Amager Fælleds Venner havde bannerne med, da Fredningsnævnet holdt åbent møde i torsdags om byggeriet på Amager Fælled.
Amager Fælleds Venner havde bannerne med, da Fredningsnævnet holdt åbent møde i torsdags om byggeriet på Amager Fælled. - Foto: Knud Erik Hansen

Fredningsnævnet vil have miljøfokus på asfalteret cykelsti på Amager Fælled

Fredningsnævnet i København holdt i torsdags offentligt møde om Københavns Kommunes forslag til ændret og udvidet fredning på Amager Fælled.

Det drejer sig blandt andet om den gamle strandeng syd for Grønjordssøen, som der indtil efteråret 2017 var byggeplaner for, indtil Københavns Borgerrepræsentation besluttede at flytte byggeriet efter massive protester.

Fredningsforslaget indeholder ikke en miljøvurdering, men dommeren ændrede på mødet Fredningsnævnets hidtidige melding om, at der kunne træffe afgørelse uden en sådan.

Så fredningssagen er sat i bero i tre måneder, hvor Københavns Kommune skal få belyst, om der skal laves en miljøvurdering.

Amager Fælleds Venner og forskellige interesseorganisationer var til stede på mødet, efter at have holdt en lille demonstration ved bagindgangen til Københavns Rådhus, og de var godt tilfredse med dommerens beslutning.

»Han sagde jo sådan set, at Københavns Kommune havde taget for let på naturen. Det er ikke nok med Københavns Kommunes hjemmevurdering af naturen, vi skal have en ordentlig undersøgelse,« siger Knud Erik Hansen, næstformand i Danmarks Naturfredningsforening København og en del af Amager Fælleds Venner.

Asfalteret sti med lys

Det er især planerne om en asfalteret cykelsti med belysning fra det kommende byggeri på fælleden ved Vejlands Allé og til Sundby metrostation, som Naturfredningsforeningen opponerer imod.

»Det er jo ikke nogen sti, jeg vil kalde det en cykelvej. Og det er klart, at når man vil lave en fem meter bred, asfalteret cykelvej med gadelygter, så er det ikke nok i en fredningssag, at kommunen siger, at de vil gøre det så skånsomt som muligt. Man er nødt til at se, hvilke konsekvenser det kan have for naturen,« siger Knud Erik Hansen.

Ifølge ham ønskede også Miljøstyrelsen, Dansk Ornitologisk Forening og NOAH en bedre belysning af de miljømæssige konsekvenser ved at anlægge en asfalteret sti i det område, man nu vil frede. Og Friluftsrådet har skriftligt taget afstand fra cykelstien.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Rasmus Seebach har solgt sin villa.

Dansk fodboldstjerne køber Seebachs millionvilla

Anders Dorph har samlet ind i tyve år for Røde Kors. Han er med igen på søndag - skal du også med?.

Bliv indsamler ligesom Anders