SE, rør og føl hos DESIGNER ZOO på Vesterbrogade

København er kendt for en flot zoologisk have på toppen af Valby Bakke. Her fremvises dyrenes  konger. Men hvis det er designjunglen, du ikke vil fare vild i, så tag til Vesterbro og lad dig guide gennem hovedstadens førende Designer Zoo.

  • 75 danske kunst- håndværkere, herunder bl.a:
  • 11 smykkemærker
  • 30 keramikere
  • 10 kunstnere
  • 10 trævare- og møbeldesignere 7 tekstilmærker
  • 5 glaspustere og glasdesignere

Her er attraktionerne ikke indespærret bag tremmer.

De står på hylder og shiner stolt hver især. Butikken på Vesterbrogade anerkendes
i Danmark og berømmes internationalt for det store udvalg af dansk design samt de håndlavede bønneborde og spiseborde, som butikkens indehaver, Karsten Lauritsen, eksperimenterede sig frem til. Godt dansk design tager den tid, det tager.

Det er ikke mange steder, du kan gå ind fra gaden og få et direkte indblik i hvordan, de danske designere arbejder. Se dem formgive. Se dem skabe.Se dem håndtere deres materialer. Tale med dem.

Men det kan du hos Designer Zoo på Vesterbrogade 137.Her kan du opleve dansk design fra hele 75 forskellige talentfulde designere.

Man skal kunne noget, hvis man vil på hylderne i Laurit- sens butik. Det er ikke meter- varedesign, der udstilles og sælges her.

”Jeg vil gerne præsentere dygtige, danske designere
i butikken, som byder på originalt design, de selv har skabt. ”

Og kunderne i Designer Zoo betaler ikke entrébil- let. Men man kan både se, føle og mærke alt, det man vil. Prøve designet i nogle tilfælde. Eller man kan gå
all in og besøge et af bu- tikkens tre værksteder. Her laves keramik, guldsmykker og træmøbler. Og i træværk- stedet kan man overvære selve skabelsen af butikkens juvel; Bønnebordet. En dansk designklassiker, som Karsten Lauritsen eksperimenterede frem i sine unge år og siden har passet på og forfinet. I samarbejde med værkstedets specialiserede medarbejdere. De laver det hele i hånden på Vesterbrogade 137. Fra det store butikslokale i kælderen kan man se ind i træværkstedet gennem væggen af glasruder. Her håndlaves bønneborde, spise- og sofaborde præcis, som kunden ønsker det. Farve, størrelse og materialer kan kombineres på næsten utallige måder.

”Vi gør hvad, vi kan for at opfylde alle kunders ønsker og behov indenfor de rammer, vi kan stå inde for som designere”, fortæller Karsten Lauritsen, der ser en stor fremtid for Danish Design. ” Vi er nu i den anden guldalder, som en del af New Nordic-bølgen.”

”Det danske design som vi blev kendt for i 50’erne og 60’erne var noget som folk havde lavet rundt omkring i landet i deres små værksteder, hvor de stod med fingrene nede i det, blev beskidte og eksperimenterede sig frem. Det er noget af den DNA, vi altid har haft, og det er noget af den DNA, som jeg gerne vil være med til at bevare i det danske formgivnings- sprog. Fordi det er ekstremt vigtigt, at man har en individualisme i designet. Så man ikke designer til at fastlagt marked, men designer til individet, personen og derigennem skaber nogle interessante produkter, i stedet for at lave noget, der ligner de andres. Det er styrken ved dansk design.”

”Designer Zoo er internationalt set en destination for design. Vi er en af de fire-fem butikker i København, man skal besøge, hvis man er inte- resseret i design som turist,” fortæller Lauritsen, som selv udvælger de designere, der udstiller og sælger produkter i Vesterbrogades egen zoo.
”Vi henvender os både til internationale turister, danske rejsende og de lokale køben- havnere. Vi har dansk design, du ikke finder andre steder og vi har blik for de nye talenter.”

I butikken er der måske ikke noget for ”enhver smag”, men der er rigeligt til den ”gode smag”. Og det er Karre, han viser frem i de 700 kvadratmeter store lokaler i flere etager.

Butikken emmer af den skabertrang, som Lauritsen netop efterspørger hos de folk, han gerne vil give en stjerne, eller flere, på sin designhimmel. I håbet om at de ender som stjerneskud, der selv erobrer en plads på stjernehimlen.

Efter en omfattende modernisering, som tog et års tid, har Designer Zoo slået porten op igen, og byder nu på dansk design af mange forskellige slags. Trævarer, keramik, smykker, glas og billedkunst er iblandt de produkter, der er flest af. Lokalerne er store og lyse og selve butiks- og udstillingslokalerne er blevet udvidet efter renoveringen.

”Vi modtager ofte anerkendelse og ros internationalt, og i Danmark for dens sags skyld,
men der er stadig designinteresserede københavnere, som vi meget gerne vil præsentere butikken for. Her kan man se hvordan, vi arbejder og har gjort siden 1999. Og man kan høre nærmere om den enkelte designer,” fortæller Lauritsen, som løbende skifter ud blandt designere og pro-dukter, så udvalget af dansk design, kunsthåndværk og kunstprodukter holdes unikt og varieret året rundt.
Karsten Lauritsen går kun efter individuelt design, skabt af kunstnerens egne idéer og egen skabertrang.

Fremfor produkter tilrettet et eksisterende marked. Hans definition af håndholdt design er klar:
”Håndholdt design er es- sensen af et produkt, som er skabt med en kunsthåndværkers egne hænder, og hvor behovet for at skabe er den primære drivkraft.”
Hvis du vil se, føle og høre nærmere om, hvad han me- ner, så tag en tur i Designer Zoo. Og bliv klogere på dansk designs anden guldalder og de danske designere, der
vil shine på den hjemlige og internationale stjernehimmel i de kommende år.

Køb på netshoppen

Det er naturligvis bedst at besøge butikken på Vesterbro- gade, men det er også muligt at købe et udvalg af produkter fra de designere og kunsthåndværk- ere, der er tilknyttet butikken, i webshoppen. Bare klik ind på designerzoo.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
50.000 kroner skal investeres i gamle og nye klassikere.

Bibliotek vinder stort beløb: Du kan være med til at bruge pengene

Silas Holst gæster Kulturzonen i efterårsferien.

Dans med Silas Holst i efterårsferien