er, at de også oplyser nogle få boliger dels på Rådmand Steins Allé på Frederiksberg-siden og dels på Sæbyholmsvej på Valby-siden. Mere om denne problemstilling i artiklen i dette opslag.

132 brølende mænd

En anden udfordring er den støj, som uafværgeligt opstår, når 22 mænd m/k tørner sammen på en fodboldbane. Gang herefter tallet med op til seks (baner) og læg dertil råben fra trænere og eventuelle tilskuere samt en gennemtrængende fløjten fra de enkelte kampes dommere.

Resultatet bliver en støj, som kan høres på afstand – også 35 meter inde på den anden side af kommunegrænsen. På Sæbyholmsvej 22. Her bor Jakob Sidenius med sin kone og tre børn.

»Lad mig starte med at slå fast, at jeg er stor tilhænger af fodbold. Det er kun fedt, at der er fodbold på banerne. Vores yngste søn er medlem af FA 2000 og har brugt mange timer på fodboldbanerne generelt på Jens Jessens Vej. Det samme har vores store søn, dengang han gik til fodbold,« siger Jakob Sidenius og fortsætter:

»Jeg har også selv spillet fodbold, og jeg var bestemt ikke blandt de stille spillere på banen. Der bliver råbt, når man spiller fodbold. Sådan skal det være. Jeg må bare sige, at larmen fra de nyanlagte kunstgræsbaner er dræbende for den gode og hyggelige havestemning, som vi nød til fulde det meste af sommeren. Lige indtil banerne blev indviet i august.«

Lukkede vinduer

»Dengang var det stadig varmt. Larmen fra banerne gjorde imidlertid, at vi ikke kunne holde ud at opholde os i vores have i længere tid ad gangen, ligesom vi måtte vælge mellem at svede inden døre med lukkede vinduer eller høre på støjen frem til projektørerne blev slukket engang mellem klokken 22 og 23.«

Jakob Sidenius fortsætter:

»Nu er det blevet køligere, og vi har ikke længere behov for åbne vinduer, men selvom vi sidder i vores stue med lukkede vinduer, kan vi stadig tydeligt høre råb fra fodboldbanerne de fleste aftener.«

Forskel på støj

Når man bosætter sig i landets hovedstad i umiddelbar nærhed af et stort baneanlæg, må man forvente en vis aktivitet og deraf støj. Den præmis er Jakob Sidenius fuldstændig med på:

»Vi er på ingen måde skræmte af støj. Vi har købt hus klos op ad en S-tog bane, og da vi boede på Frederiksberg, var det også med S-toget som nærmeste nabo. Man skal bare forstå, at der er stor forskel på støjen fra et forbipasserende S-tog og støjen fra op til seks fodboldkampe ad gangen,« siger Jakob Sidenius og uddyber:

»S-togene kører forbi og overdøver alt i tre-fire sekunder, men er herefter væk. Med fodboldbanerne er det lige omvendt. Her kan der ind imellem være ro, hvorefter roen bliver brudt af meget høje brøl. Herefter er der nye råb, fløjten fra en dommer eller måske højlydte skænderier. Lydpåvirkningen varer ofte ved en hel aften, og uforudsigeligheden i støjniveauet er altså en betydelig negativ faktor.«

Udvidet åbningstider

Det er ikke nyt, at der er fodboldbaner på arealet ved Jens Jessens Vej. Det nye er, at det nu er kunstgræsbaner, og at banerne er oplyste af nyopførte lysmaster.

Dermed benyttes samtlige seks baner på området i længere tid. Dels fordi kunstgræs kan tåle langt hyppigere brug, og dels fordi åbningstiden er udvidet. Det udgør ifølge Jakob Sidenius en stor forskel:

»»Vores anke går primært på, at der med de nye lysmaster er betydelig øget aktivitet i aftentimerne og derfor også et betydeligt øget lydniveau fra banerne.«

Lydabsorberende hegn

Jakob Sidenius understreger, at han ikke er interesseret i at begrænse brugen af banerne men at begrænse støjniveauet:

»Uden på nogen måde at være ekspert forestiller jeg mig, at der kunne etableres en form for lyddæmpende foranstaltning langs det nuværende banehegn. Jeg har fået oplyst, at der skulle være planer om at renovere gangstien mellem baneanlægget og jernbanen. Det kunne passende være en anledning til at opstille en reel lydafskærmning – for eksempel i form af et lydabsorberende støjhegn,« siger Jakob Sidenius og tilføjer:

»Vi vil meget gerne i dialog med Frederiksberg Kommune om at finde en eller flere løsninger, der både kan sikre et fortsat godt naboskab og et sundt og aktivt idrætsliv.«

De nyanlagte kunstgræsbaner på Jens Jessens Vej skaber masser af glæde blandt de tusindvis af lokale fodboldspillere. Der følger imidlertid også nabogener med.

De nyanlagte kunstgræsbaner på Jens Jessens Vej skaber masser af glæde blandt de tusindvis af lokale fodboldspillere. Der følger imidlertid også nabogener med. – Foto: Martin Sørensen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
»Når lamperne på boldbanerne er tændte, mødes man af blændende projektører. De bidrager absolut ikke til en afslappet fornemmelse,« siger Jørgen Meyer.

Lyset spolerer aftenhyggen

Mozarts Plads kort inden metrohegnet kom op sidste sommer.

Ny Mozarts Plads skal være et grønt rum for alle sydhavnere