»Se dig for,« opfordrer Christina, som gerne vil starte en hel bevægelse af hverdagsnysgerrighed.
»Se dig for,« opfordrer Christina, som gerne vil starte en hel bevægelse af hverdagsnysgerrighed. - Foto: Jacob Schneider

Christina elsker byen: Se din bydel, som du aldrig har set den før

NY BOG. Christina Bruun Olsson har en mission: Hun vil lære os at løsne blikket fra skærmene, se os for og nyde byens detaljer. Hendes nye bog »Se dig for – 100 hverdagsmotiver« er et skridt på vejen.

AF JAcob Schneider

KØBENHAVN: »Et stykke nedtrådt tyggegummi. Malingsrester. Prikker eller huller.

Hvis jeg har et kvarter, fordi jeg skal vente på nogen, så kan jeg da godt lige finde mig et tilfældigt opstået hjerte. Jeg synes da, jeg har fortjent mindst et hjerte hver dag, så jeg skal da få øje på et.«

– Foto: Jacob Schneider

Vi er på gåtur med Christian Bruun Olsson, som netop har udgivet bogen »Se dig for – 100 hverdagsmotiver«.

I bogen præsenteres 100 typiske hverdagsmotiver, som på ingen måde er skjult, men som vi alligevel sjældent lægger mærke til. Bogen er fyldt med billeder og skrevne eksempler, der inspirerer og opfordrer læseren til at opdyrke et nyt og mere opmærksomt blik på hverdagens små skatte

Virkelighed uden skærm

Og Christina ser sig for – i dén grad.

Hun kalder det at betragte.

»Eller snage. Glo. Være vindueskigger. Der er jo simpelthen så mange ting lige for næsen af os, som er værd at se på,« siger Christina, som har stor erfaring med ’voyeurismen’ gennem sit arbejde som grafisk designer.

De mange års erfaring som hverdagsbetragter, hvilket har ført til bloggen »En visuel synsvinkel« og en populær profil på Instagram, hvor hun deler de hverdagsmotiver, hun kommer forbi på sin vej. Hun afholder også guidede byvandringer, hvor hun forsøger at åbne deltagernes øjne for de mange visuelle skatte, der gemmer sig i bybilledet.

– Foto: Jacob Schneider

Og den form for nysgerrighed på vores by og omgivelser gør os til gladere og mere opmærksomme mennesker, mener hun. Dét vil hun hjælpe flere med at få øjnene op for – bogstaveligt talt.

»Vi søger jo hele tiden at blive underholdt. Lige så snart vi har tiden til det, i toget eller på perronen, så tager vi vores mobil frem og kigger dér. Men der er simpelthen visuelle oplevelser alle vegne, så det er bare at se sig for. Og selv om jeg er rimeligt indoktrineret med at se mig for, så har jeg jo også dage, hvor jeg bare kigger ned i mobilens forjættede skærm og stresser rundt. Så kommer jeg hjem og tænker over, at jeg ikke aner, hvordan den, der sad ved siden af mig i toget, så ud. Super ærgerligt…

Jeg synes ikke, det er relevant, om noget er pænt eller grimt – det kan være lige interessant eller lige hamrende kedeligt. Man snyder da i hvert fald sig selv, hvis der er noget, man ikke vil se på,« siger forfatteren og fortsætter:

»Jeg mener måske bare, at virkeligheden er mere interessant, end hvad vi kan finde på Facebook og Youtube og så videre. Her er det kun et helt naturligt filter,« siger Christina og slår ud med armene mod et nedløbsrør.

»Se, når solen så pludselig titter frem. Så er verden helt anderledes med alle de skygger, der popper op. Eller når det lige har regnet, så omdannes gader og fortove til store lærreder, der spejler byens tage og så videre.

– Foto: Jacob Schneider

Det kan blive en hel lille hverdagsfest, sådan en gåtur. Man keder sig i hvert fald aldrig.

Hvis jeg kunne starte sådan en slags bevægelse, så ville det da være skønt. Altså, jeg har ikke selv sådan en ’mindfulness’-tankegang, men det med at være til stede i nuet… Ja, hvis folk kan bruge det på den måde, er det da skønt.«

Træn dine børn

Bogen er skrevet til voksne, men er sådan set for alle, forklarer Christina. Ikke mindst børnefamilier:

»Jeg har brugt rigtig meget tid med mine børn på at tælle eller observere.

Det er super effektivt til at træne hjernen. Hjerter eller ti turkise ting. Bogen hjælper til at tænke i den retning, så man virkelig kan få en aha-oplevelse i hverdagen. Eller et lille fnis, fordi det er vildt humoristisk.

Emne nummer 100 i bogen hedder fascinationer, for man kan jo finde på alle mulige emner at kigge efter.«

Bliver dine venner og familie aldrig trætte af at gå tur med dig?

»Jeg prøver at styre mig lidt, især når jeg går sammen med min familie. De synes måske nok nogle gange, det kan være lidt belastende. Men de er blevet trænet. ’Se der, mor, det ligner et ansigt’ og sådan. Og hvis de finder et hjerte, så ved de, at de får et klap på skulderen af mor,« griner Christina Bruun Olsson.

Se Christina fortælle på Mozarts Plads her:

ChristinaBruunOlsson SeDigForSydhavnen 20190828 130200

Christina Bruun Olsson, “Se Dig For”, Sydhavnen

Sug din bydel til dig: Mozarts Plads

ØJENÅBNER: Mozarts Plads er for mange i kvarteret blevet reduceret til ’metromuren’, så vi prøver at få Christinas øjne på en tur rundt om byggepladsen.

»Det er jo ’Byens Hegn’, som alle kan søge om at få lov til at dekorere. Et ret fint projekt, som involverer naboerne midt i byggeriet. Her kan vi se nogle værker af et par perle-streetart kunstnere, meget skrøbelige, men de får jo lov til at hænge.

Se deroppe, hvor der er gået et stykke af hjørnet, så man kan kigge ind. Det er spændende at få et kig ind på bagsiden af noget og få den her ’lag-på-lag’ oplevelse.

Herovre står der så en sofa midt på gaden. Det er skønt at finde ting som møbler placeret et sted, hvor de ikke plejer at høre til. Her har vi så mulighed for at se bagsiden og undersiden af en sofa. Det er ikke så tit, man gør det,« siger Christina, mens vi bevæger os ind i passagen mod Fakta.

– Foto: Jacob Schneider

»Se på det opbrudte asfalt ved indgangen her. Det er spændende at kigge på patina: Nogle synes, det er grimt og uordenligt, men en revne kan også være smuk eller der opstår pludselig et bogstav eller et hjerte midt i det hele.

Og cykelstativet der: Over 20 holdere, helt symmetrisk, og så er der lige én, der er vredet ud af facon. Det er sjovt at få øje på systemer, som så bliver brudt.

Nu bliver det virkelig smalt, og når hegn og facade nærmer sig hinanden, sker der noget med lys og skygge: De spejler sig, så rummet bliver helt surrealistisk. Et fotografi med meget organiske former, som blander sig med de helt stringente, arkitektoniske linjer.

Det er også altid sjovt at kigge på klistermærker som her på postkassen, hvor kronelogoet lige er dækket til. Og se nu her: En barnevante. Den har ligget her længe… Der er noget spændende ved glemte ting. Og masser af hjerter ridset i muren her, dem har vi set nogle stykker af – det er jo et herligt kvarter.«

– Foto: Jacob Schneider

Vi er nået om på den anden side af pladsen mod Borgbjergsvej.

»Altså, nu skinner solen jo, og det har regnet. Det er en ret fed kombination. Her kan man finde former i vandpytterne: Hjerter og væsener. Her er der hængt billeder af de gamle karéer op og pludselig spejler vinduerne overfor sig i dem, så der kommer nye vinduer i gavlene – det er jo et visuelt slaraffenland her omkring,« griner Christina.

Christina Bruun Olsson, »Se dig for«, 388 sider, pris: 299 kr. Udgivet på Byens Forlag

Se mere: www.christinabruunolsson.dk

– Foto: Jacob Schneider

– Foto: Jacob Schneider

– Foto: Jacob Schneider

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Der er ikke et vandrør, jeg ikke har styr på, siger Ole Leonhardt, der er Hal-Finn i Vanløse Hallerne. Først var han sparet væk, men nu er der afsæt penge i budgettet til, at han igen kan holde opsyn og servere kaffe.

Hal-Finn kommer tilbage og bådebroen bliver fixet

18-årige Marie Neie Nielsen følger sin lyst til at gå til koncerter, selv om hun har gigt. »Jeg var på Roskilde Festival og sov der og var kun hjemme en gang undervejs - det er jeg ret stolt af. Hvis jeg opgiver at gå til koncert, så har gigten jo taget overhånd,« siger hun.

Marie er som andre unge – bortset fra gigten