Frederiksberg Boligfond vil alligevel ikke sælge Den Sønderjyske By og Svalegården til Blackstone.
Frederiksberg Boligfond vil alligevel ikke sælge Den Sønderjyske By og Svalegården til Blackstone. - Foto: Bo Børresen

Frederiksberg Boligfond: Salget til Blackstone er aflyst

Den Sønderjyske By og Svalegården kan ånde lettet op. Frederiksberg Boligfond vil alligevel ikke sælge til Blackstone, men retssagen kører alligevel.

Beboerne i Svalegården og Den Sønderjyske By har i mange måneder protesteret og kæmpet mod salget af de to ejendomme til ejendomsinvestoren Blackstone. Men nu er der godt nyt på vej til lejerne.

Frederiksberg Boligfond har valgt ikke at sælge til Blackstone alligevel, så nu kan beboerne ånde lettet op.

Salg af ejendomme

Tilbage i december 2018 indgik Frederiksberg Boligfond en aftale med DK Resi 2018 Propco III (c/o 360 North), om at købe ejendommene Den Sønderjyske By, Svalegården og Peter Bangs Hus.

Ikke mange måneder efter valgte lejerne i Peter Bangs Hus at udnytte muligheden for at købe ejendommen som andelsbolig. Et tilbud som de to andre ejendomme også kunne tage imod, hvis de havde lyst.

Siden er der mellem nogle lejere i Den Sønderjyske By og Frederiksberg Boligfond opstået en tvist som hverken Blackstone eller 360 North er en del af.

I lyset af usikkerheden om, hvornår denne tvist kan afgøres, har Frederiksberg Boligfond og 360 North indgået aftale om at ophæve købsaftalen.

Årsagen til at man har kunne ophæve købsaftalen er, at begge parter er blevet enige om det.

Flemming Brank fortæller:

»På grund af usikkerheden i forbindelse med retssagen har 360 North og Blackstone ikke ønsket at forpligte sig på en ejendomshandel med et uvist tidsperspektiv. Vi ønsker omvendt ro indtil retssagen er afklaret, og vi dermed også kender værdien af fondens ejendomme.«

Et gammel skøde

Tvisten handler om et gammelt skøde fra 1932, der betyder at ejendommene i tilfælde af salg skal sælges til den oprindelige værdi.

Det er i sagens natur langt fra dagens værdi og dermed også langt fra den pris, som handlen var indgået til.

Forud for salget har Frederiksberg Boligfond søgt juridisk rådgivning der konkluderer, at beboerne ikke har en forkøbsret til den oprindelige værdi.

Flemming Brank fortæller:

»Det er helt afgørende for fonden at få afklaret, hvorvidt Frederiksberg Boligfonds ejendomme er det værd der står på skødet fra 1932, eller salgsprisen i dag. Det betyder også, at selvom den verserende retssag kun omhandler Den Sønderjyske By, vil rettens afgørelse have betydning for værdien af alle de ejendomme, det gamle skøde dækker.

Vi forstår godt, at 360 North ikke ønsker at forpligte sig til en ejendomshandel med et uvist tidsperspektiv. At vi er blevet enige med 360 North om at ophæve handlen på både Den Sønderjyske By og Svalegården giver alle mere ro i den aktuelle situation.«

Lejerne har sejret

Også hos Socialdemokratiet er der glæde over det aflyste salg til Blackstone. 2. viceborgmester Michael Vindfeldt siger:

»Jeg vil gerne ønske lejerne stort tillykke med sejren over Blackstone. Sejren har mange fædre og mødre. I dette tilfælde er det ejendommenes lejere. Socialdemokratiet foreslog så sent som i mandags officielt i Kommunalbestyrelsen, at kommunen skulle opfordre Frederiksberg Boligfond til at træde tilbage fra handlen. Flemming Brank afviste dog forslaget i pressen. Om dette pres har medvirket, aner jeg ikke, og det er også mindre vigtigt nu,« siger Vindfeldt og tilføjer:

»Det vigtige er, at vi nu har 500 Frederiksberg-familier som undgår at komme i kløerne på kapitalfonden Blackstone. Det er en milepæl. Jeg kan ærgre mig over, at borgmester Simon Aggesen aldrig direkte har villet tage afstand fra salget, og at hans partifælle, Flemming Brank, så sent som for 14 dage siden afviste Socialdemokratiets forslag om at stoppe salget nu. Men det er heldigvis også uden betydning nu, for Blackstone er ude.«

Borgmester Simon Aggensen siger:

»Jeg tager med tilfredshed nyheden til efterretning. Det er ene og alene parternes beslutning, som Frederiksberg Kommune ikke har indflydelse på. Generelt kan jeg dog tilføje, at Frederiksberg skal være en by for alle. Det er en af grundene til, at jeg har efterlyst, at de der investerer i boligejendomme viser samfundssind og respekt for byen og os der bor her.«

Fokus på beboerne

Mange af beboerne i de to ejendomme har protesteret meget og har også demonstreret foran rådhuset for at få politikerne til at sætte fokus på deres boligsituation.

Og sagen har haft stor opmærksomhed ikke kun på Frederiksberg, men i hele landet.

Den mulige salg til Blackstone har også givet usikkerhed hos beboerne i alle Frederiksberg Boligfonds ejendomme.

Bestyrelsen har ikke besluttet, hvordan man vil forholde sig til et eventuelt salg af de to ejendomme efter retssagen.

»Vi er ærgerlige over den usikkerhed, som den verserende sag medfører for både Frederiksberg Boligfond samt for beboerne i vores ejendomme. I den næste lange periode, vil vi gøre os særligt umage med at orientere beboerne. Både om årsagerne til, at vi solgte de tre ejendomme, den verserende retssag samt at beboerne ikke behøver at frygte for deres boliger. Frederiksberg Boligfond arbejder for at sikre fondens økonomi og sørge for, at beboerne føler sig trygge ved, at vi gør vores bedste for at give folk et godt sted at bo,« siger Flemming Brank.

Mere info i fremtiden

Frederiksberg Boligfond har dog også lært noget af salget af ejendommene, og vil i fremtiden informere mere i fremtiden.

»Vi ved, at den store medieomtale har givet usikkerhed hos beboerne. Derfor informerer vi også alle beboerne direkte. Og fremover, vil vi i det hele taget informerer mere om udviklingen i sagen.«

Formanden for Frederiksberg Boligfond, Flemming Brank.FOTO: Dan møller

Formanden for Frederiksberg Boligfond, Flemming Brank.FOTO: Dan møller

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Ejendommen i Ågade er nu så færdig, at der 27. september blev holdt rejsegilde og sat dato på indflytningen.

Rejsegilde på AAB-boliger i Ågade

Hegnet er allerede væk, og nu skal det besluttes, hvad der skal være på pladsen.

Frank Jensen om millioner til Nørrebro: Beløbet skulle være realistisk