Det bliver gratis at parkere sin elbil i København, og det bliver dyrere at have et forurenende køretøj.
Det bliver gratis at parkere sin elbil i København, og det bliver dyrere at have et forurenende køretøj. - Foto: Torben Klint

Budgettet er på plads: Her er det, du skal vide

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Venstre har indgået budgetforlig på Københavns Rådhus. Her er fem punkter, der får betydning for københavnerne. Blandt andet rulles planlagte besparelser tilbage.

1. Timeparkering gøres gratis for elbiler, mens prisen sættes op for parkering af alle ’fossile’ biler, både timeparkering og beboerparkering, der stiger til 4.000 kroner for de mest forurenende biler. Der afsættes penge til at give grønne taxaer en forlomme i taxakøen.

2. København vokser med fire til fem børn om dagen. Der er sat 208 millioner kroner af til at anlægge og planlægge i alt 25 nye daginstitutionsgrupper à 12-22 børn. Der afsættes også 233 millioner til at anlægge 152 nye specialskolepladser. I budget 2020 er der bl.a. bevilget over 800 millioner kroner til en ny 4-sporet skole med svømmehal i Ørestad.

3. Der tilføres folkeskolen 28 millioner kroner hvert år de næste fire år for at kompensere for, at flere elever vælger den fælles folkeskole fremfor fri- og privatskoler. Der investeres 51 millioner kroner hvert år i fire år for at videreføre normeringer i vuggestuer og rulle planlagte besparelser tilbage. Specialområdet (børn med diagnoser) vokser og tilføres 135 millioner kroner hvert år i fire år, ligesom der afsættes 26 millioner kroner årligt til en handleplan på området.

4. Cyklisterne, et af Københavns levende vartegn, får 100 millioner kroner til en ny cykelpakke med sikre skoleveje og nye cykelstier.

5. 15 millioner kroner hvert år i fire år bliver brugt på at tilbagerulle planlagte besparelser på handicapområdet. Dermed er der tale om status quo. Der gives derudover næsten 87 millioner kroner over fire år til at håndtere en stigning af underretninger om børn, samt 25 millioner kroner om året i fire år til bl.a. at forebygge anbringelser på socialområdet.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Sine Heltberg (S) og Pernille Høxbro (K).

Tak for kampen

Eremitageløb for 51. gang