Bededame Christie Rosenberg sidder her med hunden Cato, der altid er med i bedemandsforretningen på Gammel Jernbanevej 41. Den lille blanding af puddel, schitzu og malteser har nemlig ofte en god og trøstende effekt på folk i sorg. Det er også her i Valby Bedemandsforretning, at hun vil afholde sine dødscaféer.
Bededame Christie Rosenberg sidder her med hunden Cato, der altid er med i bedemandsforretningen på Gammel Jernbanevej 41. Den lille blanding af puddel, schitzu og malteser har nemlig ofte en god og trøstende effekt på folk i sorg. Det er også her i Valby Bedemandsforretning, at hun vil afholde sine dødscaféer. - Foto: Benedicte Lorenzen

Til kaffe med bededamen: I dødscaféen vækkes tankerne om døden til live

At døden er et tabu, oplever bededame Christie Rosenberg fra Valby Bedemands-forretning ofte. Derfor har hun startet en dødscafé, hvor der er fri mulighed for at tale om døden og frygten for den.

For enden af livets regnbue venter altid døden, men alligevel er den slutning for mange mennesker et svært emne at tale om. Både når døden er langt væk, og når den har lagt sit tunge nærvær i den nærmeste omgangskreds.

Dødstabuet oplever bededame Christie Rosenberg ofte, når hun tager imod efterladte i Valby Bedemandsforretning. Her kommer der mange ind, som har svært ved at for holde sig til døden, og derfor har hun nu startet en såkaldt dødscafé:

»Det begyndte med, at jeg på Facebook så et opslag, hvor der var en, der skrev, at hun ville lave et kursus i at afholde de her dødscaféer, så man kunne facilitere sådan en. Det sjove var at se, hvad det var for nogle kommentarer, der kom ind på det opslag. Folk skrev blandt andet, at man burde kalde det noget andet. Det viste for mig, at der så netop er brug for at tale om døden,« fortæller Christie Rosenberg og fortsætter:

»Jeg besluttede derfor, at jeg ville arrangere sådan en dødscafé her i Valby, hvor der er mulighed for at tale om døden og vores egen dødelighed. Her kan vi dele de tanker og følelser, vi har omkring døden. Det er vigtigt for mig at sige, at en dødscafé hverken er religiøs eller okkult, det er et åbent sted, hvor alle er velkomne til at dele deres tanker om døden. Uanset hvem du tror eller ikke tror på, så er døden den samme, og mange af os er bange for at tale om den.«

Frygt gør døden svær

Den første dødscafé finder sted i Valby Bedemandsforretning på mandag 30. september klokken 19.00, hvor Christie Rosenberg disker op med både kaffe, te og kage. Det er nemlig tanken, at det skal være hyggeligt at tale om døden.

Fænomenet dødscafé er dog ikke nyt. Det startede i 2011 og kom til Danmark i 2014, og det er vigtigt, at få begravet dødstabuet en gang for alle, mener bededamen:

»Vores frygt for døden gør det faktisk svært at dø. Både for den døende, som ofte bliver mødt med, at det hele nok skal gå, og at man da selvfølgelig kommer hjem igen, selv om den døende måske selv har indset, at han eller hun skal dø. Det kan gøre det enormt ensomt, fordi der ikke er nogen, der tager dem seriøst i deres frygt for at skulle dø. Noget andet er, når man så har mistet en, så begynder andre menneskere at gå i en stor bue udenom, fordi de har svært ved at tale om døden, og de ikke ved, hvad de skal sige. Derfor håber jeg virkelig, at dødscaféen kan gøre op med tabuet,« siger Christie Rosenberg.

Erfaringer kan deles

Tanken med dødscaféen er også, at det skal blive nemmere at tale om døden, selv om man ikke lige selv står ansigt til ansigt med den:

»Vores kultur er meget berøringsangst, når det kommer til døden, så idéen med dødscaféen er, at folk frit kan tale om døden eller dele, hvad, de synes, var svært, da de var igennem et dødsfald i den nærmeste omgangskreds. Der kan også sidde personer, som kommer fra familier, hvor man ikke taler om døden, og hvor den så bliver et kæmpe chok, når den pludselig indtræffer. I dødscaféen kan de måske få lidt mere ro og viden om døden,« forklarer Christie Rosenberg.

Tanken er, at dødscaféen vil være åben en gang om måneden i Valby Bedemandsforretning på Gammel Jernbanevej 41.

Dødscafé

  • Her får alle mulighed for at tale om døden, vores dødelighed og de tanker, følelser og erfaringer der er forbundet med døden.

  • Valby Bedemandsforretning afholder dødscafé en gang om måneden, hvor der er plads til cirka 20. Det koster 50 kroner at være med, og så vil der være godt med hygge, kaffe, te, kage og chokolade.

  • Første dødscafé finder sted på mandag 30. september klokken 19.00 hos Valby Bedemandsforretning på Gammel Jernbanevej 41. Huske at melde dig til på info@valbybedemand.dk

  • Hold også øje med https://www.facebook.com/ValbyBedemandsforretning/ for at se, hvornår næste dødscafé finder sted. Eller se mere: www.valbybedemand.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Merete Pryds Helle inviterer til åbent skriveværksted på Thorvaldsens Museum.

Thorvaldsens Museum: Tag til åbent skriveværksted

Karateklubben Bosatsu deltog med 29 mand.

Valbyløbet kom godt i mål