Michael Nybrandt (til venstre) fra Kofoeds Skole får en smagsprøve fra Kasper Elbæks æbletræ.
Michael Nybrandt (til venstre) fra Kofoeds Skole får en smagsprøve fra Kasper Elbæks æbletræ. - Foto: Martin Sørensen

Fra familiens have til Kofoeds høstmarked

50 haver på Amager har i år leveret æbler til Kofoeds Skoles mosteri. Blandt andre Kasper Elbæks familie på Engvej. Lørdag 12. oktober kan haveejere få vekslet æbler til most ved skolens årlige høstmarked.

Æblesæsonen er nået forbi sit højdepunkt, men der hænger stadig knaldrøde fristende frugter i træets krone, som vi står og beundrer i Kasper Elbæks have på Engvej.

Her bor han sammen med sin kone og to børn samt – i en tilbygning – sin mor.

”Vi købte det lille hus der på 90 kvadratmeter for fire år siden, og så byggede vi det ekstra hus til min mor. Hun arbejder halvtids nu, og det passer jo helt perfekt med to børn,” fortæller han.

Familien leverer i år for andet år i træk æbler til Kofoeds Skoles mosteri, som presser og sælger æblemost.

”Der er jo flere, end vi selv kan overkomme at spise. Og det er fedt at give en hånd med i det lokale arbejde. Kofoeds Skole holder mange fede arrangementer, som vi kommer og besøger, og så hjælper vi den anden vej,” siger Kasper Elbæk og peger på to andre træer, der også har givet godt udbytte. (Artiklen fortsætter under billedet)

Kasper Elbæk og hans familie har ladet sig inspirere af Kofoeds Skole og vil til næste år købe deres egen lille saftpresser.

Kasper Elbæk og hans familie har ladet sig inspirere af Kofoeds Skole og vil til næste år købe deres egen lille saftpresser. – Foto: Martin Sørensen

”De to der har været proppet med æbler, så det er lige før, at det er et problem for os, fordi de kan ligge og lave en masse smat i græsplænen. Hvis man så er ude og lave én mod én med sin dreng, så glider vi i æble­smattet,” siger Kasper Elbæk.

Fra 1200 til 3000 flasker

Michael Nybrandt er projektleder på Kofoeds Skole og var med til at starte skolens mosteri i 2017, hvor der blev produceret 1.200 flasker most, og i 2018 kom man helt op på 3.000 flasker.

Han er også på besøg i haven og rækker en særlig æbleplukker op – en anordning, der nærmest ligner en lille basketkurv monteret på en lang stang – mod en klynge æbler oppe i træet.

”Hov! Man skal faktisk have cykelhjelm på, når man plukker,” siger han, da et par æbler bumler ned. (Artiklen fortsætter under billedet)

En særlig æbleplukker bliver brugt til arbejdet.

En særlig æbleplukker bliver brugt til arbejdet. – Foto: Martin Sørensen

Omkring 50 haver på Amager og et par mindre plantager med overskudsfrugt har i år leveret æbler til mosteriet.

De første år blev elever på Kofoeds Skole og produktionsskoler sendt ud i folks haver for at plukke.

”Sidste år kom der et helt hold fra en produktionsskole. Da vi kom hjem, stod der 17 knægte i den bedste alder og flåede æbler ned fra træerne – de var meget effektive! Skolen ved Sundet har også fået lov at plukke her,” fortæller Kasper Elbæk.

”Men der var meget logistik i den metode. Hvis der er mange æbler som i haven her, kommer vi stadig gerne ud, men ellers må folk meget gerne komme ind på Kofoeds Skole med æbler,” siger Michael Nybrandt.

Æblerne skal stadig være friske.

”Hvis nedfaldsæbler har ligget mere end et par dage, kan de ikke bruges. Det skal helst være æbler direkte fra træet eller nogle, der lige er faldet ned. Kommer man med mindst 10 kg æbler, kan man veksle det til most. Og folk må meget gerne komme med deres æbler til vores høstmarked 12. oktober. Så kan de se dem blive mostet og få resultatet med hjem,” siger Michael Nybrandt.

Kofoeds Skoles høstmarked lørdag 12. oktober

  • Kofoeds Skole, Nyrnberggade 1 holder høstmarked lørdag 12. oktober klokken 10-14

  • Her kan man komme med sine overskudsæbler og få most i bytte – skolens mosteri bytter 10 kg æbler for en flaske most.

  • Der er også officiel åbning af skolens cykelbutik, hvor man kan købe en brugt cykel eller donere sin brugte cykel

  • Derudover er der kaffe, kage og levende musik

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Jeanett Albeck fortolker Suzanne Brøggers tekster i koncerten »Brøgger«

Brøggers bogstaver kravler op på scenen igen

Bus 4A skal fra 13. oktober ikke længere køre på Amager - det bliver i stedet den nye linje 18, der skal køre denne rute.

Se her, hvilken bus du skal tage, når busruterne ændres 13. oktober på Amager