Bastian Frost blev landskendt i efteråret 2018, da første sæson af ‘De sjældne danskere’ løb over skærmen på TV 2. Anden sæson kan følges hver tirsdag kl. 20.50.
Bastian Frost blev landskendt i efteråret 2018, da første sæson af ‘De sjældne danskere’ løb over skærmen på TV 2. Anden sæson kan følges hver tirsdag kl. 20.50. - Foto: Bo Børresen

Elsker 😍 Wow 🤩 Like 👍

En helt almindelig ualmindelig dreng

På TV 2 er han en af ‘De sjældne danskere’. I skolen og hjemme på Frederiksvej er 10-årige Bastian Frost mest af alt en ganske almindelig dreng med et udseende, der skiller sig ud fra mængden.

Han er 10 år gammel, går i 4. klasse på Søndermarkskolen, spiller FIFA, driller sin lillebror når lejligheden byder sig, og bruger det meste af sin vågne tid i skolens fritidsklub, Klub Norden, og i den lokale fodboldklub, FA 2000.

Dette kunne sagtens være fortællingen om en ganske gennemsnitlig dreng fra Frederiksberg. Det er det på mange måder også. Alligevel skiller Bastian Frost sig ud fra mængden. Han er nemlig født med Crouzon syndrom. Den sjældne sygdom bevirker, at Bastians ansigt står tilbage, så hans øjne virker udstående. Munden er konstant åben, og tænderne er kort fortalt noget rod.

»Min lillebror går til sådan en kedelig sport. Spejder hedder det. Det er ikke noget for mig,« fastslår Bastian.

»Min lillebror går til sådan en kedelig sport. Spejder hedder det. Det er ikke noget for mig,« fastslår Bastian. – Foto: Bo Børresen

Men charmen og forstanden fejler ikke noget, og som snakken med Frederiksberg Bladets udsendte skrider frem, bliver der kortere og kortere mellem de kvikke bemærkninger fra det lyse hoved.

»Min lillebror går til sådan en kedelig sport. Spejder hedder det. Det er ikke noget for mig,« fastslår Bastian.

Eriksens støvler

Man skal ikke bruge mange minutter i lejligheden på Frederiksvej, hvor Bastian bor sammen med sin lillebror, Lasse, og forældrene, Metta og Peter, for at konstatere, at fodbold til gengæld er alt andet end kedeligt, hvis man spørger Bastian.

I entréen er linet tre bunker med fodboldtrøjer fra diverse internationale klubber og landshold op. Og i Bastians halvdel af det store drengeværelse, som han deler med lillebror Lasse, bliver man mødt af en papfigur af Messi og en stor, indrammet plakat med syv FC Barcelona-stjerner.

Over sengelampen hænger et par fodboldstøvler. Vel at mærke ikke et hvilket som helst par. Fodboldstøvlerne har såmænd tilhørt det danske landsholds største stjerne, Christian Eriksen.

»Han havde set Bastian i fjernsynet med en landsholdstrøje på, hvor der stod ’Eriksen’ på ryggen, og skrev så uopfordret til os ’at det var dejligt at se, at han havde en fan’, og om ikke han måtte sende en lille gave til Bastian,« fortæller far Peter, som i øvrigt er træner for Bastians fodboldhold i FA 2000.

Hos Delaney i Dortmund

Selvom et liv med Crouzon syndrom i sandhed ikke er uden bump på vejen, og det der er meget værre, så tackler Bastian livet, som det kommer til ham.

Trods mange udfordringer i de ti første år af sit liv, kommer han altid tilbage. Og så er der altså også fordele ved at skille sig lidt ud:

»Hjem-Is manden kender mig. Det er meget rart,« pointerer Bastian.

Bastian er selskab med mor Metta og far Peter.

Bastian er selskab med mor Metta og far Peter. – Foto: Bo Børresen

Christian Eriksen og Hjem-Is manden er langt fra de eneste, der har set Bastians vej.

»Bastian er jo FCK-fan, og her er Viktor Fischer altid utrolig sød ved Bastian. Blandt andet efter en kamp mod Atalanta. Her stod Viktor efter kampen og spejdede op på tilskuerpladserne for at få en lille snak med Bastian,« fortæller mor Metta.

Den oplevelse blev dog overgået af den tidligere FCK’er og Frederiksberg-dreng, Thomas Delaney, som for et års tid siden inviterede Bastian og hans familie til Dortmund for at se Dortmund-Bayern München med tilhørende VIP-opvartning.

Brun sauna

Bastians sygdom gør, at han bliver hurtigere træt end sine jævnaldrende. Antallet af operationer, som han har lagt krop og ikke mindst hoved til, kan ikke tælles på fire hænder, og forældrene er i øvrigt helt holdt op med at tælle.

Alligevel skal Bastian tænke længe over spørgsmålet, om hvorvidt der er noget han ikke kan, som hans klassekammerater kan. Med ét slår det ham:

»Jeg kan ikke lugte noget. Men det er nu meget rart, for så kan jeg ikke lugte mine egne prutter,« konstaterer Bastian tørt.

Mor Metta supplerer:

»Det bedste han ved er at tvinge sin lillebror under dynen og slå en prut. Brun sauna, som han kalder det,« ler hun.

Ingen luftpassage

Bastians lugtesans fejler i princippet ikke noget. Problemet er, at han stort set ikke har nogen luftpassage i næsen på grund af forsnævret næsesvælg. Det skal operationer dog gerne ændre på, og det er allerede blevet en smule bedre.

»Efter en operation kom vi forbi en kaffeautomat på hospitalet. Pludselig siger Bastian: ’Jeg tror, jeg kan lugte kaffe’,« fortæller Metta Frost.

»Hjem-Is manden kender mig. Det er meget rart,« pointerer Bastian.

»Hjem-Is manden kender mig. Det er meget rart,« pointerer Bastian. – Foto: Bo Børresen

Forbedret lugtesans er dog kun en sidegevinst ved den næste store operation, hvor Bastian skal have opereret sin overkæbe, næse og kindben. Han skal slet og ret have en fremføring af hele sit mellemansigt. Udover at opnå et udseende, der er lidt tættere på det gennemsnitlige, så er hovedformålet at understøtte øjnene, gøre det nemmere at spise og måske give luftpassage i næsen.

»Vores lille mutation«

TV 2 viser i øjeblikket anden sæson af seersuccesen ’De sjældne danskere’, hvor Bastian er en af fem unge hovedpersoner, som hver især tumler med en sjælden sygdom.

Serien har skabt megen sympati landet over og gjort Bastian, Hjalte, Piet og kompagni til en flok mediedarlings og små helte på deres helt egen måde.

Bastian tager imidlertid opmærksomheden og kendis-statussen med ophøjet ro. Han vil mest af alt bare gerne passe sin skole, sin fodbold og sine venner.

Selvom Bastian med tiden – og med operationerne – måske vil kunne indgå i en menneskemængde uden at blive lagt specifikt mærke til, så vil Crouzon syndrom altid være en del af Bastians liv. Noget som familien for længst har accepteret.

»Du er vores lille mutation,« siger Metta til Bastian, og sender sin søn et kærligt blik, som kun en mor kan.

Minby.dk‘s Bo Børresen i behageligt selskab med Bastian.

Minby.dk‘s Bo Børresen i behageligt selskab med Bastian. – Foto: Bo Børresen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Skriv et svar

Bo Børresen

Om journalisten Bo Børresen

Jeg har været journalist på en række københavnske lokalaviser siden 2001 og skrevet om stort og småt på Frederiksberg og i Valby og Sydhavnen.

Bastian har stort set ingen luftpassage gennem næsen. Det betyder, at han kun trækker vejret gennem munden. Af samme grund sover han med en maske, der hjælper ham med at trække vejret.

Kraniet kan ikke følge med hjernen

Her ses en ældre Astrid Lindgren. Snart kan du opleve en yngre version af hende på filmlærredet i Bellahøj Kirke.

Før hun blev verdensberømt: Oplev unge Astrid i Bellahøj Kirke